søndag den 30. juli 2017

The Bestseller code
The Bestseller Code: Anatomy of a Blockbuster Novel

Forfattere: Jodie Archer og Matthew L. Jockers
Genre: Faglitteratur
Målgruppe: Voksne - forfattere og bogbrancheintersserede folk

Bogen fås ikke på dansk

Ask most people about massive success in the world of fiction, and you'll typically hear that it's a game of hazy crystals balls. The sales figures of E. L. James or Dan Brown seem to be freakish—random occurrences in an unknowable market. So often we hear that nothing but hype explains their success, but what if there were an algorithm that could reveal a secret DNA of bestsellers, regardless of their genre? What if it knew, just from analyzing the words alone, not just why genre writers like John Grisham and Danielle Steel belong on the lists, but also that authors such as Junot Diaz, Jodi Picoult, and Donna Tartt had tell-tale signs of success all over their pages?

Da jeg læste om denne bog i Politiken, så vidste jeg at jeg bare måtte læse den. En bestseller bog er umuligt at finde på forhånd, men måske kan en computer gøre det.

Selvom det her ikke som udgangspunkt er en bog om at skrive så har jeg ikke destomindre fundet den utrolig interessant og inspirerende. Jeg vil helt sikkert anbefale enhver forfatterspirer, forfatter eller branche person at kaste et blik på den her bog.

Jodie og Matthew er gået sammen og skabt en algoritme, der ligenu med 80% sikkerhed kan fastslå hvilke bøger der bliver en bestseller. Uden at blive for teknisk så har de altså fodret computeren med en laaaang række forskellige bestsellers og herefter har computeren fundet ligheder.

Så grunden til man skal læse bogen er for at samle noget af al den interessante info der kommer ud af det op. Det er selvfølgelig en kombination af en mange ting der udgør en bestseller, men det er da mega interessant f.eks. at læse at de fleste succesfulde bestsellere f.eks. ikke bruger så meget beskrivelse i deres dialoger, og altså primært holder sig til sagde/spurgte. Det er også interessant at læse hvilke tematikker er de mest populærer, og imponerende nok, så sælger sex ikke i bøger. Der findes også et helt kapitel med mest succesfulde plotmodeller.

Imponerende nok så kan computeren tilsyneladende finde ligheder mellem f.eks. Sylvia Day og Jonathan Franzen. Så computeren tager altså ikke højde for - ej heller - hensyn til litterær snopperi eller populær litteratur. Der er beskrivelser af hvorfor Fifty Shades of Grey næsten har en identiske plotmodel med Da Vinci Mysteriet og der er beskrivelser af hvad bøgerne 'girls' har tilfældes. (Under betegnelsen ligger: Gone Girl, The Girl on train og The girl with the dragon tatoo. Vær opmærksom på hvis du læser bogen, at de bøger jeg har nævnt her bliver spoilet. Så jeg var ret lykkelig for at jeg har læst/set filmen inden.)

Der er rigtig mange interessante oplysninger at hente, men som bogen også siger, så opstår en bestseller som udgangspunkt ved et tilfælde, for en bog bliver skrevet lige i lige så høj grad af en forfatters underbevidsthed end den overliggende bevidsthed.

Super spændende læsning, der kan anbefales hvis man elsker lidt bognørderi ligesom jeg gør. Den er skrevet i et behageligt sprog og der er masser af eksempler på de ting der nævnes i bogen. Jeg er fan og har lyst til at læse den en gang til.SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig