fredag den 25. maj 2012

A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire 1)

Endelig får i min anmeldelse af A Game of Thrones, men først får i lidt facts:


A Game of Thrones er første bog i George R R Martins serie A Song of Ice and Fire. Der er planlagt 7 bøger indtil videre. 5 af disse er skrevet.


A Game of Thrones, august 1996  (Kampen om tronen, november 2011)
A Clash of Kings, februar 1999 (Kongens Kamp, 8. juni 2012)
A Storm of Swords, november 2000
A Feast for Crows, november 2005
A Dance of Dragons, juli 2011
The Winds of Winter, -
A Dream of Spring, -


De danske udgivelser forventes at udkomme med et halvt års mellemrum. Hvornår de sidste to internationale bøger udkommer - ja det er der ingen der ved pt, men der er rigtig mange debatter i gang om det. For man kunne godt frygte den næste først kommer i 2018. Der lægger noget af et press på ham ude på internettet. Der er nemlig rigtig rigtig mange fans og der er da også dem der er bange for George aldrig når at afslutte serien, fordi han er 64 år.Serien har spredt sig til rollespil, brætspil, computerspil, en tv-serie mv. Så den må siges at være ret populær. Jeg har valgt at vise flere covers af den første bog. Der må siges at være sket en hel del siden 1996. Er det ikke et utrolig flot danske cover? Udgivet af Gyldendal.

Lad mig lige slå fast inden vi går i gang, at selvom de kalder George R R Martin for Amerikas Tolkien, så kan de dog ikke sammenlignes. Før Tolkien fandtes der kun mytologi og eventyr. George har ikke skabt noget så originalt inden for fantasy verdenen. Dermed ikke sagt at denne Epic fantasy ikke er det største vi har set siden Tolkien. For det er det. Ingen tvivl om det. Men han kan altså endnu ikke helt komme op og måle sig med Tolkien.
Serien handler i ganske enkelthed om kampen om tronen, som den ganske rigtigt hedder oversat fra engelsk. Vi følger Lord Eddard (Ned) Stark, Lady Catelyn Stark, Sansa Stark, Arya Stark, Bran Stark, Jon Snow, Tyrion Lannister, Daenerys Targaryen skiftesvis for hvert kapitel. Faktisk starter kapitlet med navnet på karakteren så man ikke er i tvivl om hvem man læser om. Stark familien bor i det nordlige af The Seven Kingdoms og tæt knyttet til Kongen. 
Jeg vil egentlig ikke sige så meget meget om bogen, af frygt for jeg automatisk kommer til at anmelde midt i det hele. Så her er den glimrende beskrivelse fra goodreads.com:
Long ago, in a time forgotten, a preternatural event threw the seasons out of balance. In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the north of Winterfell, sinister and supernatural forces are massing beyond the kingdom's protective Wall. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the land they were born to. Sweeping from a land of brutal cold to a distant summertime kingdom of epicurean plenty, here is a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens. 
Here an enigmatic band of warriors bear swords of no human metal; a tribe of fierce wildlings carry men off into madness; a cruel young dragon prince barters his sister to win back his throne; and a determined woman undertakes the most treacherous of journeys. Amid plots and counterplots, tragedy and betrayal, victory and terror, the fate of the Starks, their allies, and their enemies hangs perilously in the balance, as each endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.
Historien er meget karakterdreven, og den lægger sig meget tæt op af en realistisk verden. Der er ikke så meget magi eller nogen af de typiske former for "Quests" som man ofte ser i fantasy bøger. Så den er meget enkel og ligetil. Det er faktisk lidt ligesom at se en film for sig når man læser bogen. Selvom vi følger mange karakterer, så er der slet ikke nogen stop i historien, den går bare derudaf. Kronologisk. Det eneste der kan stoppe flowet er når der kommer en af de karakter man mindst gider at læse om. Det er lidt en stopklods hvis man ikke på nogen måde kan relatere til personen. Her kan jeg så klart anbefale lydbogen. Det brugte jeg i hvert fald meget til de karakterer der var knap så interessant.


MEN det er nu de få der ikke er interessant. Alle karakterer har positive og negative sider. De drives af simple motivationer som alle kan forstå. Personligt kan jeg heller ikke lade være med at forstille mig hvordan de vil udvikle sig. Man får i hvert fald indtrykket af at forfatteren virkelig VIL noget med disse karakterer - at de har en fremtid. Det eneste minus er at når der er så mange karakterer så er det svært rigtigt at komme i dybden med nogen af dem. Det er nok bl.a. også det der gør at det mere virker som en film man ser for sig.


Plottet er ikke specielt nyt eller originalt men det er spændende. For når man har så mange karakterer der driver historien, så er det jo noget nemmere bare at slå nogen ihjel fordi historien så vil kunne leve videre i bedste velgående. Nogle gange er det ikke så spændende at læse bøger hvor man har en hovedperson der er i konstant livsfare gennem bogen, for man ved jo at de i hvert fald når hen til slutningen af bogen. For enten at falde død om eller overleve. Sådan er det ikke her! Det er dejligt forfriskende.


Jeg håber lidt der kommer flere magiske elementer og andre store fantasy elementer i de fremtidige bøger, men det lover slutningen faktisk. Så det skal nok blive godt.


Stark familien er skøn at følge, alle stærke og individuelle på deres måde. Lige fra ladylike Sansa der elsker sange om helte og til rebelske krigeriske 10 årige Arya. Det er interessant at se hvordan skæbnerne former disse karakterer.

Bog serien kan helt klart anbefales, også selvom du måske har set tv-serien. For selvom den følger bogen nært, så er der altid mere information i bøgerne. Men tv-serien skal man da også helt klart se med Sean Bean, Nikolaj Coster Waldau (Danmarks bedste skuespiller - no question) og Jon Snow. I bogen havde jeg lidt svært ved at komme igennem Jon Snows kapitler, men i serien huha.. Hvad mener i.. øjenguf eller hvad?
KKKKKK

Fuld karaktergivning, da selvom George R R Martin ikke nødvendigvis har skabt noget originalt, så har han dog formået at ramme noget nutidigt kombineret med fantasy så flere mennesker kan se hvor god en genre fantasy er. OG den er underholdende - den prøver ikke på at være smart. Den er bare helt igennem underholdende og spændende. Only time will tell om den holder ratingen.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig