fredag den 2. december 2016

Vi andre bor her bareVi andre bor her bare

Forfatter: Patrick Ness
Genre: Fantasy/realisme - yes I know - men heri fungerer det
Målgruppe: Unge og opefter
Udgiver: Gyldendal


Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret


Hvad nu hvis du ikke er den udvalgte? Altså den, som skal bekæmpe zombierne eller de sjælespisende spøgelser eller den nye ting med de blå lys – hvad pokker det så end er for noget? Hvad nu, hvis du er ligesom Mikey? Som bare gerne vil bestå sin eksamen, gå til gallafesten med sine venner og måske endelig tage sig sammen til at invitere Henna ud – altså hvis ikke nogen finder på at sprænge skolen i luften. Igen. Nogle gange er der større problemer end denne uges udgave af Jordens undergang. Og nogle gange bliver du nødt til at finde det ekstraordinære i dit helt ordinære liv.Vi andre bor her bare er en bog om den helt almindelige teenager som lever i en verden hvor der er ’Indie kids’ – de her Chosen Ones. Dem der bliver forelsket i en vampyr eller redde verden fra alien take-overs. Men for engangsskyld er det ikke dem bogen handler om. De er med, men de er små bipersoner. Bogen handler om dig og om mig i stedet. Altså helt almindelige mennesker.

Det er et ret spændende koncept at følge kontrasten og det var lidt af en rejse Patrick Ness tog mig med på. I litteratur (især i fantasygenren) er der masser af Chosen Ones, men her giver Patrick Ness os den almindelige realisme midt i et fantasy-agtig kaos. Der er masser af skøn Ness symbolik og masser af skarpe observationer. Og jeg nød personligt den kombination. Normalt er jeg ikke til fantasy/realisme kombinationer, men den her fungerede bare. 

Selvfølgelig er der en årsag til at vi som læser elsker at læse om The Chosen Ones, og det vil vi da også blive ved med, men det var bare ret så forfriskende at se det fra en anden vinkel. Det er rart at man i litteraturen kan se sig selv, for vi har jo alle noget at slås med. Her slås hovedpersonen for eksempel med OCD og familie dysfunktionalitet og han er håbløst forelsket i hans bedste ven. Altså en hel almindelige teenagers liv.  

Jeg var især ret begejstret over det omkring OCD – ja omkring angst generelt. Det var faktisk meget indsigtsfuldt og klogt. Det andet jeg var slemt begejstret for var bogens humor – man føler Patrick Ness tager lidt pis på det hele, men på den gode måde. Den hjertelige måde.

’Vi andre bor her bare’ slår ikke ’Monster’ for mig (som også er skrevet af Patrick Ness), men det ville også have været for urealistisk, men det betyder ikke at bogen her ikke også er en genistreg – for det er den.SHARE:

2 kommentarer

 1. Jeg elsker humoren i denne bog - tiltrængt modspil til de mange skabelon-YA-bøger, der er sendt på markedet de seneste år :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig. Det gør den lettere genial. :0) Jeg har ikke noget imod de traditionelle, men det er bare noget så forfriskende med noget nyt.

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig