fredag den 9. november 2012

Interview med Pernille Nørregaard (fagbogsforfatter)

Pernille er aktuel med fagbogen "Få din bog ud", som jeg anmeldte her på bloggen i går. Til dagligt arbejder Pernille bl.a. som gostwriter, og så står hun for siden bogskriveriet.dk, hvor hun tilbyder kurser og ærlig rådgivning.










Hvad holder du mest af i skriveprocessen? Jeg elsker den indledende fase, hvor jeg udvikler på ideen og hele konceptet bag bogen. Der, hvor jeg skriver de første kapitler og begynder at kunne se, at der rent faktisk er en bog. Og så den afsluttende fase lige op til deadline, hvor alle brikkerne falder på plads, og jeg redigerer det sidste. Det er en skøn følelse, når manuskriptet endelig kan afleveres til redaktøren.




Hvad holder du mindst af? Det værste er det lange, seje træk i midten. Der, hvor al tvivlen og uoverskueligheden trænger sig på. Der, hvor jeg er lige ved at give op og får overbevist mig selv om, at det aldrig bliver til en bog.




Har du altid vidst, at du skulle beskæftige dig med bøger? Jeg har i hvert fald altid gerne ville, for jeg har elsket bøger, siden jeg lærte at læse. I rigtig mange år troede jeg ikke, at det var muligt, så det er virkelig en drøm, der er gået i opfyldelse.




Hvilken type bøger læser du selv? Når jeg skal slappe af, læser jeg romaner - Kirsten Hammann og Ben Elton er blandt mine favoritter. Jeg kan sagtens sluge en hel roman på en lang, doven søndag hjemme på sofaen.

Jeg læser også en del faglitteratur. I øjeblikket er det Debbie Fords ”Courage”, men der er også altid nye bøger om at skrive og udgive på læselisten.




Du har hjemmesiden Bogskriveriet.dk og hjælper andre med deres forskellige bogproblemer. I den forbindelse nævner du, at du er 100 % ærlig over for dine kunder. Har du nogensinde måttet knuse nogens drøm? 
Ja, det sker med jævne mellemrum, men jeg forsøger altid at gøre det nænsomt. Nogle skal hjælpes til at forstå, at deres bogide ikke har en chance på det kommercielle marked, men at de sagtens kan skrive den alligevel til et smallere publikum. Det gælder fx mange erindringsbøger og selvbiografier.

Andre har så svært ved at skrive, at det er for uoverskueligt for dem at komme igennem en hel bog. De kan enten vælge at hyre en ghostwriter, eller de kan droppe projektet.

Efter et kursus, jeg holdt sidste år, fortalte en af kursisterne mig bagefter, at hun var så lettet. Hun havde nemlig fundet ud af, at hun ikke skulle være forfatter, og nu slap hun for følelsen af aldrig at have levet sin forfatterdrøm ud – hun var klar til at finde en ny drøm. Og det glæder mig, når jeg kan hjælpe folk videre, uanset om det er tættere på at skrive en bog eller til at opgive det helt – for det er ikke alle, der skal skrive en bog.




Hvilket råd synes du, der er det vigtigste at give til en håbefuld forfatter? Jeg har tre gode råd:

1. Slå røven i sædet og kom i gang. Mange håbefulde forfattere bruger mere tid på at tænke på og tale om deres bog, end de gør på rent faktisk at skrive den. Det gjorde jeg selv i begyndelsen, men det får man ikke skrevet en bog af. Der skal bruges noget tid foran computeren.

2. Skriv om noget, som du virkelig brænder for. Uanset hvilken type bog du skriver, så er det et stort projekt, der kræver mange timer. Hvis du ikke virkelig brænder for projektet, vil du løbe sur i det.

3. Lær forlagsbranchen at kende og præsenter dig selv som en professionel samarbejdspartner overfor forlagene, så de får lyst til at udgive dine bøger og arbejde sammen med dig.



Har du planer om at skrive flere fagbøger? Ja, efter at have skrevet adskillige bøger som ghostwriter skal jeg i gang med mit eget projekt igen. Den næste bog kommer til at handle om en særlig tilgang til det at skrive. Jeg har dog lige en roman, jeg skal have skrevet færdig først.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig