torsdag den 27. juni 2013

Leonora Christina i Blåtårn anmeldelse


Leonora Christina i Blåtårn

Forfatter: Herta J. Enevoldsen
Serie: Leonora Christina #2
Genre: Historisk
Målgruppe: Unge/YA/alle
Udgiver: Gyldendal

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret

Tjek også Gyldendals facebook side, med bøger for unge ud. Der kan du finde spændende bognyheder og indimellem har de også nogle konkurrencer hvor du kan vinde deres fine bøger.

Husk du kan vinde første bog i serien ved at klikke på billedet til højre.

Leonora Christina er Christian d. 4.s smukke og kloge yndlingsdatter. Hun er gift med rigets mægtigste mand, Corfitz Ulfelt, og sammen lever de som Københavns førende par - lige ind til han bliver anklaget for landsforræderi, og hun selv bliver dømt for noget, hun ikke har gjort.

Leonora Christina bliver spærret inde i Blåtårn - det uhyggelige fængsel i Københavns Slot, som hun altid har haft onde drømme om...I den udgave jeg første gang læste af Herta J. Enevoldsens Leonora Christina var der tre bøger i serien. Men i denne udgave er der kun to bøger. Men der mangler ingenting, så jeg ved ikke om de har gjort de to bøger længere, eller skåret ind til benet. Jeg synes i hvert fald ikke jeg finder den sidste bog her så langtrukket som jeg faktisk kan huske jeg lidt synes dengang. Men det kan jo også skyldes at jeg er blevet ældre.

Jeg bliver blæst tilbage over hvor stor opfindsomhed Leonora Christina har, og hvor modig og udholdende hun er. Selvom hun sidder 22 år i Blåtårn, i usle vilkår, så knækker hun ikke på noget tidspunkt. Faktisk går hun hen og bliver forfatter. Hun skabte Jammersminde som er et vigtigt historisk prosaværk. I Jammersminde fortæller hun om hendes ophold i Blåtårn, og det er da helt sikkert også derfor vi får så meget fakta at vide om Leonora Christinas tid i Blåtårn her i Herta J. Enevoldsens historie. Det føles næsten som om det er hendes fortids spøgelse selv, der fortæller om oplevelsen. 

Leonora Christina i Blåtårn er en af de meget få frygtelige historier i vores danske historie. 22 års uskyldig fængsling i et rum der var så farligt for helbredet, at kvinderne der sad ved Leonora Christina måtte skiftes ud ofte, fordi de ikke kunne klare det. Men hun måtte ikke få luft. Alt sammen fordi den regerende dronning var dybt jaloux.

Det var en stor fornøjelse at genlæse Leonora Christinas historie. Jeg knuselsker de her bøger, jeg synes de har så meget på hjertet og sætter så mange tanker i gang. Det er alt sammen fortalt  på smukkeste vis af Herta J. Enevoldsen.
SHARE:

2 kommentarer

  1. Ah! Jeg må og skal have skaffet historierne om den tragiske skæbne, Leonora Christina led! Jeg elskede de bøger så højt; og jeg er lidt spændt på at se hvordan de har 'løst' det med to bøger frem for tre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det kunne være meget interessant at høre dine tanker omkring den. Så dem håber jeg du får skaffet. :0)

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig