tirsdag den 10. marts 2015

Monster

Monster

Forfatter: Patrick Ness
Illustrator: Kim Kay
Originalsprog: Engelsk, A Monster Calls
Genre: En blanding af realisme og fantasy
Målgruppe: Børn, unge, voksne
Udkommer: 11 marts 2015
Forlag: Gyldendal


Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret


Forfatteren Patrick Ness og illustratoren Jim Kay har begge vundet priser for denne hjerteskærende roman baseret på en idé af forfatteren Siobhan Dowd, hvis alt for tidlige død forhindrede hende i at skrive den selv.

Monsteret kom lige efter midnat. Som de jo gør. Men Conor er ikke bange. Han har frygtet et helt andet slags uhyre. Uhyret fra det mareridt, han har haft næsten hver nat, siden hans mor blev syg. Mareridtet med mørket, vinden og skrigene.
Wow. Det var den følelse jeg sad tilbage med efter at have læst 'Monster', og det dækker på ingen måde beskrivelsen af alle de følelser der buldre inden i mig. Bogen og dens historie er enestående unik, stærk og sansende. Den knuser dit hjerte, samtidig med at den heler det. Der er ikke noget at sige til at den her bog har vundet flere priser.

Faktisk så troede jeg ikke jeg ville kunne lide 'Monster'. Jeg har det meget svært med bøger om kræft. Rigtig mange af disse type bøger formår ikke at beskrive bare en brøkdel af alle de følelser man går igennem, når ens familie er ramt af kræft. Og jeg har da aldrig nogensinde læst en bog om kræft der har formået at 'hjælpe' mig eller gøre mig klogere på emnet. Ikke før nu. Ikke før 'Monster'.

'Monster' er ikke som nogen anden bog. For mig gør 'Monster' to ting fuldstændig fantastisk. Og det skal nok blive spændende at forklare, uden at spoile noget. Men i hvert fald så handler den her bog om sorg, og ikke bare den almindelige type sorg. Men den type man ikke tænker over at man har. 'Monster' formåede at åbne mine øjne over for noget jeg har gjort mig skyldig i, og det var virkelig som om den satte nogle ting på plads for mig. Inde i mig.

Det andet 'Monster' gjorde der var fuldstændig fantastisk, det var at den som den eneste bog indtil videre, forklarede mig hvorfor det var så vigtig med historier.

Jeg kan virkelig kun anbefale den her bog til alle - den er ikke kun til de kræftramte familier, den er til alle familier hvor sorg er iblandet. Men ikke kun til dem. Den er til alle. Efter at have læst 'Monster' havde jeg en enorm trang til, at kysse min kat, give min mand et knus og aldrig give slip, køre hen til min mor og fortælle hende hvor fantastisk et mennesker hun er, ringe til min veninde og sige at jeg elsker hende, og sige de ting til min far jeg aldrig har fået sagt, og sådan fortsatte med alle de mennesker der betyder noget i mit liv. Alle disse ting formåede den her bog at få mig til at føle på en gang. Så der er ikke noget at sige til, at den her bog er fuldstændig og helt aldeles magisk.

Bogen er desuden illustreret på absolut smukkeste vis. Det er Jim Kay, som står bag, og han er i øjeblikket i gang med at gennemillustreret alle Harry Potter-bøgerne. Noget jeg bare bliver endnu mere spændt på nu efter at have set hans stemningsfyldte illustrationer i 'Monster'. De sætter virkelig det episke prik over i'et i den her fortælling.
SHARE:

6 kommentarer

 1. Sikke en rørende anmeldelse. Glæder mig til at læse den selv :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også en rørende historie. Glæd dig - jeg ville ønske jeg selv kunne læse den for første gang igen. :0)

   Slet
  2. Kære Karin

   Tak for din skønne anmeldelse af MONSTER. Jeg kan se, at bogen efterlod et lige så stort indtryk hos dig, som den gjorde hos mig, da jeg læste den første gang.
   Her ER altså virkelig tale om en helt speciel fortælling.

   Bedste hilsner
   Christian, Gyldendal

   Slet
  3. Kære Christian,

   Ja den er virkelig helt unik, og sætter sig et helt særligt sted i ens hjerte. Virkelig fedt I har udgivet den på dansk!

   Slet
 2. Jeg er helt enig - det er en historie, der i den grad går lige i hjertet. Og så skal man bestemt unde sig selv at købe den illustrerede udgave, for illustrationerne er meget stemningsfulde og passer så godt sammen med teksten.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg var ret overrasket over hvor meget den ligesom tog mig med storm. Jeg var fuldstændig slået bagover. Og ja illustrationerne er bare så stemningsfulde og gør virkelig meget for at understrege indholdet. Virkelig en smuk bog.

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig