Pages

fredag den 15. marts 2024

Skrivetanker #1 - Fokus og motivation


 

 

Er fokus og motivation lige vigtige når man skriver?

Det korte svar er JA!

Hvis du kun har fokus og ikke motivation får du burnout. Hvis du har masser af motivation, men ingen fokus så er du ikke særlig produktiv.

Inspiration er til gengæld lidt mindre væsentlig. Den er stadig væsentlig på den måde, at jo mere inspireret man har jo mere får man produceret. Så mere om inspiration i næste blogpost. Ligenu skal det som sagt handle om fokus og motivation.

Fokus er rent faktisk at lave tid til at skrive og rent faktisk kun koncentrerer dig om den ene ting. Så sluk alle distraktioner (som sociale medier og internettet) Motivation er lysten til at gøre arbejdet. Selvom det er lysten der satte gang i at skrive på historien, så er den der ikke nødvendigvis altid. Det kan der være mange grunde til ... humør, en træls/svær scene ect. og nogle gange kan det også være nødvendig at power through, for at komme videre til det der rent faktisk er sjovt, men burnout er et kæmpe stort problem for din skrivning, så følg min råd her længere nede for at sparke lidt til motivationen, også i de svære scener.

Min påstand: Det er møg svært at komme i gang med at skrive. Det kræver så mange kæpheste og spildt energi at forsøge at komme i gang med rent faktisk at skrive, for ens hjerne har hele tiden så mange grunde til at lade være og ikke mindst super super gode forslag til overspringshandlinger. Det er en forfærdelig spiral, som aldrig nogensinde stopper hvis ikke man gør noget aktivt for at stoppe det.

Så hvad kan du gøre for at gøre det mindre besværligt at komme i gang? Det er der sikkert mange metoder til, men jeg har nogle bud her som virker for mig og som jeg håber kan hjælpe andre lidt hurtigere i gang. Det tog mig mange år at fatte hvad der rent faktisk skulle til for at få produceret noget tekst.


  1. Hold dig selv i gang. Skriv minimum én sætning på din historie om dagen og spring ikke nogen dage over. Seriøst! Mere skal der faktisk ikke til for at gøre det nemmere at komme i gang. Spoiler: selvfølgelig bliver der mange dage skrevet mere end den ene sætning og hurra for det, men giv dig selv lov til at det er acceptabelt kun at skrive én sætning andre dage. Selvom det virker fjollet, så er det rent faktisk med til at holde din historie frisk i dit hoved og din motivation til at komme i gang ved lige. Dette er det absolut vigtigste! Spring det ikke over.

  2. Tag din skrivetid seriøs. Når du får lyst til at overspringshandle, så spørg dig selv. Hvad er vigtigst? Den der overspringshandling eller at du rent faktisk får skrevet videre på den historie du har drømt om at skrive så længe ... Der skal sættes tid af til at skrive ligesom der skal sættes tid af til at mødes med en veninde. Og i den tid er det eneste du skal at skrive/arbejde på din historie, ligesom det eneste du skal når du er sammen med din veninde er at være nærværende og sammen. Ved at tage din skrivetid-seriøst fortæller du dig selv og din hjerne at fokus er vigtig.

  3. Læs det du har skrevet dagen før. Eller et hvilket som helst andet tekststykke i din historie. På den måde fremkalder du lige at skriveenergien fra dagen før og du får nemmere ved at komme ind i historien.

  4. Stop midt i det spændende. Hemingway stoppede altid midt i en sætning, for så var det nemmere at skrive videre dagen efter, for så vidste han hvordan han skulle starte. Og det virker! Altså, personligt kan jeg ikke få mig selv til at stoppe midt i en sætning, men jeg kan mærke at det er nemmere at fortsætte når jeg efterlader historien et sted, hvor jeg ved, hvordan jeg skal fortsætte. Så prøv og se om du kan slutte et sted du er begejstret omkring eller alternativt bruge de sidste 5 minutter i skrivningen på at finde ud af hvad du skal skrive dagen efter.

  5. Sørg for uafbrudt tid. Ja, det kan være svært, men det tager rent faktisk længere tid at komme ind i en historie og du har nemmere ved at tale dig selv ud af at skrive, hvis du er blevet afbrudt 30 minutter ind i den time du satte af til at skrive. Så sørg for at fortælle dine omgivelser, at afbrudt tid gør at du i sidste ende skal bruge længere tid på at skrive. Find tiden når de andre ikke er hjemme, eller søg ud af huset hvis du har mulighed for det.

  6. Husk selv 5 minutters skrivning er vigtig. Så få det nu gjort! Uanset om det så er skrevet i noter på din telefon. Selvfølgelig allervigtigst pga. punkt 1, men også fordi det er vigtigt at huske at hvert ord tæller. Jo flere ord du får ned på papir, jo mere har du at arbejde med, og jo mere du skriver jo mere udvikler du dig. Det der har været bedst for mig har været at jeg har kunnet skrive mig varm, forstået på den måde, at jeg har haft mere produktiv når, jeg så har sat mig ved tastaturet efterfølgende. Måske er det ikke alt jeg har skrevet på telefonen, der dur når jeg sætter mig ned og kigger på det igen, men det er ok. Jeg fik i det mindste mere motiveret, når jeg sætter mig ned og skriver videre. Hvilket leder mig videre til punkt 7:

  7. Planlæg når du laver alt mulig andet. Din historie lever i dit hoved, som den perfekte kopi. Når du ikke har mulighed for at sidde og skrive, fx. hvis du skal lave aftensmad, så tænk på din historie og hvordan du kan fortsætte derfra hvor du slap. Skriv notater ned på telefonen eller notesbog og vupti du er mere klar til at taste derudaf næste gang du sætter dig ned og skriver.

  8. Slug frøen – er et udtryk fra en bog af samme navn, som jeg har læst og for mig virker det! Jeg skriver nok også bedst om morgenen så for mig giver det god mening, at få skrevet dagens ord før huset vågner og før jeg afleverer børn og tager på arbejde. Men grundlæggende betyder 'slug frøen' bare, at du skal gøre din skrivning til din absolutte første prioritet og ikke springe det punkt over og tage andre punkter på listen – for så er der er store chancer for at du så ikke får det gjort overhovedet fordi du bliver afbrudt i løbet af dagen. Men sjovt nok skal du på en eller anden måde nok nå at gå smidt vasketøjet over.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar