torsdag den 3. oktober 2013

Nattens Cirkus anmeldelse

Nattens Cirkus

Forfatter: Erin Morgenstern
Genre: Fantasy
Målgruppe: YA & voksne
Udgiver: Bazar

Tak til Bazar for anmeldereksemplaret

Bogen bliver muligvis en filmatisering, rettighederne ligger i øjeblikket i hænderne på filmfolk. Så må vi se derfra. Meget kan ske. Men ihh.. hvor jeg håber den bliver til noget. 
Nattens Cirkus. Du kan fare vild i en labyrint af skyer, spadsere i en overdådig have lavet af is og blive dejlig svimmel af duften af karamel og kanel, som ligger i luften.

Velkommen til Nattens Cirkus. Debutforfatter Morgenstern taber ikke pusten undervejs i denne fantastiske fortælling om grådighed, skæbne og kærlighed sat i rammerne omkring et cirkus i slutningen af det 19. århundrede. Men ikke et hvilket som helst cirkus!

Celia, en pige med særlige psykokinetiske evner, bliver som femårig uden videre smidt i armene på sin intetanende far, Hector Bowen, bedre kendt som Le Cirque des Rêves´ Prospero the Entertainer. Hector lægger straks skumle planer for Celia: Han sætter hende op mod sin ærkerivals unge troldmand i en kamp om magi, der vil resultere i den ene af de to spilleres død. Hverken Celia eller hendes modstander, Marco, har nogen anelse om det uundgåelige resultat.Hvorfor, hvorfor? Hvorfor har jeg ikke læst den her bog før? Alle har snakket om hvor fantastisk den er, og alligevel har jeg ventet med at læse den. Nu hvor jeg har læst den føler jeg mig så utrolig meget rigere.

Da jeg startede på bogen, tænkte jeg... hey... den beskriver den type magi jeg elsker at læse om i bøger. Den troldmandsagtige en af slagsen. Da jeg så kom længere ind i bogen var det pludselig en anden slags magi jeg blev betaget af og som opslugte mig fuldstændig.

Nogle gange er jeg ret hård ved forfattere som går mere op i sproget end historien. Men når sproget går over og bliver magisk som i denne bog, så er det straks en anden sag. Sproget er sansende forførende og sender mig hen i et ovenud begejstret hjørne. Et hjørne der er helt umuligt at få mig ud af.

Jeg plejer ikke at sætte citater ind og plejer ikke at læse dem i de anmeldelser hvor de er, for jeg synes ofte de er for afslørende. Jeg vil gerne selv blive fanget af et citat og ikke kende dem på forhånd. Men dette citat er ikke særlig afslørende. Det viser egentlig bare hvordan sproget er gennem hele bogen: (Jeg viste det også i this week #19)

Desserten får samtalen til at gå helt i stå. Kugler af tyndt, mundblæst sukker, der skal slås itu, for at man kan få adgang til cremeskyerne indeni.
Efter et støjende kor af sukker, der knuses, varer det ikke længe, før gæsterne opdager, at selv om kuglerne ser ens ud, er de hver især fremstillet med en helt unik smag.

Alle begynder at smage på hinandens skeer. Og selv om nogle er nemme at gætte, såsom ingefær med fersken eller kokosnød og karry, forbliver andre delikate mysterier. 

Historien er så enestående og så smuk, at det er svært at forestille sig at ord på papir kan have den slags indflydelse.

Jeg tror bogen vil blive helt umulig at filmatiserer og få ind i folks hjerter på samme måde som bogen gør det. Men jeg håber de gør et forsøg og at det lykkes for dem.

Mit eneste minus ved bogen er at jeg ville ønske historien ikke havde været helt så forudsigelig. Der bliver lagt hints ud hen ad vejen, som afsløre hvordan slutningen vil udspille sig. Dermed sagt så fortjener den stadig fuld rating da den helt igennem er et originalt stykke litteratur. Og har haft evnen til at gå helt ind i huden på mig og efterlade mig en lille smule lamslået. Historien har endnu ikke forladt mig.

Jeg vil sådan set ikke rigtig sige andet end at hvis ikke du har læst den, så gør det! Hvis du har, så er jeg nu endelig en del af Reversene.
SHARE:

4 kommentarer

 1. Jeg elsker den bog. Den er magisk, fortryllende og betagende. Nærmest besættende. Den er perfekt, ord for ord, og at læse den er som at se en drøm tage form.

  Den er fantastisk. Og jeg er glad for, du er enig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg giver dig fuldstændig ret. Helt fantastisk.

   Slet
 2. Jeg tør snart ikke læse denne bog, for jeg har hørt SÅ meget positivt om den :-D
  (men jeg regner med at læse den inden jul, for nu kan jeg snart ikke vente længere ;-))

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig