lørdag den 15. juni 2013

Kongedatteren Leonora Christina

Kongedatteren Leonora Christina

Forfatter: Herta J. Enevoldsen
Serie: Leonora Christina #1
Genre: Historisk
Målgruppe: Unge/YA
Udgiver: Gyldendal

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret

Tjek også Gyldendals facebook side, med bøger for unge ud. Der kan du finde spændende bognyheder og indimellem har de også nogle konkurrencer hvor du kan vinde deres fine bøger.Leonora Christina vokser op som lykkelig og forkælet prinsesse på Frederiksborg Slot. Hun er Christian d. 4.s smukke og kloge yndlingsdatter, men hun får en skæbne, som få vil misunde hende.

Som 15-årig bliver hun gift med sin store kærlighed, adelsmanden Corfitz Ulfeldt, og sammen bliver de Københavns førende par. Men pludselig ændres parrets liv med et slag, for Corfitz har et ustabilt sind, og Danmarks kronprinsesse er jaloux på den smukke og feterede Leonora.

Med sine klassiske og populære romaner puster Herta J. Enevoldsen nyt liv i Danmarkshistoriens mange skæbnefortællinger om bl.a. Caroline Mathilde, Leonora Christina og Dyveke. Bøgerne er blevet læst, elsket og slidt op på bibliotekerne gennem 30 år. Nu kommer romanerne i en ny og let revideret udgave, men de er stadige lige levende og opslugende, så nye læsere kan begynde her.Denne bog bringer en masse nostalgisk glæde frem i mig. Jeg kan huske at jeg hårdnakket påstod overfor vores skolebibliotekar, at de virkelig ikke havde bøger der interesserede mig og at skolen kun havde sådan nogle ungdomsbøger om selvmord, stoffer, mobning mv. Dengang ledte jeg efter bøger der kunne give mig noget glæde og dybde og ikke understrege de mareridt jeg så levende kunne forestille mig selv. Hun viste mig en hylde i det der umiddelbart havde virket som det kedeligste bibliotekshjørne. Men jeg blev klogere, for der stod Herta J. Enevoldsens mange historiske bøger. Jeg trak med det samme Kongedatteren Leonora Christina ud som den første, da jeg næsten lige havde været på Bornholm og hørt lidt af hendes historie på Hammershus. Det blev en bog der påvirkede mig på en helt utrolig måde. Nok den første bog jeg kan huske som ændrede mit liv eller i hvert fald min måde at se verdenen på. Jeg var vildt fascineret af Christian d. 4 og Leonora Christina, og jeg kan huske jeg skrev en masse skoleopgaver om hende.

Jeg har i mange år ledt rundt omkring på antikvariater, men har aldrig kunnet finde bogen. Men nu er den altså genudgivet i en revideret udgave. Og jeg må sige at det har været en rigtig stor fornøjelse at genlæse bogen. Jeg kan desværre ikke huske den gamle udgave så meget i detaljer, at jeg kan vurdere om den revideret udgave er bedre end den gamle. Men det virker den i hvert fald umiddelbart til at være, fordi jeg sidder tilbage med en følelse af at bogen faktisk er endnu bedre end jeg husker den.

Min fascination af Leonora Christina er stadig lige så stærk som dengang, hun har et imponerende mod, og hun er utrolig stærk og handlekraftig og så elsker hun sin mand så meget at hun følger ham gennem ild og vand. Jeg synes det er nogle utrolig gode egenskaber at have, også selvom alle disse egenskaber faktisk giver hende sin frygtelige skæbne.

Bogen er hovedsagelig skrevet til skolebørn i de ældste alderstrin, men jeg vil nu sige at den kan læses af alle. Jeg vil faktisk sige at efter jeg er blevet ældre, så har jeg kunnet se dybere i bogen, end jeg kunne da jeg var yngre.

Jeg vil anbefale bogen vidt og bredt, især hvis du ligesom jeg elsker at høre lidt om Danmarks få farvestrålende øjeblikke i vores ellers så kedelige historie. Eller hvis du som jeg elsker at læse om stærke kvinder.
SHARE:

5 kommentarer

 1. Jeg er så lykkelig for, at disse bøger er udkommet igen. Og så endda til en ganske overskuelig pris.
  Jeg har nemlig også jagtet dem i talrige antikvarer, og søgt håbløst efter dem på nettet. De er blandt de varmeste læseminder, jeg har, og jeg tilbragte så mange timer i selskab med Herta J. Enevoldsens forfatterskab.
  Ligesom dig, har jeg også skrevet mange opgaver om datidens konge og prinsesser; mit afslutningsprojekt i 9. klasse var faktisk om Caroline Mathilde. Og kun på grund af Enevoldsens bøger. Hun introducerede mig så fint til dansk kongehistorie, og startede en livslang interesse for mig.

  Jeg vil altid huske de bøger som noget af det fineste i verden; og jeg skal afgjort anskaffe mig dem. Snart.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej.. hvor sjovt, at du også har ledt efter dem. De er virkelig enestående.

   Slet
 2. Jeg har aldrig læst noget af Herta J. Enevoldsens, hvilket jeg virkelig fortryder, nu hvor de er blevet genudgivet, og alle fortæller om hvor fantastiske hendes bøger er. Men derfor er jeg virkelig også glad for, at de rent faktisk er blevet genudgivet, for så har jeg da mulighed for at få dem læst, hvilket jeg glæder mig rigtig meget til :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan du i hvert fald sagtens. :0) Jeg håber Gyldendal har planer om at genudgive resten.

   Slet
 3. Hej Karin.

  Din makker i bogprojektet er Marie, som du finder her: http://laesehestendks.wordpress.com/

  SvarSlet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig