onsdag den 30. oktober 2013

Nattens skygge anmeldelse

Nattens skygge

Forfatter: Deborah Harkness
Serie: All Souls Trilogy #2
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: Shadow of Night
Genre: Paranormal Romance, historical
Målgruppe: Voksne
Udgiver: Lindhardt og Ringhof


Tak til forlaget Lindhardt og Ringhof for anmeldereksemplaret
NATTENS SKYGGE er andet bind i trilogien om historikeren Diana Bishop fra Oxford, som er ud af hekseslægt, og hvis forældre blev dræbt på grund af deres evner, da hun var barn.

I NATTENS SKYGGE er Diana og Matthew, ved hjælp af Dianas evne som tidsrejsende, søgt tilbage til Matthews hjem ved Oxford i år 1590 (Matthew har som vampyr levet i rigtig mange år). De vil væk fra den instans, der misbilliger deres forhold, men de skal også finde en dygtig heks, der kan lære Diana hendes glemte evner, og så ikke mindst lokalisere Ashmole 782, før manuskriptet bliver fortryllet, og før nogen river de 3 første sider ud, således at det bliver ødelagt og ordene flyver rundt og ikke kan læses. Rejsen tilbage til mørke, dunkle elizabethanske London er fuld af farer og spioner, men parret modtager hjælp fra Matthews venner i det mystiske selskab Nattens skole, som bl.a. inkluderer dramatikeren Christopher Marlowe og forfatter og opdagelsesrejsende Walter Raleigh, og Matthew bliver konfronteret med en del af sin lange fortid, som han troede var glemt og begravet.

Deborah Harkness har endnu en gang kreeret en fascinerende og farefuld verden fuld af fantasi, alkymi, tidsrejser, kærlighed og magiske opdagelser.Der er så mange fantastiske elementer i den her bog: Fantasy. Kærlighed. Hekse. Store intense følelser. Tidsrejse. Møde med historiske personer. En kombination som er fuldstændig magisk og en bog der burde være en sikker vinder for mig. Det er den bare ikke.

Det sproglige problem i 1'eren har forfatteren lavet om i Nattens skygge. Vi har nu kun en synsvinkel. Det har gjort bogen meget mindre forvirrende at læse. Så det rent skrivetekniske er faktisk blevet bedre, men alligevel synes jeg altså at den første bog var bedst.

Nattens skygge er den typiske skuffende 2'er i en serie. Der sker ikke noget i bogen overhovedet. Ingen fremdrift. Der er en forfærdelig masse kærlighedsdrama og snik snak, og det er som udgangspunkt også fint nok. Men i sådan en lang bog, der bliver det altså bare for meget.

Deborah Harkness har viklet sig ud i det med tidsrejser, og det er hun overhovedet ikke god til. Der er alt for mange åbne spørgsmål, som der aldrig bliver taget hånd om. Jeg havde glædet mig til 2'eren fordi at, jeg regnede med at forfatteren, der er historiker, ville levere et fantastisk stykke historisk arbejde. Det gør hun som sådan også. Hun virker til at have alle de imponerende faktorer på plads, men hun forstår ikke at give os den historiske stemning af Oxford 1590. Og det er meget mere vigtig ind at have alle de små fakta ting på plads. Hvis man ikke formår at få læseren ind i den rigtige tidsalder, så har man tabt.

Dertil prøver hun kræfter af med erotiske scener, og det gør hun egentlig fint. Erotiske scener i disse kærlighedshistorier er altid meget smag og behag. Men nu ved i at de er der.

Der var øjeblikke jeg nød. Bl.a. mødet med de historiske personer. De scener stod meget tydelige for mig. Jeg nød også når Diana en sjældent gang imellem var lidt feministisk. Jeg synes dog hun var det for lidt. En moderne kvinde der befinder sig i Oxford 1590 tror jeg nærmest ville rykke hårene ud af sig selv af harme. Men de få øjeblikke jeg nød indimellem var ikke nok til at overdøve den stigende irritation jeg havde med plottet og fremdriften. Desværre.

Men hvis du elsker Diana og Matthew som personer, og er mere investeret i dem end jeg var. Og hvis du var fuldstændig tosset med den første bog, så er en her bog helt sikkert også noget for dig.  
SHARE:

2 kommentarer

  1. Jeg er så enig med dig! Bogen er virkelig et skridt tilbage i forhold til den første i serien.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja og det er bare SÅ ærgerligt. For den er fyldt med alle mulige gode elementer, men det har hun bare desværre ikke kunnet styre. :0(

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig