lørdag den 6. juli 2013

Skrivetip #20 - What's at stake

Hvad kæmper dine karakter for? Kærlighed? At redde verdenen? At finde sig selv?

Er de ting vigtige nok til at skabe og fortælle en historie omkring?

Når ens læsere begynder at kede sig i ens historie, så er det fordi indsatsen ikke er høj nok. Eller så er opbygningen omkring indsatsen ikke god nok. F.eks. hvis vores hovedperson bruger lang tid på at udtænke en plan på hvordan hun kan redde en eller andens liv. Det er som udgangspunkt et fint indsats. Men hvis det er hendes datter eller hendes mand, som vi lige har lært at kende i de første kapitler og som vi synes godt om og ikke vil have skal dø, så bliver indsatsen endnu højere.

Der er også mange eksempler på at det er personerne der bære plottet, hvor indsatsen ikke har været så vigtig, men bare ligesom har lagt og luret. Men oftest er det indsatsen der gør at en historie falder fra hinanden. Det bedste vil være en harmoni mellem personerne og indsatsen.

Det med indsatser er meget smag og behag, det er derfor der er nogen der får noget ud af romance og andre ikke gør.

Så det er vigtigt at have for øje hvad indsatsen er i din historie, og hvordan du bedst opbygger den. Det er jo klart at læserne ikke gider læse 5 kapitler om heltindens mand, om hvad han får til morgenmad og hvad han ellers laver af daglige ting, for så at han forsvinder og hun så skal lede efter ham. Det vil være meget mere interessant måske at få et flash backs af deres romantiske liv sammen. Hvordan han har hjulpet hende igennem de hårde perioder i hendes liv mv. Hvad han har betydet for hende og omvendt.

Tænkt hele tiden, hvordan kan det her blive spændende for læserne? Hvordan kan indsatsen blive høj nok for at mine læsere bliver revet med.

Indsatsen behøver ikke kun at handle om liv eller død, mange gange er det også de små ting, som læserne kan relatere til, som gør en forskel. For nogen er det nemmere at lade sig rive med i krimier, for andre realisme og for nogle helt andre igen fantasy. Lyt til din målgruppe. Læs bøger i samme genre. Hvad gør andre? Hvordan kan du gøre det anderledes.

SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig