torsdag den 13. august 2015

Hemmingways hus

Da vi var i Florida, min mand og jeg, planlagde vi nogle dage i Key West, primært af den årsag at jeg gerne ville se Hemmingways hus - at det så også var en helt fantastisk hyggelig ø, var bare et kæmpe plus.

På trods af at vi var på øen for stort set kun at se hans hus, så var jeg alligevel vildt overrasket over hvor flot det var, og ikke mindst hvor hyggeligt. Det er et sted man med det samme kunne se sig selv bo. Jeg havde i hvert fald ikke lyst til at tage derfra.Hovedhuset (jep, der er to i alt) ligger tilbagetrukket fra vejen, gemt bag palmebladene. Indvendig er der store luksuriøst indrettede rum (for den tid i hvert fald), og hele vejen rundt om huset på øverste etage er der en balkon.

Huset har nogle af Hemmingways first edition bøger, samt bøger han har fået af andre kendte forfattere på den tid, med personlige dedikationer i, og som er utrolig hyggelige at gå og studere. Det meste af hans bogsamling er på Cuba, men det siger bare noget om hvor mange bøger han må have haft, for her er der bøger alle steder - selv både badeværelserne.
Billedet herover viser en lille model af et hus han har haft ude på vandet, hvor han helt privat kunne smugle spiritus fra Cuba.

Kattene er en stor del af huset. Faktisk så er huset i dag fyldt med generationer af Hemingways seks-tå kat, og de ejer nærmest huset. De må gerne opholde sig på møblerne (noget vi gæster ikke må) og det er tydeligt at de er vandt til mange mennesker. De kan nærmest ikke være mere ligeglade - altså lige indtil du kæler for dem. Der er da også et par stykker eller to der nyder godt af opmærksomheden, plus et par stykker der bare nyder godt af maden.

I souvenir butikken boer sågar en meget tyk kat, hvor den bare ligger på disken i dagtimerne. Hemingway var meget glad for katte og han var meget kendt for at være det. Hvilket er tydeligt når man går igennem haven, da der er et miniature udgave af Hemmingways hus i kattestørrelse og der er en kattekirkegård. Og det er fantastisk at se at den katteglæde stadigvæk lever i dag, fordi kattene bliver så værdsat på stedet som de gør.


 
 


Der var katte alle steder, og hold op hvor var det hyggeligt. Jeg kunne slet ikke holde tal på dem. På billedet her ovenfor ses det tydeligt på den hvide og sorte kat at dens føder er lidt større end normalt, og det er fordi den har seks tæer, som Hemmingways oprindelige kat. Altså er det her en tydelig efterkommer.

Kælderen er kattenes helt personlige sted. Det er der de går hen når tornadoer indimellem rammer øen.

 


Huset omringes af en ret stor have, og sikke en dejlig have. Der er masser af små hyggekroge alle steder. Og midt i det hele er der en kæmpe pool, som Hemmingway har udtalt har kostet ham hver en mønt han ejede - hvilket sikkert slet ikke var rigtigt. Man får i hvert fald et indtryk af at hans lommer var bundløse.

I dag kan man (fordi det jo er USA) blive viet på stedet.
 


 
 
Det bedste af det hele er det andet lille hus der ligger lige op af hovedhuset. Faktisk er de stort set lige store de huse, men det andet er lidt større. På øverste etage havde Hemmingway nemlig sit skrivested. Før en tornado ødelagde den, var der faktisk en gangbro der gik direkte fra hans soveværelse og over til skriveværelset. Så han kunne nærmest bare vælte ud af sengen og sætte sig over og skrive. Sikke da en fantastisk ting! Jeg er vildt misundelig på ham. Huset ligger lige ved siden af poolen, hvis han lige skulle trænge til en dukkert, og så er der selvfølgelig også en stor altan.

I skriverummet er det også ret tydeligt hvad hans andre interesser er ud over at skrive, der er små skulptere af katte rundt omkring, der er massevis af bøger og der er flere ting der viser hans eventyrlyst og hans lystfisker side. Rummet står stort set som da han selv boede der..
  

 
En ting må man sige om Hemmingway - han forstod virkeligt at indrette sig og gøre det hyggeligt og behageligt.

Så hvis du nogensinde befinder dig på disse kanter, så er det her sted klart et besøg værd. Det var helt fantastisk at se og opleve.
SHARE:

3 kommentarer

 1. Hvor ser det bare helt fantastisk ud! Skønne billeder! Og hvor er det sjovt med de mange katte, det er da bare så fint, at de stadig har lov til at vandre frit. Jeg har aldrig hørt om seks-tå katte før, men det er da sjovt, at man så ved, at de stammer fra Hemingways egen kat. Ville virkelig gerne selv besøge stedet! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, ja det er bare et vidunderligt litterært rejsemål, som virkelig er turen værd. Og jeg elsker det med at kattene bare får lov til at gå rundt som om de ejer det hele, lige præcis som katte bør gøre - det er noget af det hyggeligste, og jeg har allerede lyst til at tage afsted igen.

   Slet
 2. Sikke nogle dejlige billeder! Det må have været fantastisk at opleve - især hvis man oven i købet er katteelsker :)

  SvarSlet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig