fredag den 20. september 2013

Kærlighed gør blind

Har i det ikke også sådan, at hvis en bog virkelig fanger jer, så selvom den så var fyldt med tusind fejl, så ser du kun historiens skønhed? Det er den bedste slags bøger!

CinemaSins lå fornyligt denne video op på youtube hvor de forsøger at gennemhulle Harry Potter and the chamber of secrets. Den er allerede set af næsten 850.000.
Det er ikke alle af CinemaSins kanalens pointer der er helt gode. Mange af pointerne er ting der bliver forklaret i bøgerne, men som rigtig nok ikke bliver forklaret i filmene. Så hvis man ikke har læst bøgerne er det klart at man stiller spørgsmålstegn ved dem. Og rigtig mange af fejlene er også sket da bogen blev lavet om til film. Nogle af deres pointer er også lidt MEGET urimelige. Men alligevel! Harry Potter bøgerne er fuldstændig og helt aldeles perfekt i min verden!

For det ikke skal være helt løgn så mangler de at pointere en fejl! En fejl der har irriteret mig siden første gang jeg så filmen: Når man ikke må bruge magi uden for skolen, hvorfor bruger Hermione så en besværgelse på Harrys briller i diagon alley? Der er endda et klip fra det og de nævner også selv det med at man ikke må bruge magi uden for skolen, bare ikke lige der.


Det er lidt tankevækkende hvad der gør forskellen. Kærlighed gør åbenbart også blind i litteraturens verden.

Man kan altid gennemhulle historier hvis man virkelig prøver. Men vi gider jo heller ikke læse om historier hvor der ikke sker noget usædvanligt. Så det er klart det er lidt af en balance gang. For historier som afsluttet lidt for let, mister også hurtigt sin charme. Hvis bogen ikke har bare lidt realisme så har vi svært ved at leve os ind i historien.

Jeg er rigtig god til at se fejl i bøger. Jeg leder nærmest altid efter dem, bevidst og ubevidst. De genere mig og irritere mig. Jeg stopper først når jeg virkelig er grebet af en historie. Når den ene side tager den anden. Når deres følelser bliver mine. Når det er mig der løber fra faren eller forsøger at redde dagen men fejler.

Måske er det fordi at bogen så først bliver virkelig for mig, og at fejlene så ikke længere synes så store. For der er jo også fejl i vores virkelighed. Jeg tror helt klart at det er fordi vi søger efter, at blive dem, at være historien, og det er svært hvis der sker en masse fejl og vi endnu ikke er fanget af historien. Når vi først er fanget så er der meget der skal til for at hive os ud af historien. Sådan har jeg det i hvert fald.

CinemaSins har også lavet Everything wrong with the Harry Potter & the sorcerer's stone, set af 2,5 mio. Men det var i starten hvor de ikke var nær så gode til det.
SHARE:

10 kommentarer

 1. "The difference between fiction and reality is that fiction has to make sense." (Tom Clancy)

  Og det er meget præcist formuleret, Karin. Når man lever sig ind i historien og personerne, er (mindre) plothuller og andre fejl ikke helt så dominerende. Se bare på eksempelvis Fifty Shades of Gray og Twilight, der har fået hug for ikke at være "god" litteratur, hverken plotmæssigt eller sprogligt. Men får det folk til at gyse, grine og græde? Ja! Får det folk, der normalt ikke læser, til at piske igennem siderne? Ja! Det er ikke altid de mavesure kritikere, der har (mest) ret ... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fuldstændig enig. Jeg synes alle kritikkere først og fremmest skal læse en bog som læsere og derefter som kritiker. Hvis en bog formår at få mig fuldstændig ind i sit univers så skal den have topkarakterer også selvom heltinden har et håbløst ordforråd. :0)

   Rigtig godt og rammende citat.

   Slet
 2. Gud hvor er det et fint indlæg, for du har så evigt ret - kærlighed gør virkelig også blind inden for litteratur!! Uanset om min logiske hjernehalvdel opdager en fejl i Harry Potter, vil jeg aaaaltid forsvare og elske de bøger! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig. Harry Potter bøgerne er og bliver bare fuldstændige perfekte i mine øjne. :0)

   Slet
 3. og nøh, hvor er det en åndssvag video, det er jo ikke alt sammen som sådan fejl, bare dumme holdninger o.O

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej nemlig. De skulle holde holdningerne for dem selv. :0)

   Slet
 4. Det er helt pinligt at indrømme, men jeg ser faktisk aldrig fejl. Jeg opdager dem ikke og bliver så overrasket og føler mig dum, når andre påpeger dem :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg kun er en enorm fordel. Så har du helt sikkert nemmere ved at leve dig ind i bøger?

   Slet
 5. Åh, jeg elsker CinemaSins. De er enormt sjove og jeg synes faktisk de fleste af de påpegede fejl i film er helt fair - især fordi det virkelig ikke burde være nødvendigt at have læst bøgerne for at se filmen! De har lavet en med Hunger Games også, det er ret god!

  Jeg er ikke særlig tilgivende overfor fejl - heller ikke selvom jeg elsker bøgerne og universet. Men der skal bare et enkelt plothul til for at min mening om bogen daler gevaldigt! Til gengæld synes jeg måske jeg har sværere ved at opdage fejl, så måske de skal være ret store før jeg ser dem ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig, når man laver en film der bygger på en bog bliver man nødt til at tage højde for alle dem der ikke læser bogen. Min pointe var bare at de fejl heldigvis ikke var i bogen! :0)

   Det kommer helt sikkert an på hvor store fejlene er, det er helt sikkert. Jeg har i hvert fald nemmere ved at tilgive mindre fejl hvis det er en bog jeg elsker frem for en bog der ikke rigtig fungere for mig, for så er det bare endnu en torn i øjet.

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig