søndag den 6. november 2011

Twilight review

I dag er det den absolut mest populære vampyr bog der står for skud. Forfatter Stephenie Meyer udgav den første bog i en serie på 4 bøger i 2005, Twilight (Tusmørke). Efterfølgerne i Twilight sagaen er New Moon (Nymåne), Eclipse (Formørkelse) og Breaking Dawn (Daggry). De 3 første er siden blevet lavet på film, og den første del af den fjerde film kommer i biografen den 17. november.
Twilight sagaen handler om pigen Bella Swan der flytter hen til sin far i den lille regnfulde by Forks. Hun flytter så hendes mor kan følge hendes nye mand der er baseballspiller, rundt omkring i landet i forbindelse hans arbejde. I Forks møder Bella den mystisk Edward Cullen, som viser sig at være vampyr. Cullen familien lever dog kun på dyreblod. Så da de støder ind i en anden vampyr gruppe, prøver Cullen familien at beskytte Bella så godt de kan imod dem. I de næste bøger begynder det også og handle mere om Jacob, der selv må kæmpe lidt med det overnaturlige i hans familie. Ulvene.

Huha jeg kan gøre dette review langt, men jeg prøver at gøre det meget meget kort og så få de vigtigste ting med.Stephen King har sagt følgende om Stephenie Meyer: “Rowling is a terrific writer and Stephanie Meyer can’t write worth a darn. She’s not very good” – Oversat til dansk: ”J.K. Rowling er en fantastisk forfatter og Stephanie Meyer kan ikke skrive. Hun er ikke særlig god”
Jeg forstår godt hans kritik, det er ikke en så typisk opsætning. Men for h… hvor bliver man underholdt. Så fu… det er jeg siger jeg. Dette er helt klar en bog der er super underholdene og som ikke er et litterært mesterværk.

Men hvis jeg virkelig skal tage de kritiske briller på:

Hvorfor bliver Bella og Edward forelsket?
Hvad gør at de passer sammen?
Det virker mest af alt som om hun bare bliver draget. Men jeg køber den lidt alligevel, fordi jeg ikke synes man kan forklare true love, det er bare en form for dragelse. Og jeg synes hun har en stærk vilje og ved hvad hun vil, så derfor giver det mig den nødvendige kontrast til at det virker.

Det er bare ikke lige den typiske forfatter opsætning, hvor man skal helst have forklaringer på alting og altså også hvorfor de bliver forelsket. De fleste forfattere kan ikke lide at der ikke er nogen direkte forklaring til ting, også selvom det virker. Så jeg tror lidt det er derfor Stephen King er lidt imod Meyers måde at skrive på. For udover the fact that Edward ikke kan høre Bellas tanker, og derfor finder det forfriskende, så kan man vidst ikke finde en egentlig grund til hvorfor de passer sammen, andet end som sagt kærligheden i sig selv er uforklarlig.

Mit største problem med bøgerne findes i bog  nr. 4 – Breaking Dawn (Daggry), amen så kan det faktisk ikke slutte mere perfekt. Det er faktisk FOR sukkersødt. Der er ikke noget personligt tab nogen steder, selv efter alle de store ofre, er der ikke nogen konsekvenser.

Hvorfor er Twilight sagaen så så god?

Emotionelt er bøgerne fantastiske, det er nogle store følelser og ikke mindst også intense følelser der giver bøgerne liv. Det er nyt og det er friskt. Edward som vampyr er den perfekte kombination af det perfekte drømmebillede af manden. Han er old fashioned, behandler hende med respekt og beskytter hende, samtidig med han er farlig.

Jeg elsker især også Jacob… jeg elsker at han virkelig prøver. Absolutly love it. Jeg kan godt forstå Meyer når hun siger at Edward ikke findes i virkeligheden med Jacob gør, og at han er det realistiske billede af drømmefyren.

Noget af det der fascinere mig mest er den store ofrelse for den eneste ene. Jo mere du ofre, jo vigtigere er kærligheden. Og at ofre den person Bella ofre, jamen så kan der faktisk ikke ofres mere.


Filmene vs bøgerne
Første gang jeg så den første Twilight film tænkte jeg – hvorfor er skuespillerne så akavede. Det var ikke tydeligt i filmen hvorfor. Jeg vil til enhver tid anbefale at man læser bøgerne i stedet for at se filmene, eller så i hvert fald kun se den første film og så læse resten af bøgerne. Ellers følger filmene meget godt bøgerne.

Bøgerne kan fås på dansk, og købes alle steder.
Officielle hjemmeside: http://www.stepheniemeyer.com/

Jeg giver helt klart serien det absolut største jeg kan give:
KKKKKK = KANON

Se det var da meget kort og præcist, i hvert fald for mig.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig