søndag den 18. maj 2014

Skrivetip: Skriv dynamisk

Ja, hvordan gør man så det?

Den lette forklaring er: skriv varieret.

Det er klart at man ikke skriver særlig dynamisk når man bruger de samme lange sætninger og de samme ord til at beskrive alting. Altså er det en god ide....

- at skifte mellem korte og lange sætninger

- at veksle mellem ordene


Det lyder jo nemt, men det er det faktisk ikke, for det hele skal gøres med omtanke. Ord og sætningelængde betyder meget for hvilken tonen og rytmen i teksten.

f.eks.  kan man skabe temposkift ved at lave flere lange sætninger efter hinanden, for derefter kun at lave korte sætninger.
ex. Svendsens hund løb hen af gaden og jagtede de sædvanlige små fugle, der fløj vildt rundt omkring. I dag så Svendsen ikke meget af det sædvanlige fuglejagt, han kigger stift ned i jorden, og tænkte på den forgående dag. Pludselig ser han op. Hunden er væk. Hvor er den? Svendsen kigger forvildet omkring. Hjertet banker....... osv. osv.


Korte sætninger kan virke monotome og distanceret - og det er også derfor de er rigtig gode til brug i fagbøger. Hvorimod lange sætninger kan virke idylliske.
Forstil dig en roman der beskriver meget natur - f.eks. Morten Kock bøger eller Ringenes Herre. Her bliver lange sætninger brugt i overflod, og de formår at få os til at se det smukke i deres lange sætninger. Men selv i deres bøger kan lange sætninger bliver for meget, og for tunge at komme igennem. Det siger jo også sig selv at man kan lege mere med billedsprog i de lange sætninger frem for de korte.
Men man skal altså have nogle korte indimellem for at bryde de langesætninger. Korte sætninger er også utrolig gode at bruge i action scener, på samme måde som i eksemplet ovenfor.



Med variation af ordene, kan det være en god ide at bruge en synonymordbog, men lad være med at bruge fine fancy ord du alligevel ikke rigtig kender. Du er i for stor fare for at formidle forkert så. Der er dog et sted hvor du ikke behøver tænke så meget i variation af ord. Det er efter dialoger. f.eks. , sagde han/ siger han. Fungerer som de skal, en læser er så vandt til dem at de læser hen over dem. Så er det faktisk mere forstyrrende at skrive , skrælgrinede han. - Så er det 100 gange bedre at vise det ved dialogen end at skrive det bagefter som en slags eftertekst. Det er fint nok at bruge ord som spurgte eller lo, men lad være med at være for kreativ i synonym af siger/sagde... det er slet ikke nødvendigt.

Jeg kunne blive ved med at snakke om ord, men så bliver den vidst lidt for lang min blogpost.... det har de har tip lidt en tildens til. :0) Så mere om ord en anden dag.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig