onsdag den 9. juli 2014

Opfindelsen af Hugo Cabret


Opfindelsen af Hugo Cabret

Forfatter: Brian Selznick
Originalsprog: Engelsk, The Invention of Hugo Cabret
Målgruppe: Fra børn og opefter
Genre: Historisk
Udgiver: Carlsen


Den 12-årige Hugo bor alene inde mellem væggene på en af Paris´ enorme banegårde, hvor han klarer sig så godt, han nu kan, mens han tager sig af stationens ure. Hugos egentlige passion er dog den mekaniske dukke, som er det eneste, han har tilbage efter sin afdøde far. Dukken er i stykker, men Hugo er sikker på, at hvis han blot kan få den til at fungere, vil den kunne give ham en vigtig besked fra faderen.


Opfindelsen af Hugo Cabret er fortalt i både illustrationer, tekst og et enkelt billede. Det fungerer i alt sin enkelthed fantastisk. Jeg elsker hvordan illustrationerne bliver brugt til at zoome ind på en scene som i en film. Det giver en ekstra dybde og dimension til historien.

Selve fortællingen er sød og ret godt skruet sammen. Det er den slags bog, man skulle tage og love sig selv at læse, for originalitetens skyld. Det undre mig på ingen måde at Martin Scorsese var så fortryllet af historien at han skabte den fantastiske filmudgave. Filmatiseringen følger nærmest historien for hvert et linje og hvert et punktum, og selv illustrationerne går genkendeligt igen i filmen. I princippet får man ikke noget ekstra ud af at læse bogen når man har set filmen, andet end at man selvfølgelig får effekterne af kombinationen af tekst og illustrationer.

Jeg må tilstå at jeg savnede noget karakter i personerne. Jeg vil ikke sige de ligefrem er flade, men de står heller ikke rigtig ud fra papiret. Omvendt, hvad gør det næsten når der er så meget andet at holde af ved historien. Selvfølgelig, hvis karakterne havde været mindre flade, kunne det måske være gået hen og blevet en yndlingsbog.

Men 'Opfindelsen af Hugo Cabret', er et unikt stykke litteratur der helt sikkert er værd at se nærmere på.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig