tirsdag den 10. oktober 2017

Harry Potter og de vises sten

Harry Potter og de vises sten

Forfatter: J.K. Rowling
Serie: Harry Potter #1
Originalsprog: Engelsk, Harry Potter and the Philosopher's Stone
Genre: Fantasy
Målgruppe: Alle
Udgiver: Gyldendal


Da Harry er 11 år, får han at vide, at hans far var en berømt og respekteret troldmand, og hans mor en overordentlig dygtig heks. Harry er også selv troldmand og skal starte på Hogwarts skole for heksekunster og troldmandsskab. Han skal bl.a. medbringe tryllestav, spidse hatte og enten en kat, en ugle eller en tudse - og så starter et eventyrligt liv for Harry, der skal lære et hav af magiske tricks og desuden må tage kampen op mod den onde troldmand, der dræbte hans forældre.  


Da jeg i sin tid startede bloggen for over seks år siden, besluttede jeg mig for ikke at anmelde Harry Potter-bøgerne. Jeg ved ikke helt hvorfor - men måske var det fordi jeg vidste, at jeg ikke kunne være helt objektiv i mine anmeldelser, (nej det ville være total fangirl rabelings) men sagen er bare den, at hvor meget jeg end vil være saglig og objektiv i mine anmeldelser, så er man det aldrig helt alligevel. Vi ligger alle vægt på noget forskelligt og jeg tror især at det er vigtigt som bogblogger at gøre lige netop det. Og hvad angår Harry Potter er jeg den største fangirl og har virkelig kun rosende ord til den serie. Men for at dette indlæg ikke skal fylde hele internettet, så vil jeg holde mig til at skrive hvordan min genlæsning har været og min oplevelser af Jim Kays illustrationer. So here goes:

J.K. Rowling har virkelig skabt magi med sine Harry Potter bøger og selv her mange år efter jeg læste bøgerne første gang, (og en million genlæsninger senere) bliver jeg stadig opslugt i universet og læser til sidst nærmest manisk indtil jeg har læst historien færdig. Dét er jeg vildt imponeret over. Og det gør mig lykkelig at tænke på, at jeg har sådan en perle at læse igen og igen resten af mit liv.

Jeg har kun en ting at sige noget negativt om, og det er den danske oversættelse. Ærligt så fortrækker jeg faktisk nok i virkeligheden at læse historien på originalsprog. Jeg bryder mig ikke særlig meget om oversætterens arbejde, (men måske det også betyder en del at jeg læste de sidste tre af HP bøgerne første gang på engelsk) og jeg undres over at jeg fandt flere oversættelses/korreturfejl i den tekst som jeg tænker efterhånden burde være gennemarbejdet så mange gange - og jeg overser ellers ofte den slags. Men vi købte alligevel de danske udgaver fordi vores søn skulle have muligheden for at læse dem når han blev gammel nok.

Jim Kay. Hvor begynder jeg ... Når jeg er så vild med en historie som jeg er med Harry Potter historierne, så kan jeg ikke få nok. Og jeg har derfor fået mange visuelle indtryk fra både film, Harry Potter studios i London, Harry Potter World i Florida og fra Harry Potter computerspillene. For slet ikke at tale om de billeder jeg selv skabte i mit hoved da jeg læste bøgerne første gang - der var før jeg så filmene. Så jeg var nervøs for om man kunne blive ved med at fylde på, Men Jim Kay har kun tilføjet magi med sine illustrationer. De er virkelig fortryllende skønne. Hogwarts der står på en række af træer med grene der snor sig op af bygningen stjæler mit hjerte - skæve vidunderlige Diagonalstrædet med butik navne jeg ikke har stødt på før - og illustrationerne af drageæg og andre af Jim Kays tilføjelser til universet gør mig virkelig taknemmelig for at de valgte ham til at illustrere. For det er virkelig perfekte tilføjelser. Han har forstået universet - nej stryg det. Han ER universet og han formidler det virkelig smukt og så godt at jeg ikke tidligere har oplevet nogen gøre det samme - kun én anden jeg kan komme i tanke om der har formået at gøre det samme, nemlig legenden Alan Lees der illustrationerede Ringenes Herre.

Bogen er i hvert fald virkelig smukke og bestemt et must buy for enhver Harry Potter fan og fremtidige Harry Potter fans - ikke mindst.

SHARE:

2 kommentarer

  1. Jeg er også meget begejstret for Jim Kays illustrationer. Jeg tror simpelthen ikke, at der findes en som kunne gøre det bedre. Jeg er især vild med hans portræt af Harry i denne første bog, hvor er han dog nuttet, og hans blik går lige i min sjæl. Jeg har altid godt kunnet lide filmene, men aldrig følt at de var på højde med bøgerne (hvilket jeg dog heller aldrig havde regnet med), men synes Jim har ramt tættere på med mange af de billeder jeg har haft i hovedet end filmene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh ja, Harry portrættet er jeg også helt vild med. Det rammer virkelig hans uskyldighed så fint. Jeg føler også at de kunne gøre det med filmene endnu bedre, men det bliver selvfølgelig aldrig helt det samme som man selv forstiller sig. Jeg håber faktisk lidt at de vil en reboot dem på et tidspunkt.

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig