mandag den 9. februar 2015

Danmark læser ... åbenbart ikke populær litteratur?




Godt jeg ikke har siddet og skulle tage stilling til hvilke 5 bøger der skal trykkes i et oplag på 100.000 og uddeles gratis til danskerne. Puha... i den position, kan man næsten kun være upopulær, med mindre man selvfølgelig står overfor en, hvis bog er blevet udvalgt.

Jeg må tilstå at jeg sad lidt med rynkede bryn over valgene og jeg ved ikke engang om jeg synes tiltaget er særlig godt. Forstå mig ret, jeg synes det er fantastisk at kulturministeriet uddeler gratis bøger på Verdens bogdag d. 23 april - under navnet Danmark læser. Men jeg føler måske bare det kunne have været gjort smartere. Jeg tror nemlig rigtig mange vil tage imod gratis bøger med kys-hånd - jeg er bare ikke så sikker på at de vil blive læst. Og er det ikke det er formålet.

Jeg har ikke læst nogle af de 5 udvalgte bøger, så jeg skal ikke kunne sige om de er fornuftige valgt. Dog rynkede jeg lidt på brynene fordi jeg undre mig over hvor populær-litteraturen er? Disse bøger der er valgt, er bøger som nærmere bliver samlet op af i forvejen well-read læsere. Og jeg går ikke ud fra det er dem kulturministeriet vil ramme. Hvis vi ser på hvad der får flere folk til at læse, så er det jo populærlitteraturen. Det er den almindelige dansker de skal ramme, og ikke litteraturmæssige flotte bøger. Så personligt kunne jeg godt være bange for at de har ramt lidt ved siden af.

Faktisk læse jeg en artikel i Berlingske, at en af dem fra udvalget har udtalt sig at de ikke var enige i hvor mange spændingsromaner der skulle være i stakken. Hun udtalte faktisk at hun mener danskerne nok godt selv kunne finde ud af at læse spændingsromaner. Det er jeg bare slet ikke enig i. Der findes masser af mennesker der ikke læser, og det er dem vi skal have gang i. Det er da ikke alle dem der i forvejen læser, eller hvad?

Jeg fornemmer lidt at det nærmere er en kampagne for at få danskerne til at læse mere finlitteratur frem for spændingsromaner, og for at få flere mennesker til at læse. Vil det ikke give mere mening at man fandt populærlitteraturen frem, når man skal have flere folk til at læse? At finde den litteratur man ved kan fange flere læsere end normalt?


Læs mere her: http://www.danmarklaeser.dk/ Du kan desuden tilmelde dig som boguddeler.
SHARE:

18 kommentarer

  1. Nej, det var også min tanke ved de valgte bøger, at de rammer et meget smalt publikum og måske egentlig kun dem der læser i forvejen. Hvilket vel ikke er meningen med kampagnen. Jeg selv læst Bavian ( socialrealisme er ikke min fortrukne læsning) og Den sønderjyske farm ( som er på min liste over de bedste bøger sidste år), men ikke de andre bøger.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, lige præcis. De fleste af dem jeg kender i min omgangskreds der ikke normalt læser, går efter de lette bøger. Dem der underholder. - Når de endelig skal bevæge sig ud på det farlige bogmarked. Det er bare lidt som om det ikke bliver anerkendt her … desværre.

      Slet
  2. Jeg synes det er nogle interessante valg, jeg har ikke selv læst dem, men kender da lidt til bl.a. "Bavian" og har læst andre af Erling Jepsens romaner. Jeg ved ikke rigtig om jeg er 100% enig i det du skriver, jeg ved ikke om det ville hjælpe at give folk populærlitteratur, for tror egentlig ikke nødvendigvis, at man starter ved populærlitteraturen og derefter går videre over i det mere "finkulturelle", men det er svært at sige, hvordan man skal have fat i dem, der ikke læser til hverdag. For tror lige meget hvad, at det vil være svært at ramme så bred en gruppe med 5 bøger, tror det ville være nemmere, hvis man havde et større udvalg, en bog om biler til bilelskeren, en om heste, en om katte, en historisk roman osv. For tror at flere ville læse, hvis man kunne finde en bog lige til dem, end en standardbunke på 5 titler, det er selvfølgelig nærmest umuligt i praksis. Synes dog det er et spændende tiltag, og jeg glæder mig til at se, hvordan det kommer til at fungere til april, men om det vil have den store effekt, kan jeg også godt have mine tvivl om! :) Synes egentlig at bøgerne var meget "gymnasieagtige", sådan nogle som dansklærere elsker, så tror ikke at niveauet er for højt. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror at det jeg ubevidst bygger min påstand på er mange af de udtalelser der altid efterfølger populærlitteratur og bestsellers: at de får flere til at læse. Om den er 100% rigtig, det ved jeg selvfølgelig ikke. Jeg tror bare det her indlæg er frustration over at, alle bøgerne, som du siger ligner gymnasiebøger. Især fordi målgruppen, danmark læser forsøger at ramme, nok i sin tid har læst gymnasiebøger, og de har jo ikke ligefrem tiltalt dem til at fortsætte. Så måske man skulle have forsøgt noget andet …
      Jeg føler virkelig ikke at udvalget er særlig bredt. Men ja det er rigtig, at det er i sig selv lidt svært med 5 bøger. Derfor er jeg virkelig også glad for det ikke var mig der skulle vælge dem.


      Slet
  3. Jeg har også undret mig over valget af bøger. Jeg har ikke læst nogen af dem og synes egentligt heller ikke at jeg har lyst til at læse dem. Derfor melder jeg mig heller ikke som omdeler. Jeg vil ikke rende rundt og dele bøger ud som jeg hverken kan sige god eller dårlug for og når jeg så oven i købet ikje selv gider læse dem bliver det lidt sægt at forsøge at få andre til det. Jeg synes ellers ideen er god.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja jeg synes også det er rigtig fedt at der bliver gjort noget. Jeg er bare lidt ærgerlig over at min smag, ikke rigtig formås at blive repræsenteret. Men godt det ikke er mig der skulle vælge 5 forskellige bøger til 100.000 mennesker. :0)

      Slet
  4. Jeg kunne også gode tænkte mig at høre,hvad årsagen er til, at valget netop faldt på de tre titler, da jeg ved at mange forlag har indstillet forskellige bøger til den helt store afstemning. Ligesom Mette, er jeg ikke helt enig i, hvad du skriver. Jeg tror bestemt man forsøger at fange et voksent publikum, men for at fange dem tror jeg heller ikke at det nødvendigvis starter med populær litteratur. Hvad tænker du i øvrigt det kunne være? Jeg tror, at det er vigtigt at bøgerne er forholdsvis korte, fordi det kan give en succeoplevelse at komme igennem dem, såfremt man ikke er den habile læser, men jeg synes bestemt ikke, at det er bøger for well-read læsere. Jeg tror man har forsøgt at finde noget særligt dansk, og en bog som "Bavian" er måske ikke ny og smart, men mange kender dens titel eller forfatteren uden at have læst hende, så det kan også være et godt udgangspunkt for at give sig til at læse den. Samtidig kunne jeg godt tænke mig at høre, hvad det er ved de titler, som gør, at du klassificerer dem som bøger for well-read læsere, nu hvor du ikke selv har læst dem. Jeg tror også, ligesom Mette, at det er svært at udvælge fem bøger, som skal inddække den danske befolkning - for fem bøger vil kun afdække en brøkdel af genrer, aldersgrupper og interesser, men derfor synes jeg bestemt at fem uddelte bøger er bedre end ingen uddelte bøger. Jeg er ikke sikker på, at det er bøger, som jeg selv har lyst til at læse, men jeg synes idéen er rigtig fin; bare fordi jeg ikke har lyst til at læse bøgerne, er der helt sikkert andre, som meget gerne vil, og kan det få nogen til at læse mere, så er hele begivenhedens formål opfyldt. Jeg er dog enig i, at det sikkert kunne gøres anderledes eller mere smart.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt sikkert også rigtig glad for at de laver det her tiltag. Helt sikkert. Det er et fantastisk tiltag. Og fordi jeg synes det er så fantastisk en ide, og jeg virkelig ønsker det vil lykkes, så kan jeg ikke lade være med at tænke om det kunne gøres smartere. Det er jeg sikker på det kan. Men hellere på den her måde end ingen måde., som du selv skriver.

      Jeg prøver heller ikke at sige, at bare fordi det her er min holdning, så tror jeg det er en generel holdning. Som jeg skriver til at starte med, er jeg frygtelig glad for at det ikke er mig der skulle tage den beslutning. Derfor skal jeg heller ikke gøre mig klog på hvilke de skulle vælge. Jeg undre mig bare over hvor snævert valget blev. Der er en klar overvægt af realisme, og få (hvis nogen) at drømme sig væk i.

      Mit blogindlæg her opstod egentlig fordi jeg læste en artikel på Berlingske, hvor en af dem der har valgt ud, udtaler at de ikke har valgt så mange spændingsromaner, fordi at de mener at dem kan folk godt finde ud af at læse dem i forvejen. Og her er det så jeg sidder tilbage som et stort spørgsmålstegn. For meningen var vel at få flere til at læse, og ikke få dem der læser til at læse anderledes? Eller det er det måske, og så er det mig der har misforstået det?
      Dertil tilføjer hun at de i forvejen har to spændingsromaner med. Her er jeg igen et stort spørgsmålstegn. Hvorfor to i samme genre? Hvorfor ikke 5 forskellige genre…

      Det jeg nok prøver at sige er, at jeg ikke synes de har ramt særlig bredt. Personligt synes jeg det ville have klædt stakken at få bare en bog af det jeg kalder ‘populærlitteratur’/bestsellers ind, som chick-lit og krimier, for på den måde at ramme flere. Sågar en fantasy bog for voksne ville have fået mig til at klappe i hænderne af begejstring!

      Og alt det her bygger jeg alene kun på at jeg ligesom Mette mener at bøgerne er meget gymnasie-agtige. Altså at de ved første øjekast ikke tiltaler mig, fordi de minder mig for meget om skolebøger. Men fordi jeg læser så meget som jeg gør, kunne jeg sagtens overveje at læse en af dem, for at udvide min horisont. Derfor jeg skriver well-read, igen med kun mig selv som eksempel. Jeg kan ikke udtale mig om hvordan andre ser på det.
      Det er vigtig lige at sige, at jeg bestemt ikke mener at de fem bøger, enkeltvis er dårligt valgte. De er sikkert alle fem lige værdige. Og jeg vil sikkert også læse nogen af dem og jeg vil sikkert også elske dem. Jeg mener bare at man burde have tænkt mere bredt, og tænkt mere på at de forsøger at ramme dem der åbenbart ikke synes om ‘skolebøgerne’ nok til at de ville fortsætte i den genre.

      Jeg er enig med dig i at det kunne have været super fedt med korte bøger, for at give en positiv oplevelse. Og jeg er også sikker på de har forsøgt at vælge noget særligt dansk, men igen, måske burde ‘særlig’ dansk udvides bare en smule, hvis vi skal forsøge at ramme flere.

      Slet
    2. Det er helt sikkert et godt tiltag. Jeg har lige læst Stines kommentar under min omkring hendes underviser, der er involveret i kampagnen, og jeg synes det er ærgerligt, at det sådan en forældet opfattelse, der ligger til grunde for det. Det strider vel også imod hele konceptet? I grunden synes jeg det umiddelbart er finde bøger, for jeg tror også, at man skal passe på ikke at genreinddele bøgerne for meget, da det kan sætte læsere i bås. Handlingsmæssigt er der i hvert fald stor adspredelse i de bøger, som er blevet udvalgt.

      Jeg tænker bare at din og min subjektive holdning til bogstakken, som så er forskellig, ikke har nogen betydning for bogstakken som sådan. At du ikke synes om bøgerne, og jeg synes udmærket om dem - på trods af at ingen af os har læst dem - så er der helt sikkert andre voksne læsere, som vil finde dem spændende. Der er helt sikkert også læsere, der ikke forbinder bøgerne med skolelæsning, selvom både du, jeg og Mette gør det.

      Jeg kan også godt lide din tanke om at vælge bøger efter større bredte, men det tror jeg samtidig er enormt svært, når man kun har fem bøger at gøre godt med. Derfor tror jeg, at man har valgt disse fem titler fordi de henvender sig til voksne om voksne problematikker og som er forholdsvis korte. Jeg tror, at der vil blive for stor en debat, hvis man skulle udvælge, lad os sige en fantasybog, fordi det netop vil sætte læsere i langt større bog end realistisk fiktion måske vil. Desuden ser det ud til, at det er den danske litteratur, som er i fokus, og dertil kan vi spørge os selv, om vi har nok fantasy, chick-lit, krimer og lignende til at der kan være en debat i udvælgelsen af dem. Det mener jeg umiddelbart ikke, og det er selvfølgelig en skam - men det er en helt anden snak. Jeg tror det ville være nemmere at udvælge en fantasy bog, hvis engelske oversættelser også kom i spil. Jeg tror også at de har lagt stor vægt på både at have mandlige og kvindelige forfattere for at begge køn skal føle sig repræsenteret. Jeg kunne helt sikkert godt tænke mig at se, om der vil være større responds hvis man uddelte efter genre frem for måden, man har gjort det på nu. Det kunne i hvert fald være t spændende projekt.

      I forhold til det med at få danskerne til at læse, så tror jeg ikke, at dette års fem bøger appellere mere til dem, der allerede læser frem for dem, der ikke gør. Jeg tror ikke de fem bøger er så finkulturelle, at det udelukker en større del af befolkning. Det ville det måske, hvis bøger som "Uysses" af James Joyce var på listen og at det udelukket var bøger i den stil, som generelt er tilgængelig svære.

      Slet
    3. Jeg håber du har ret . Jeg håber inderligt du har ret, faktisk. Men personligt frygter jeg, at det ikke er tilfældet, for selvom jeg kunne stå helt alene med den her mening. Så tror jeg det ikke. Jeg tror min mening, ligesom alle andres afspejler procentdele af befolkningen. Jeg tror især det er gældne hos den gruppe der normalt aldrig læser og den gruppe læsere der læser for at drømme sig væk fra virkeligheden. Dem føler jeg ikke der er noget til i de her 5 bøger. Disse fem bøger er efter min overbevisning alle bøger der vil fortælle dig hvor slem virkeligheden er. - Det kan godt være jeg tager fejl, men det er mit indtryk af bøgerne.

      Hos den gruppe der sjældent læser er jeg helt enig med dig. Det er virkelig vigtig at tænke på bogens længde. For de læser sikkert sjældent pga. travlhed med familie eller karriere.

      Det er svært at delen verden op i bokse, og heldigvis kan man ikke det, og det skal man heller ikke. Men det er klart at hvis man vælger for meget den samme type bog, jamen så rammer man også samme type mennesker. Det kan godt være bøgerne her er forskellige handlingsmæssigt, men som du selv skriver så handler de alle om voksen problemer i vores nutid. Alle sammen. Dog måske lidt med undtalgese af ´Drager over Kabul?´

      Det er sjovt at du nævner James Joyce - Ulysses, for den vil jeg meget hellere læse end nogle af disse fem bøger. Ja den står ligenu og pryder på min hylde og det gør ingen af de aktuelle 5 bøger. Så når jeg skriver finlitteratur, men jeg i virkeligheden den der gammeldags ´dannede´litteratur. Nu har jeg ikke læst Ulysses endnu, men jeg har en ide om at den ikke handler om nutid og samfundsmæssige nutidsproblemer, men derimod inddirekte fortæller mig nogle tematikker, jeg så selv kan vælge at bruge i min nutid hvis jeg vil.

      Jeg har siden skoletiden været lidt træt at den der som Stine siger, at man skal læse ´dannet´ dansk, og jo mere incest og voldtægt man kan fylde ind i bogen, jo bedre er den. (Det synes jeg også lidt der har være en kedelig tildens til) Og derfor gør det mig naturligt lidt ærgerlig at se at det ser ud til de har valgt efter den model. Jeg siger ikke at den litteratur er dårlig, jeg siger den er for snæver. Jeg vil ikke starte en smag og behag diskussion, for jeg respektere fuldt ud andres smag, og jeg håber de respektere min.

      Det er helt rigtig at vi ikke har ret mange bøger herhjemme i genren af fantasy og chick-lit. Dog synes jeg vi har et større dansk krimi marked efterhånden. Og ikke mindst også et større udvalg i den historiske genre. Men der findes faktisk danske skrevne voksenbøger i genren fantasy derude. Der findes flere danske nu end bare for 5 år siden, og det er da værd at bemærke.

      Slet
    4. Jeg tror måske bare, at fordi krimimarket er så stort og sælger sig selv, at man derfor har valgt at ligge fokus på en anden type litteratur. Jeg har ikke læst nogle af bøgerne som sagt, men selv hvis de indeholder samfundskritik og et billede af en mørk virkelighed, er det så et problem? Jeg tænker, at det måske netop er noget man som menneske kan forholde sig til eller danne sig en mening om. I forhold til fantasy, så har du helt ret i at der findes langt flere danske fantasyforfattere nu, end der gjorde for fem år siden. Jeg tror bare ikke, at man har valgt at ligge vægt på for mange forskellige genre, fordi det hurtigt kan blive ekskluderende, men jeg ved det selvfølgelig ikke.

      Jeg tror Ulysses vil være for intemiderende for den uvante eller almindelige læser - netop på grund af længden. Jeg tror igen, at det er vigtigt at holde fokus på små korte bøger for at skabe en succesfølelse, selvom jeg helt sikkert også selv hellere vil læse Ulysses end nogen af de bøger, der deles ud. Men hverken du eller ej er målgruppen for kampagnen.

      Det er sjovt at du nævner incest og voldtægt som en stor del af dansk litteratur, for det tror jeg bare er så subjektiv en ting. Jeg har ikke følt det som et gennemgående emne i den danske litteratur, som jeg blev tvunget igennem i folkeskolen og gymnasiet, og jeg tror måske bare, at man har forsøgt at finde noget klassisk dansk uden at samle bøger op fra den mest støvet del af den danske litteraturhistorie.

      Slet
    5. Jeg ved ikke om jeg vil kalde det et problem. Men nej jeg mener i bund og grund ikke det er et logisk valg at vælge litteratur alle danskere alligevel er godt bekendt med fra skoletiden. Målet er vel at udvide deres horisont. Som du selv siger det med krimier.

      Åh.. ja jeg synes næsten altid samtidsbøgerne herhjemme skal være så helt overdrevne sorte og dystre som mulig. I hvert fald dem jeg har læst, men jeg har nok være uheldig, hvis du ikke har haft den samme opfattelse.

      Slet
  5. Ej, hvor interessant at høre noget om den kampagne igen :D Jeg studerer antropologi i Århus og en af mine undervisere er tilfældigvis involveret i at lave feltarbejde for den her kampagne, så vi havde faktisk kampagne som et emne på et af vores fag. Vi rev den godt nok også noget sammen.
    Kampagnen bygger meget på den her gammeldags tankegang om, at litteratur skal være 'dannende', og at det er derfor, flere danskere skal læses. Det er derfor, jeg tror, at de ikke har valgt populærlitteraturen - den er ikke 'dannende' nok. Og det kan man selvfølgelig give en del kritik på :S

    SvarSlet
    Svar
    1. Ahh... se så giver det pludselig mening, for mig. Det er bare ærgerligt at det ikke er det de udtrykker med kampagnen, som det er nu. Hvis det er sådan det er, ja så har de jo virkelig valgt 5 'rigtige' bøger.

      Så kan man så som du siger, have sine meninger omkring det. Og min meninger er nok også at det lidt er en gammeldags tankegang.

      Tusind tak fordi du delte det med mig!

      Slet
    2. Så lidt :) Det er helt klart en meget gammeldags opfattelse, og jeg synes bestemt heller ikke, at de fem bøger har nogen form for bredde i forhold til læserskaren. Som du også selv taler om, så ligner de alle sammen bøger, som man tvinges til at læse i gymnasiet. Dermed skræmmer man helt sikkert mange ikke-læsere væk, fordi de netop ikke fik lyst til at læse i fritiden af at læse de påtvungne gymnasiebøger.
      Jeg mener, mange af forfatterne er ikke engang nogen, man har hørt om før (Måske på nær Naja Marie Aidt og ham med den-der-om-at-græde-i-kor). Især hvis man ikke er interesseret i litteratur fra starten af.
      Det er fint, hvis de havde brugt en enkel af den slags bøger, men så kunne de godt have inkluderet nogle andre genre også. Vi har trods alt også mange gode gyser- og krimiforfattere her i Danmark (De er vist nemlig heller ikke vildt glade for at promovere udenlandsk litteratur i den her kampagne - så det slår selvfølgelig meget ned i fantasy-genren og sci-fi)

      Slet
    3. Jeg kunne ikke være mere enig.

      Men nej jeg synes faktisk også det er helt fint, at de kun vælger danske bøger. Vi kan lige så godt beholde de skattepenge, de bruger på projektet, inden for landets grænser. Men jeg synes godt man kunne tænke på at støtte i andre kategorier eller genre også.

      Men ja, godt det ikke er mig der skulle vælge de fem bøger. :0)

      Slet
  6. Ud fra billedet på Danmark Læser websitet kunne jeg se hvad det var for fem bøger. Jeg har ikke læst nogle af dem, men kunne godt tænke mig at læse nogle af de bøger, jeg har liggende. Af en eller anden grund lokker de valgte fem titler ikke ret meget. Måske Morten Hesseldahl - men på den anden side vil jeg hellere læse USA's immigrationshistorie, for nu at give et eksempel på hvad det er for tanker, som det vækker i mig :)

    Hvis man ville fremme læsning og kultur i DK, skulle man så måske lægge disse eller andre bøger som gratislæsning på en webside? som E-bog???

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtig skønt at få en masse synspunkter frem. Så tak for det.

      Jeg tror man måske har vurderet at bøgerne skal være mest mulig tilgængelig for alle, så derfor tror jeg de har valgt at det skal være fysiske bøger. Men jo ved at vælge e-bøger havde man haft en chance for at se om bøgerne måske rent faktisk bliver læst til ende, og så havde det nok også været et billigere projekt. Så der er fordele og ulemper ved det hele.

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig