tirsdag den 2. juli 2019

Tolkien - Maker of Middle-EarthTolkien - Maker of Middle-Earth

Forfatter: Catherine McIlwaine
Genre: Fagbog
Målgruppe: Voksne / Tolkien fans

Bogen fås endnu ikke på dansk

Tak til Plusbog.dk for anmeldereksemplaret


The range of J. R. R. Tolkien’s talents is remarkable. Not only was he an accomplished linguist and philologist, as well as a scholar of Anglo-Saxon and medieval literature and Norse folklore, but also a skillful illustrator and storyteller. Drawing on these talents, he created a universe which is for many readers as real as the physical world they inhabit daily. Tolkien: Maker of Middle-earth explores the huge creative endeavor behind Tolkien’s enduring popularity. Lavishly illustrated with three hundred images of his manuscripts, drawings, maps, and letters, the book traces the creative process behind his most famous literary works—The Hobbit, The Lord of the Rings, and The Silmarillion—and reproduces personal photographs and private papers, many of which have never been seen before in print.Jeg kan lige så godt sige det med det samme. Den her bog er FANTASTISK! Den er et absolut mustread hvis man kalder sig selv bare lidt fan af Tolkien. Udover, at det er en visuel smuk bog, så er den også utrolig informativ omkring Tolkiens liv og om alt det han har skabt. Der er essayes om hvordan han skabte et helt sprog (hvilket måske lyder nemmere end det var), om hvad der inspirerede ham til at skrive om Middle-Earth, om hans egne tegninger og illustrationer,  om hans møder med 'the Inklings' som var den her gruppe af mænd der mødtes og snakkede om det de havde skrevet eller om litteratur generelt - det er også den gruppe CS Lewis (Narinia bøgerne) var i. Og meget MEGET mere!

Bogen er fyldt med scanninger af Tolkiens breve, notater, tegninger, illustrationer og generelle skriblerier. Der er også scanninger af breve til Tolkien, blandt andet fra CS Lewis og ikke mindst opfindsomme breve fra dedikerede fans.

Igennem bogen får man et ret godt indtryk af Tolkiens liv og opvækst - krydret med gamle fotografier af Tolkien og sin familie og omgangskreds. Men ikke nok med det, så får man også et helt unikt indblik i hvordan han skabte hele den vidunderlige verden vi kender fra Ringenes Herre. Man kan, mellem papirsiderne, mærke det kæmpe arbejde der ligger bag og ikke mindst passionen der har været nødvendig for at drive det arbejde frem. Det er kort sagt dybt imponerende læsning, for Tolkien var ikke bare en mester til historiefortælling, han var nærmest imponerende dygtig til alt hvad han rørte ved.

Man kunne godt forvente, at en bog som denne var tung læsning, også måske er det også, hvis man ikke er interesseret i Tolkien. Men for mit vedkommende kunne jeg næsten ikke stoppe med at læse, siderne vendte nærmest sig selv. Men generelt var det hele skrevet meget let forståeligt - ja, nogle steder kunne det godt have været så teknisk at det kunne have været svært at forstå, men det er tydeligt, at skribenterne har vidst hvem de skrev til og ikke bare skrev ud fra deres eget akademiske perspektiv. Men selvom man ikke får den læst fra ende til anden, så indbyder den til at man læser lidt hist og her eller bare bliver betaget af Tolkiens illustrationer og skriblerier som er afbilledet igennem bogen. Den fungere derfor også fortræffelig som en coffee table bog.

Så ja, det er virkelig en smuk bog på alle måder og jeg kan ikke anbefale den nok, hvis du, som jeg, også er glad for Tolkien. Den er et must til Tolkien samlingen! Bogen er nok det tætteste vi kommer på at få en lille bid af Tolkiens og hans fantastiske fantasifulde hjerne.SHARE:

1 kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig