tirsdag den 23. juni 2015

Mit år som dansker

 
 

Mit år som dansker: På jagt efter hemmeligheden bag verdens lykkeligste nation

Forfatter: Helen Russell
Originalsprog: Engelsk, The Year of Living Danishly: My Twelve Months Unearthing the Secrets of the World's Happiest Country
Genre: Biografisk
Målgruppe: Voksne
Udgiver: Turbine forlaget
Coverdesign by moi
Udkommer i dagHelen Russell lever tilsyneladende et drømmeliv som redaktør på et glittet magasin i London. Men den lange arbejdstid, den endeløse transport til og fra job og presset ved at prøve på at blive gravid slider hende gradvist op.

Så får hendes mand tilbudt et job langt ude på landet i Jylland, og hun opdager noget overraskende: Landet med de lange, mørke vintre, de marinerede sild og de gode kager er officielt det lykkeligste sted i verden. 


'Mit år som dansker' er som sådan ikke en ren biografisk bog. Den handler om et år i Helen Russells liv, nemlig det år hvor hun rykker hele sin verden op og flytter til Danmark. Her slår hun sig ned i det mørkeste Jylland, og beslutter sig for at finde ud af hvad det er der gør Danmark til verdens lykkeligste nation. Så bogen handler i høj grad mere om forfatterens opdagelser, og kritiske observationer end forfatteren selv. Det hele tager dog udgangspunkt i hendes oplevelser, og de er til tider VILDT sjove. 

Jeg har en veninde der er kommet hjem fra England efter at have boet der i syv år, og hun oplever lidt af et kulturchok selvom hun er født og opvokset i Danmark. Så jeg kunne virkelig nikke genkendende til mange af observationerne, og jeg synes det er vildt befriende nogle gange at høre at vi danskere faktisk har det rigtig, rigtig godt. At græsset ikke altid er grønnere andre steder. Det er omvendt også ret sjovt at høre andre fortælle om vores 'små' pudsigheder.

Helen Russell skriver rigtig godt, og ikke mindst så elsker jeg hendes humor. Hun interviewer masser af danske specialister indenfor forskellige områder og sine danske venner, og så beskriver hun hvordan hun selv opfatter det. Og det er her hvor det både er vildt sjovt og andre steder er det så indsigtsfuldt at faktisk også tænker, 'ja det er rigtig, det havde jeg ikke tænkt på'. Jeg elsker når man kan lærer noget af andre, selv på områder hvor man jo egentlig burde være ekspert - det er bare så forfriskende.

'Mit år som dansker' læses nærmest som en fiktionsbog, på den måde at man følger hendes liv, og blandt andet høre om bekymringerne ved at have et yderst brandfarligt træ med levende lys i, inde i sin stue juleaften - til hvordan i alverden danskerne dog overlever de mørke vintermåneder. Det er især ret sjovt det kapitel med hvor hun forsøger at anskaffe sig en sollyslampe. Hold op jeg havde tårer i øjnene af grin. Så det var en virkelig positiv overraskelse, og en rigtig hyggelig bog at læse så man næsten glemmer hvor trist sommeren er ligenu.
SHARE:

8 kommentarer

 1. Synes det er pudsigt hvor mange bøger vi begge læser som er ens. Altså sådan på næsten samme tid. Jeg kommenterer det ikke ofte, men nu studsede jeg lige over det igen. Jeg har bogen liggende (sammen med 7 andre jeg også læser lige nu) på mit natbord. Den engelske udgave selvfølgelig. Og jeg skifter lidt imellem hende og andre.
  Faktisk tænkte jeg en del på hende her :http://scandiasia.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er da egentlig lidt pudsigt. Jeg bruger også meget at læse flere bøger på en gang, som jeg skifter imellem. Og tak for link til scandiasia.dk - som jeg har siddet og kigget på i en halv time nu, nej hvor de tegninger dog sjove! :0)

   Slet
  2. De er nemlig rigtig sjove. Skønt at du kunne lide det 😊

   Slet
 2. Hov... Et hurtigt tryk ved siden af, og den var sendt... Nå men, jeg tænkte en del på hende som tegner og skriver i det link jeg skrev ned.
  Livet som andre ser det, her i vores land....

  SvarSlet
 3. Ih, jeg vil så gerne læse den! Det er nemlig så interessant at se sin egen kultur lidt udefra - man opdager mange ting som virker selvfølgelige, der i virkeligheden slet ikke er det for andre end andre landsmænd :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig! Det er lige præcis også det jeg holder af ved at læse sådanne bøger. Det er så dejligt øjenåbnende. :0)

   Slet
 4. Den har jeg faktisk lige læst et eller andet om i en avis vist nok. Den lød faktisk rigtig spændende og nu efter at have læst din anmeldelse så er den hermed kommet på listen over bøger der skal læses :-)

  Måske skulle jeg købe en og sende den til min søster som har boet næsten 18-19 år i London og ikke er kommet hjem endnu, bare så hun er forberedt hvis hun nogen sinde kommer hjem til lille Danmark :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt! :0) Ja det var da en god ide, min veninde har i hvert fald moret sig helt vildt og kunnet nikke genkendelse til det meste af det. Det er ret sjovt. :0)

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig