fredag den 30. januar 2015

Vi burde alle være feminister

Vi burde alle være feminister

Forfatter: Chimamanda Ngozi Adichie
Genre: Tale
Målgruppe: Både voksne mænd og kvinder
Udgiver: Gyldendal
I dette personlige og velargumenterede essay, der stammer fra Chimamanda Ngozi Adichie meget anerkendte Ted talk af samme navn, præsenterer hun læseren for en unik definition af feminisme i det 21. århundrede. Hun trækker i høj grad på sine egne oplevelser og sin dybe forståelse for kønspolitikkens ofte tilslørede virkelighed. Og fortæller om, hvad det vil sige at være kvinde lige nu – en højaktuel opfordring til, at vi alle bør være feminister.Jeg kan lige så godt starte med at slå fast Adichie skriver de bedste taler! Jeg hørte hendes tale om ‘snæversynethed’ på youtube for et halvt års tid siden, så da jeg så den her skrevne tale kunne fåes gratis i en periode, så skyndte jeg mig at slå til. Det er jeg glad for jeg gjorde, og jeg er glad for at have læst den. For hold da op. Sikke nogle gode og ikke mindst super vigtige ord Adichie her får ytret. Det er nemlig sådan her man skal se på feminisme. Feminisme er ikke noget som helst med søster solidaritet at gøre, eller at smide bh eller høje hæle. Ligestilling har ikke noget at gøre med at mænd og kvinder skal være ens. For det er vi ikke. Vi er anderledes. Mænd kan noget kvinder ikke kan, og omvendt. Det handler i stedet om respekt. Hvorfor skal mænd have mere respekt for at gøre det samme som kvinder? Det er det spørgmsål der er så vigtig, og som Adichie skriver/taler så smukt om her.

Efter min mening brude alle læse de her ord. Alle kvinder og i lige så høj grad også alle mænd. For det er som om nogle mænd er bange for at vi kvinder kommer ind og slår dem oveni hovedet med en køkkenrulle og siger at de ikke må være mænd længere. Selvfølgelig skal de det. Hvis de forstod hvad det egentlig drejede sig om, så ville de også selv være feminister. Vi vil komme langt hvis man vil holde op med at se feminisme som nogle sure kvinder der brokker sig bare man kommer til at sige et ord forkert. De findes selvfølgelig også, og fed være med det. Vi er alle forskellige, og det er der den ligger. Vi skal respektere hinandens forskelligeheder, og det tror jeg godt flere folk kan komme til.

Nå, det var en lang smøre om nogle af de tanker der dukker op i hovedet på mig ligenu. Det er umuligt ikke at have en masse tanker når man skal snakke om den her bog. Det er ikke lige en typisk anmeldelse, men det er heller ikke en typisk bog. Det er jo en tale, der er bereget til at sætte tankerne i gang. Og det må amn altså så konkluderer at det gør den her tekst i hvert fald. Jeg bliver seriøst snart nødt til at læse en hel bog af Adichie.
SHARE:

4 kommentarer

 1. Hun er så fantastisk! Jeg så også hendes tale på youtube for et lille halvt års tid siden, og efterfølgende har jeg læst 'Americanah', som var en enestående bog. Der virkelig også sætter tankerne i gang, og selvom det er en skønlitterær bog, så bliver man altså vældig klogere imens man læser den - ja, det gjorde jeg i hvert fald :D
  Jeg kan ikke finde 'Alle burde være feminister' gratis, men jeg kan finde den til kun 25kr som e-bog. Den må jeg have!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var vidst også en kort periode den var gratis, men 25 kr. ville jeg i hvert fald også have givet for den. :0) Jeg vil virkelig også gerne læse 'Americanah', den lyder nemlig vildt interessant og tankevækkende.

   Slet
 2. Det er virkelig sådan en enestående tale! Adichie er sådan en vigtig forfatter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, hun er eminent, og hun er så fantastisk til taler!

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig