onsdag den 15. april 2015

Alt det lys vi ikke ser

Alt det lys vi ikke ser

Forfatter:
Genre: Historisk, 2. verdenskrig
Målgruppe: Voksne
Udgiver: Politikens Forlag


Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplaret
Marie-Laure LeBlanc mister som seksårig synet. Hendes far, låsesmeden på det naturhistoriske museum i Paris, bygger en perfekt miniaturemodel af deres kvarter til hende, så hun kan lære at finde vej hjem. Men da Paris invaderes af tyskerne under anden verdenskrig, må far og datter flygte. Med sig har de en uvurderlig hemmelighed.

Den forældreløse Werner Pfennigs skæbne er de tyske kulminer, hvor hans far mistede livet. Men da han en dag finder en ødelagt radio, fyldes verden pludselig med muligheder. Hans evner vinder ham en plads på et eliteakademi for Hitlerjugend, men hvor store bliver omkostningerne, når Werner tvinges til at forfølge sine ambitioner?

I et Europa opslugt af krig kolliderer tilværelser uforudsigeligt. Alt det lys vi ikke ser er et studie i, hvordan mennesker mod alle odds forsøger at finde ud af, hvad der er rigtigt og godt. En medrivende historie om mod og tvivl, en bittersød fortælling om kærlighedens væsen.
Jeg troede fejlagtigt at jeg ville anmelde den her bog til udgivelsesdagen, især fordi jeg havde fået en særudgave sådan cirka en 10 dage før tid. Men hold nu op hvor tog jeg fejl. Den her bog krævede tid. Faktisk forlangte bogen både at blive læst hurtigt men så samtidig havde jeg personlig bare behov for at trække den så langt det overhovedet var muligt. For det her var en af de få helt magiske læseoplevelser.

Jeg stødte først på bogen da jeg så den vandt Goodreads læser-award sidste år. Siden har jeg stødt på den mange steder som en af de helt store læsefavoritter. Jeg havde læst at den var meget lyrisk og det undrede mig, for det er faktisk ikke så normalt at lyriske bøger er læsefavoritter. Men med det samme jeg selv sad med bogen i hånden, var den undren forlængst glemt.

Hvor ofte oplever man lige en pageturner der også er en sproglig fornøjelse af den her kaliber? Svaret kan kun være, meget, meget, meget, meget sjældent. Beskrivelserne er så smukke og samtidig så levende gjort, at det virkelig føles som om at jeg var tilstede. Derfor havde jeg især ikke lyst til at slippe den for hurtigt, selvom det var møgsvært til at starte med.

Bogen er en fantastisk oplevelse og sproget var virkelig en fryd. Jeg har det nogle gange lidt svært ved når tekst bliver for meget med fine ord, og ingen indhold, men Anthony Doerrs sætninger kan både det at de er vildt sproglig smukke og samtidig så er de bare med til at understøtte historien, og skabe en indholdsrig stemning, som ikke vil have været det samme uden.

Den her bog og dens forfatter bliver ved med at overraske mig hele vejen igennem og på alle mulige tænkelige måder, og som jeg slet, slet ikke har bearbejdet endnu. Anthony Doerr er ikke bare en fantastisk til det sproglige, han mestre også i stor stil fortællerkunsten. Når man rigtig kommer ind i fortællingen så oplever man lag på lag af niveauer af dybde. Bogen kan noget så umådelig interessant som at være både grusom og smuk på samme tid. Hele bogen handler om det smukke - lyset - i mørket. Jeg er dybt imponeret over hvor meget Anthony Doerr formår med den her bog, og ihhh… hvor jeg dog bitterligt fortryder jeg ikke tog hen til og møde ham, da han var i Danmark. For den her historie er en af dem der lever videre inden i mig.
SHARE:

8 kommentarer

 1. Svar
  1. Ja den er fantastisk! Jeg havde helt lyst til at læse den igen, efter jeg var færdig.

   Slet
 2. Det er nemlig en dejlig læseoplevelse trods til det dystre tema. Jeg kunne godt lide sproget, men ind imellem blev jeg dog også 'mæt' af det, hvis du forstår, hvad jeg mener? På den ene side var bogen en pageturner, og på den anden side måtte jeg ind imellem holde pause i læsningen, fordi skrivestilen også blev lidt for meget (ikke dårlig... bare... mættende :-)).

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sagtens forstå hvad du mener. Jeg har også en tildens til at synes at det er for mættende når sproget 'fylder for meget' i forhold til handlingen, men overraskende nok, så havde jeg det ikke sådan med den her. Jeg tror også noget af årsagen til det, ligger i at jeg vidste hvad jeg gik ind til, det hjælper på det for mit vedkommende, når jeg står over for sådan en type bog.

   Slet
 3. Jeg vil notere mig denne her bog. Den lyder virkelig god og med et smukt tema :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den helt sikkert også! Bestemt et mustread. :0)

   Slet
 4. Bogen er virkelig et mesterværk. Den fortjener intet andet end et fuldt stjernehus. Jeg knuselsker den og er så enig med din anmeldelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Mesterværk er et fantastisk ord for den. Det er nemlig en helt vidunderlig bog, som man næsten kun kan elske. :0)

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig