fredag den 15. marts 2013

Den Store Gatsby anmeldelse

Den Store Gatsby

Forfatter: F. Scott Fitzgerald
Originaltitel: The Great Gatsby
Originaltssprog: Engelsk
Sprog: Dansk
Udgiver: Gyldendal



Bogen er snart aktuel på film. Hollywood præmiere 16 maj 2013.










Den fattige outsider Jay Gatsby har ved spritsmugling svunget sig op til rigdom og succes, alt sammen for at vinde sin ungdoms elskede, Daisy, tilbage. Hun har giftet sig med Tom Buchanan, forhenværende sportsstjerne og levemand. Gatsbys flotte hus på Long Island vrimler gang på gang med festende folk, han knap nok kender. Naivt har han bygget en tom og strålende skal af rigdom og succes for at komme på niveau med den smukke overklassepige, der svigtede ham under Første Verdenskrig.


Den Store Gatsby er en efterhånden meget kendt og elsket klassiker. Det er første gang jeg selv læser den. Jeg havde set meget frem til det, fordi jeg godt kan lide den tidsalder som bogen afspejler. Faktisk siges det at denne bog er den bedste fra sin tid. Den der har kunnet ramme tidsalderen bedst.

Jeg synes også der er en god beskrivelse helt sikkert, jeg kunne bare ikke rigtig leve mig ind i den. Handling og karakteropbygning var der ikke ret meget af. Og så synes jeg den bar meget præg af en masse sniksnak hele tiden, men sådan var perioden nok. Jeg bryder mig heller ikke vanvittig meget om det lidt naive præg forfatteren har givet kvinderne i bogen.

På trods af det, så tror jeg er den vil arte sig ganske udmærket på film. Der får man lige et boost af alt det visuelle. Det er også en udmærket historie, især når man husker hvor gammel den er. For selvom det på mange måder er en tidsløsklassikker, så kunne Den Store Gatsby godt have brugt nogle moderne skriveteknikker for at kvikke den lidt op.

Så desværre var Den Store Gatsby ikke lige min favorit klassiker, men man skal vel heller ikke kunne lide dem alle. Det er da noget af det jeg holder mest af ved litteraturen, at der er noget for enhver smag.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig