tirsdag den 20. august 2013

Interview med Sidsel Katrine Slej

Sidsel Katrine Slej er ligenu aktuel med hendes debut ungdomsroman, Sanddrømmeren, læs min anmeldelse af hendes bog her


















Hvordan fik du ideen til Sanddrømmeren?
Siden jeg var helt lille, har jeg været vild med nordisk mytologi og altid syntes, at vikingetiden var en spændende del af vores historie. Særligt har jeg været fascineret af valkyriernes og einherjernes verden, fordi de har levet et liv på jorden som almindelige mennesker, før de blev hentet til Valhal af Odin. De er mere relaterbare end guderne. 

Desuden har jeg været meget inspireret af gamle norrøne tekster. Særligt Vølsungasaga, hvor der er en ulykkelig kærlighedshistorie mellem helten Sigurd Fafnersbane og valkyrien Sigdrifa, som i den grad rørte mig. Jeg fik simpelthen lyst til at ”bygge videre” på historien. Hovedpersonen i Sanddrømmeren, Fréa, er et fiktivt oldebarn af Sigurd og Sigdrifa. Desuden har jeg været inspireret af digtet Vølvens spådom fra den Ældre Edda. Fortælleren i digtet er en vølve, Groa (der også optræder i Sanddrømmeren), som blandt andet fortæller Odin om tegnene på verdens undergang. Disse tegn hærger i Sanddrømmerens verden, og det er op til Fréa og hendes kammerater at forhindre undergangen i at ske.


Hvilken scene/kapitel nød du mest at skrive?
Alle kærlighedsscenerne! Og hele historien om Fréa og Magne. Jeg huskede her tilbage på, hvordan min egen store kærlighed var startet og granskede de første breve, min mand skrev til mig for mange år siden. Jeg kunne tydeligt huske alle følelserne, og hvor glad jeg blev, da jeg fik dem. Men det, der gør Fréas og Magnes kærlighed til noget helt særligt, er, at den sker imod alle odds, da de på alle måder er forskellige. Magne er en kriger med gammeldags krigerværdier, og Fréa er en moderne pige fra Midgård med bløde værdier. På trods af det har de stor respekt for hinanden.


Hvordan var det at stå med din første bog i hånden?
Dejligt, men også skræmmende. Det er en meget stor del af sig selv, man udleverer og lægger ud til offentligt skue.


Hvordan er din skriveproces? Hvad holder du mindst af og hvad holder du mest af i skriveprocessen?
Min skriveproces handler om, at jeg sætter mig ned og går i gang. Ligegyldigt om jeg har lyst eller ej. For når jeg først er gået i gang, kommer lysten og idéerne helt af sig selv. For mig handler det simpelthen om at få tid til at fordybe sig.

Det jeg holder mindst af ved skriveprocessen er stress. At få en hverdag med arbejde, familie, børn og skriveprojekter til at hænge sammen kan være udfordrende. Så nogle gange går der desværre et stykke tid imellem, at jeg får skrevet. Jeg elsker, når tiden er der til fordybelse. For det allerbedste ved at skrive er, at man får mulighed for at leve lidt på indersiden af hovedet, og på den måde får eventyr ind i sin hverdag.


Har du nogen skriveritualer/vaner/rutiner?
Nej, ikke rigtigt. Men det bedste udgangspunkt er en kæmpe kande Earl Grey te og en vis forsikring om, at man ikke bliver forstyrret i mindst 2 timer!


Er du god til at planlægge din tid, og motivere dig selv?
Ja, det synes jeg. Jeg har i en årrække været selvstændig, og her er det tvingende nødvendigt, at man kan planlægge sin tid og samtidig få noget fra hånden, når tiden er der. Netop at være selvstændig har været et stort privilegium i forhold til min interesse for at skrive, i og med at det er muligt at planlægge tiden, så der tages hensyn til, at der skal skrives. Nogle gange er jeg mindre motiveret for at skrive end andre gange, men motivationen kommer som regel – og problemerne løses – når man sætter sig ned og går i gang.


Hvor lang tid tog det dig at skrive "Sanddrømmeren"?
Lang tid. Det har været en on/off skriveproces over mange år, hvor manuskriptet indimellem har ligget brak i et års tid, før jeg så har skrevet lidt på det igen. Da manuskriptet blev antaget ved Turbine Forlaget, tog processen fart. Og her blev det rigtig spændende. Jeg kunne virkelig godt lide selve redigeringsprocessen og samarbejdet med min redaktør. Her lærte jeg virkelig noget, og jeg fik endelig sparring, som jeg havde savnet under hele skriveprocessen.  

Hvilke skriveprojekter er du i gang med nu?
Jeg er i gang med fortsættelsen til Sanddrømmeren. Men om den udkommer afhænger af, hvordan Sanddrømmeren modtages. Så jeg håber på det bedste, for jeg vil meget gerne have mere plads til at udfolde karaktererne, universet og selve historien.


5 hurtigere favoritter...


Favorit sted at skrive?
Hjemme hos mig selv ved mit spisebord på min yndlingsplads. Jeg bor i et hus, der er helt omkranset af træer. Det eneste man kan se, når man kigger ud ad vinduet, er trækroner. Jeg elsker at kigge ud ad vinduerne i tænkepauserne, der opstår i skrivningen.

Favorit sted at læse?
Mit favoritsted at læse er i min have om aftenen når ungerne er lagt. Gerne med selskab af en god hvedeøl.


Favorit bog?
Det er svært, for der er mange, men disse falder mig umiddelbart ind: Nordkraft af Jakob Ejersbo, Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren, Dværgen fra Normandiet af Lars-Henrik Olsen, Love Story af Erich Segal og Vort mismods vinter af John Steinbeck.

Favorit forfatter?
Uha, der er også mange. Tolkien, Austen, Astrid Lindgren, Herman Bang, John Steinbeck…


Favorit genre?
Jeg har en ret bred smag. Hvis det er noget, jeg selv skal læse, holder jeg meget historiske romaner. Lige fra islandske sagaer til Ken Folletts historiske romaner. Hvis det er noget jeg selv skal skrive, er det klart fantasy. Men den genre elsker jeg nu også at læse og her er Ringenes Herre min favorit. Jeg har endnu ikke hverken læst twilight-bøgerne eller set filmene så dem glæder jeg mig til at gå i gang med. 
SHARE:

2 kommentarer

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig