torsdag den 18. august 2016

Alice i Eventyrland & Gennem spejlet


Alice i Eventyrland & Gennem spejlet

Forfatter: Lewis Carroll
Serie: Alice in Wonderland #1-2
Originalsprog: Engelsk, Alice's Adventures in Wonderland. Through the looking-glass, and what Alice found there
Genre: Klassiker / eventyr
Målgruppe: Børne - men i realiteten alle aldre
Udgiver: Lindhardt & Ringhof


Tak til Plusbog.dk for anmeldereksemplaretAlice og hendes søster sidder og keder sig ved en flodbred, da en talende hvid kanin iført habitjakke pludselig fanger Alices opmærksomhed. Den løber forbi, mens den ser på sit lommeur. Hun følger efter kaninen ned i dens hul og falder dybere og dybere ned… Et mystisk eventyrland, hvor hun oplever alle mulige og umulige ting, møder hende. Hun vokser og krymper, hun svømmer i sine egne tårer, hun møder underlige dyr med overnaturlige kræfter, og hun er nær ved at få kappet hovedet af på en kortspilsdronnings befaling.


Lewis Carroll har her virkelig skabt noget magisk. Den bedste type børnelitteratur er en historie som giver plads til børns fantasi. Han giver fantasien frit spurt. Hvilket er helt fantastisk. Gid jeg havde læst denne historie som barn. Jeg voksede dog op med Disney udgaven, men med alle film så er det begrænset hvad der er overladt til fantasien. Ikke desto mindre er det dog en herlig adaption som Disney har lavet.

Som voksen læser af 'Alice i Eventyrland og Gennem spejlet' vil jeg vove den påstand at man får lige så meget ud af at læse bogen nu, som hvis man var barn. Om ikke andet så får man for en kort stund udvidet sin verden. Den bliver mere fantasifuld, farverig, forunderlig og magisk.

'Alice i Eventyrland og Gennem spejlet' er finurlig, sjov og sød. Den er unik. Jeg kan sagtens forstå hvis nogen læsere føler sig fortabt i teksten, da historien er forvirrende. For det skal den være. Den skal være forunderlig, fortumlede - men bevidst - forvirrende. Men det går stærkt, og hvis man først er tabt, så er man tabt, og det skete da et par enkelte gange for mig, (særligt i 'Gennem spejlet') men så bladrede jeg bare et par sider tilbage og fik det hele med. Man vil virkelig gøre sig selv en tjeneste at læse dette mesterværk bare en gang i sit liv. For til forskel for adaptionerne, så er der masser der her er overladt til fantasien - og sikke skønne billeder der bliver dannet i sit indre.

Det smukke cover understøtter noget så fint indholdet. Og illustrationerne - der sender glade tanker til Disney udgaven - gør  kun sit til at sætte fantasien i gang. Det var virkelig en skøn læsning og en jeg nød til fulde og virkelig havde brug for.SHARE:

10 kommentarer

 1. Vidunderlige, vidunderlige bog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja den er virkelig skøn. Det er altså litteratur når det når et helt magisk plan.

   Slet
 2. ÅH jeg er helt tosset med billederne! SÅ fine :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ihh.. tak. :0) Det er jeg glad for du synes.

   Slet
 3. Hvor er det bare smukt det cover og det fanger så fint bogens handling. Selv om jeg ikke er specielt vild med Alice, så er det næsten en must buy :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, det er utrolig så meget et bogcover kan gøre. At man vil eje en bog man ikke er specielt vild med. Det her var i hvert fald et musthave uanset om jeg ville kunne lide historien eller ej. :0)

   Slet
 4. Jeg elskede virkelig også 'Alice i Eventyrland' som bog, desværre var jeg ikke så glad for 'Gennem spejlet'. Følte at den led lidt under den forrige fortællings perfekte balance mellem rød tråd og kaos.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også den jeg mindst kunne lide selv og faktisk farede lidt vild i, men jeg så det pludselig lidt som en charme i det, at man som læser også farer vild i historien. Men jeg er fuldstændig enig 'Alice i Eventyrland' er meget flottere balanceret.

   Slet
 5. Sikke en smuk bog og fine billeder. Den nye udgave på dansk er bare så flot ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ELSKER at der endelig bliver gjort noget ud af det! :0) Den her er virkelig et af de smukkere nye af slagsen. Den nye Jane Eyre er også ret flot synes jeg. :0)

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig