mandag den 22. september 2014

Jane Austen forfatterportræt

 
Jane Austen, engelsk romanforfatterinde i romantikken

Født 16 december 1775. Død 18 juli 1817. (41 år)Udgivelser i hendes levetid:

Sense and Sensibility (1811)
Pride and Prejudice (1813)
Mansfield Park (1814)
Emma (1815)


 
Udgivelser umiddelbart efter hendes død:

Northanger Abbey (1818)
Persuasion (1818)

 
Jane Austen havde seks brødre og en søster - Cassandra, som Jane Austen breve vidner om, også var hendes bedste veninde. Jane Austens opvækst var præget af god skoling og opmuntring til både læsning og skrivning. Jane Austens daglige gøremål er præcis de samme som vi ser dem i heltinderne i hendes romaner såsom Pride and Prejudice.

Jane Austen delte sine skriverier med sin familie og noget af det ældste man har fundet hun har skrevet er tre notesbøger, Juvenilla, som skulle være skriblerier fra 1787 til 1793.

Imellem 1793 - 1795 skrev Austen på Lady Susan - en kortere historie. Derefter begyndte Austen på Elinor og Marianne - som senere blev til Sense and Sensibility. Det er også cirka heromkring Austen bruger meget tid sammen med Thomas Lefroy, men de bliver aldrig et officielt par. (Filmen becoming Jane handler om deres formåede forhold til hinanden)

I 1796 begyndte 20 årige Austen på First Impressions (senere Pride and Prejudice) og gjorde det første udkast færdig i 1797. First Impressions var en favorit blandt familien. Hendes far forsøgte at få den udgivet, men den blev afvist. Efter at have gjort First Impressions færdig fortsatte Austen med Elinor og Marianne som hun blev færdig med i 1798. Herefter begyndte Austen på Susan (Northanger Abbey), som det lykkes hende at sælge i 1803, men bogen blev aldrig udgivet, så Austen måtte senere købe den tilbage igen.

I 1802 modtog Jane Austen hendes eneste formåede frieri, af Harris Bigg-Wither, som hun faktisk takkede ja til, men dagen efter fortrød hun.

Austen gik så i gang med The Watsons i 1804, som blev skrevet i familiens nye bolig i Bath, men hun stoppede efter hendes fars død i 1805, og fik derfor aldrig færdiggjort The Watsons.

I 1811 fik hun endelig udgivet Sense & Sensibility som blev modtaget godt og i 1813 blev det oplag helt udsolgt, så forlaget udgav også Pride & Prejudice det år. Alle hendes bøger bliver positivt modtaget og Prins Regent var en stor beundre af hendes værker.

Da Emma bleb publisheret i 1815 arbejdede Austen på The Elliots (Persuasion), som hun færdiggjorde første udkast af i 1816. Det var også i 1816 at Jane Austen begyndte at få det dårligt, men hun ignorerede symptomerne. Der betød desværre at hun døde året efter. Hun blev ved med at skrive selvom hun gradvist blev mere og mere syg. Hun døde uden at færdiggøre Sanditon, som var den sidste roman hun skrev på. Hvad hun døde af, er man meget uenige om, og da Austen ikke gjorde den store sag ud af sin sygdom, så har man ikke den store viden om hvad hun kunne have fejlet. Hun blev begravet på Winchester katedrals kirkegård.

Efter hendes død fik hendes bror Henry og søster Cassandra Austen udgivet Persuasion og Northanger Abbey.

Herefter gik der mange år indtil bøgerne blev genudgivet i 1832 og siden dengang har de været i print.


Jane Austens portræt bærer præg af glæde ved at skrive og dele sine historier med andre. Men jeg er overrasket over hvor lang tid der faktisk gik med at skrive hver roman og hvor langt tid der gik før hun blev udgivet. Dette lille forfatterportræt slutter denne uges Austen tema, men i næste måned kommer den sidste Austen tema uge i denne omgang. Til den uge skal jeg også læse en af Austens egne tekster og der bliver også en lille kogebogsanmeldelse mm.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig