Pages

fredag den 29. november 2013

Livets Port 1. del(27/11 - 15 har jeg lavet en enkelt opdatering af dette blogindlæg. Da det gamle omslag ikke længere er i omløb og det er derfor i stedet disse udgaver her som ses ovenfor)


Livets Port 1. del

Forfatter: Kat L. Lassen
Genre: Fantasy, eventyr
Målgruppe: Unge
Udgiver: Skriveforlaget


Tak til Skriveforlaget for anmeldereksemplaret

Anna Darling er snart 12 år. Hun har kræft og er en del af tiden indlagt. På hospitalet kæmper hun med tanker om døden, og hun er bange for, der ikke er en fremtid for hende. Anna er også bange for at sove, for i hendes mere og mere mareridtagtige drømme møder hun forvirrende kræfter i skikkelser af en ond dommer og et mystisk, hvidt rådyr. Eneste trøst, når hun ligger alene med sine drømme, er hendes løjerligt udseende plysgiraf, som Anna har fået af sin savnede, afdøde mormor.

En nat får Anna imidlertid besøg af feen Timian. Hun fortæller, at Anna er noget ganske særligt, og at der er brug for hendes hjælp i Lysvrang, en magisk verden i lysets tjeneste. Og som ved et trylleslag forandres alting, da Timian vækker Annas elskede plysgiraf til live og åbner den magiske port ind til Lysvrang. Her drages Anna ind i et kompliceret eventyr i kampen for, at Livets Port ikke falder i Mørkets hænder - og i kampen for at genfinde sin egen styrke og blive af med dommeren fra sine mareridt.


Det her er en skøn magisk fortælling. Anna Darling er 12 år og har kræft, men den her bog er ikke din typiske sygdomsbog. Tværtimod fortæller den det som alle de andre bøger om emnet glemmer. Livets Port 1. del er en fortælling om et magisk land på lige fod med Narnia. Der er en enhjørning, feer og andre unikke og ikke mindst mærkelige væsner. Selvom universet er magisk, så fortælles der igennem det også en dybere historie om styrke, mod, viljestyrke, savn og kærlighed.

Det er på mange måder en hjerteskærende bog. Nok især for dem som mig der har haft et familiemedlem som fik kræft som barn. Ingen børn burde have noget med den sygdom at gøre overhovedet. Normalt er jeg ikke god til bøger der omhandler kræft af den årsag at det simpelthen har været for tæt på og der er ikke mange der virkelig formår at ramme alle de stærke følelser på engang. Men den her bog var nærmere en gave. Den prøver ikke at fortælle dig hvordan du skal føle eller hvad der er rigtig og forkert. Forfatteren fortæller ganske simpel og smukt en historie og så er det op til læseren at få det ud af den som de har lyst til.

Jeg sammenligner lidt historien med Narnia og det gør jeg fordi at det er lidt samme princip. Man kommer til et andet land via en portal hvor dyr og mærkelige væsner kan tale. Det er et land fyldt med magi på samme måde som Narnia.

Personligt ville jeg ønske at vi havde lært Anna lidt bedre at kende. Jeg kom ikke rigtig ordentligt ind under huden på hende. Hvis man kunne komme det vil man have opnået endnu mere dybde i historien. Hun er næsten lidt for perfekt og uskyldig. I forhold til sygdommen kunne hun klare at være den største ballademager og vi vil stadig synes at hun var den mest perfekte og uskyldige lille pige. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar