fredag den 3. august 2012

Helt alene...

... føler jeg mig ofte med mit skriveri. Jeg er ikke så heldig at bo i København, hvor man kan tage ned til det lokale forfatter hæng-ud sted (hvor det så end er). Jeg har ikke nogen i min umiddelbare omgangskreds der er interesseret før bogen er helt færdig. Jeg har godt nok min barndomsveninde, men da hun bor i England og har super travlt med sit studie, så er det ikke der jeg kan hente konstruktiv kritik. Vi er ikke face to face så tit og når vi så ses, så har vi jo 100 andre ting at snakke om.


Jeg har tit tænkt på om jeg skulle tage på et af de skriveophold, som de tilbyder rundt omkring. Men der er jo det krav om at man skal have udgivet en bog, og jeg ved ikke rigtig om min ene novelle i en novellesamling er nok. Men det kunne jo være super, super fedt at komme på ophold på Hald Hovedgård som ligger under Viborg, eller Klitgården i Skagen. Hvor der vil være dejlig meget ro til at skrive, samtidig med at man også er omgivet af andre skrivende.

Jeg ved ikke rigtig hvad det er jeg har brug for... men det er nok bare det at diskutere det at skrive. For det er lidt svært, når man til dagligt kun går sammen med folk, der er fuldstændig ligeglad med det at skrive. De kan ofte kun forholde sig til det færdige produkt. Sådan er især med min kæreste. Jeg kan ikke give ham noget at læse før han slår ned på noget sprogligt. Også selvom jeg stikker ham nogle notater for at høre hvad han synes om selve handlingen... Notater!! Det skal lige nævnes at mine notater er et stort rod med en blanding af engelsk og dansk. Selv i en sætning kan jeg blande de to sprog godt og grundigt. Det er fint nok han kan se der er nogle sproglige fejl... Det kan jeg også. De er ikke særlig svære at få øje på. Når jeg skriver hurtigt, for at følge med min hjerne bare spytter ud, så er det som om det sproglige står af. Og jeg er da helt elendig til at sætte kommaer... hvilket nok ikke kommer bag på jer. ;0) Så for mig handler det ikke om at få at vide at det er stavet forkert, for det kan enhver idiot se med mine tekster, men det handler nok mere om at få en holdning til plot ideer ol. Hans sprog er i øvrigt også meget akademisk hvor mit skal være mere dynamisk. Så vi er bare alt for forskellige på det punkt.
Men er det så vigtigt at sparre med andre forfattere? Det tror jeg det er, for det er bare et faktum at historisk set så har forfatternes guldalder altid haft mange forfattere i samme rum. De lever i en slags kreativ bobbel. F.eks. Hemingway har nævnt hvor givende det var da han i 1920'ernes Paris sad på cafe med f.eks. Ezra Pound, Gertrude Stein, Scott Fitzgerald og James Joyce. Og mon ikke de også synes det var givende for dem.

Det er uhyggelig frustrerende ikke at kunne dele sine tanker med nogen... og jeg ved der findes mange skrivegrupper rundt omkring. Men hvordan finder man lige dem? Dem jeg kan finde er for de helt unge. Så hvis nogen af jer enten kender en skrivegruppe i Århus, Ålborg eller derimellem, og som kunne tænke sig at få tilføjet en der skriver fantasy/romance til gruppen, så må i endelig sige til.

Jeg har for at komme mine skrive ensomhed til livs deltaget på Forfatterværkstedet i København, for ligepræcis at få den der fornemmelse af at.. hmm.. det er sgu meget godt. Nu skal jeg bare kører derudaf. Og jeg har overvejet andre online ting.. Men jeg ved ikke rigtig, jeg tror jeg var lidt skuffet over Forfatterværkstedet. For jeg vidste meget af det de underviste i, i forvejen og det var ligesom ikke så individuel. Godt nok havde vi skriveopgaver, men det var jo bl.a. korte tekster, og jeg er SÅ elendig til korte tekster. Jeg har altid så mange ideer at jeg bliver nødt til at skrive en hel roman før det hænger sammen for mig. Ja sågar planlægge at hele serier. Opgaverne var heller ikke særlig kreativt frie, der var lagt en genre og nærmest handling på forhånd. Det synes jeg er super ærgerligt. Der er ikke noget der dræber kreativiteten mere end at få lagt faste rammer for en. Det er lidt ligesom at skrive dansk stil. Det havde været bedre hvis man kunne få lidt spark til at udvikle sine egne ideer.

Det der kunne være rigtig fedt, var en garvet forfatter med en del bøger bag sig, der kunne være en form for mentor. Det er lige det jeg drømmer om. En der har prøvet det hele. En der ved hvad de snakker om. En der ved lige præcis hvad der skal til. Det findes vidst bare desværre ikke i Danmark.

Det er jo ikke fordi man vil gennemgå sin historie kapitel for kapitel eller sætning for sætning. Slet ikke. Det er bare sådan en indskudt bemærkning engang imellem... kunne det ikke være fedt hvis... lyder det dumt at.... eller spørgsmål som, tror du læserne kan regne det ud hvis.... Det er især det sidste spørgsmål hvor det virkelig er vigtig at spørge andre. Jeg må ud og søge nogle skrivegrupper. Men indtil videre er jeg stadig...

.. helt alene.

Godt jeg kan dele lidt med jer her på bloggen. ;0)
SHARE:

8 kommentarer

 1. Hvis du ikke er fyldt 30 endnu, kan du melde dig ind i HUF, Håbefulde Unge Forfattere (www.huf.dk). Der kan man bl.a. søge skrivegrupper i deres forum (der er også aktive og dygtige medlemmer i Jylland) - og man kan deltage i deres årlige skrivekursus samt sende bidrag til deres novelle-antologier. Pt. er der indkaldelse til en dystopi-antologi med deadline i januar. Måske noget for dig?

  Kan *virkelig* anbefale deres skrivekursus (selvom jeg kun har været med én gang) - det er så fantastisk fedt at møde ligesindede. Kan godt genkende følelsen af at være "alene". Har aldrig kunnet dele min skrivning med nogen, før jeg meldte mig ind i HUF sidste efterår. Jeg har mødt mange inspirerende mennesker siden da og har fået kickstartet mit eget bogprojekt eftertrykkeligt.

  Hvad arbejder du på lige nu? Du behøver måske ikke en fysisk responsgruppe, mange laver også online-responsgrupper, hvor de fx sender ting til hinanden med faste, ugentlige deadlines. Det ved jeg, at Pernille Eyebye gør.

  Med hensyn til professionel manus-læsning er der vist gode muligheder for sådan noget, bl.a. hos hende her: http://www.kreativskrivning.dk/manuskript.html

  Jeg har selv overvejet at finde en responsgruppe til det, jeg skriver på for tiden, men tøver lidt med at springe ud i det. Blandt andet fordi jeg skal til at skrive speciale og derfor ikke kan prioritere ego-skrivningen højest. Heldigvis er min mand sød til at være betalæser, men det er ikke det samme som at sparre med andre, der skriver...

  Håber du finder ud af noget! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nanna

   Tak for dine fifs, super dejligt at få nogle ideer. Desværre kan det ikke betale sig for mig at melde mig ind i HUF, da der kun er et halvt år jeg kan nå at få noget ud af det. Så bliver jeg vidst desværre for gammel derefter. Men rigtig god ide med rensponsgruppen.

   Mvh Karin

   Slet
  2. Hej igen :)

   Det koster 145 kroner om året at være medlem; en pris jeg personligt er villig til at betale *efter* jeg fylder 30, for stadig at få adgang til bl.a. deres skrivekurser, der er superbillige for medlemmer (under 500 kr. for en hel weekend, inkl. forplejning). Hvis du melder dig ind, før du fylder 30, kan du fortsætte med at være medlem - men du kan ikke melde dig ind, hvis du er 30+. Du kan deltage i kurserne, selvom du er over 30. Du kan læse mere om det seneste kursus her: http://hufskrivekursus.skysite.dk/ (hvor der var deltagere i alderen 15 til 40+, så vidt jeg husker - men primært unge i 20erne og 30erne. Desuden er der andre HUF-relaterede ting, man kan få glæde af (uanset alder), bl.a. netværk og skriveferier og diverse småkurser, men det årlige skrivekursus er den primære motivation for mig.

   I øvrigt: Hvis du har lyst, kan vi evt. lave en uforpligtende responsgruppe-test i den nærmeste fremtid for at se, om vi kan bidrage med noget til hinandens ting? Jeg kan tilføje dig på Facebook, hvis det har interesse...

   Mange hilsener;
   Nanna :)

   Slet
  3. Hej

   Wow.. tak for tippet, det vidste jeg slet ikke. Fedt, så vil jeg da skynde mig at blive medlem. Jeg troede jeg blev "smidt ud" efter jeg blev 30. For som du siger, så er det da super billigt, med alt det de tilbyder.

   Det vil være super fedt hvis du kunne have lyst til en responsgruppe tekst. Prøv at se om dette link virker til min facebook profil: http://www.facebook.com/karin.hald.9

   Mvh Karin

   Slet
 2. Jeg har læst at Århus Litteraturcenter laver skrivegrupper med en tilknyttet forfatter som tovholder - det lyder da som noget af det, du søger. Eneste problem, jeg kan se, er at grupperne er på mellem 8-12 personer. Vi er seks i min skrivegruppe og det tager altså tid at gennemgå alles tekster, men vi er måske også meget minutiøse. Vi mødes som regel på en søndag og lige pludselig er hele dagen gået. Men det er så skønt. Det er altså noget særligt at være sammen med andre skrivende. Kan absolut kun anbefale det.

  Nu blev jeg lige lidt nysgerrig. Hvad er det for en novelle, du har udgivet?

  Vh. Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Signe

   Tak. Det lyder som en super god mulighed for mig. Det var en novellesamling med andre forfatterspire der blev udgivet i samarbejde med forlag1.dk. Novellesamling 2008. Ikke ligefrem et mesterværk der nåede biblioteket, men et meget hyggeligt projekt.

   Mvh Karin

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Kære Karin... Jeg ved ikke om du stadig søger nogen at skrive/snakke med om det at skrive. Men jeg vil da super gerne skrive med dig, jeg er selv forfatter in spe, og leder også efter nogen at have det at skrive med tilfælles. Jeg er 33, snart 34, kvinde, bosat i Århus godt nok, men det forhindrer vel os ikke i at skrive sammen :) Du er velkommen til enten at tilføje mig på facebook (Shirley Ankerstjerne) eller skrive til mig på min mail: sankerstjerne@rocketmail.com Jeg har også en blog side lige som dig :) http://www.januarbarnet.blogspot.dk Håber at høre fra dig :)

  SvarSlet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig