onsdag den 7. marts 2018

Favoritforfatter: Jane Austen

Født:16. december 1775

Nationalitet: Britisk

Kendt for: Pride and Prejudice, Emma, Sense and sensibility, Persuasion, Mansfield Park, Northanger Abbey. 

Filmatiseringer:
Alle hendes bøger er blevet filmatiseret - nogle flere gange.Genre: Kærlighedshistorier, og realisme (på den tid, i dag er de historiske)

Mit første møde med forfatteren:
Åh, jamen det var faktisk, da jeg så filmatiseringen af Stolthed og fordom. 1995 udgaven - en miniserie på seks afsnit (som jeg stadig elsker at gense igen og igen - fun fact, jeg tager altid de seks afsnit med mig når jeg skal op og flyve i mange timer - fordi jeg ikke helt kan lide at flyve og at have Austen med mig føles helt rigtigt) Jeg tror faktisk jeg så den i 1995 eller også var det i 1996 og der skete det der kun siden er sket med Harry Potter, Ringenes Herre og Borte med blæsten. Jeg var solgt til standlakrids. Jeg var vel en 13 år, men det var virkelig bare kærlighed ved første blik. Eller måske nærmere en besættelse. Kort efter læste jeg bogen for første gang og har genlæste så mange gange siden at det ikke længere kan tælles på to hænder (ja og genset filmatiseringen - filmen der kom flere år efter er noget bras efter min mening). Og jeg begyndte at søge med lys og lygte efter andre historier lige sådan, men det siger jo sig selv at intet slår Jane Austens Pride and Prejudice.


Hvad forfatteren har betydet for mig:
Jane Austen var der for mig i en periode, hvor jeg virkelig havde brug for hende. Det er dér i starten af teenageårene, hvor man rent faktisk ikke helt ved hvem man er. Men da jeg så Jane Austen vidste jeg pludselig langt flere ting om mig selv, og jeg kom ind i Jane Austens verden som ingen andre bøger jeg havde læst før. Austen er helt sikkert mit absolut første møde med litteratur som jeg har elsket. Siden kom de ovenover nævnte selvfølgelig til, som jeg også alle elsker at forskellige grunde. Men selvom man siger at man aldrig glemmer sin første kærlighed og altid vil have en særlig plads i ens hjerte, så føles Pride and prejudice som mere for mig end bare det. Ja, jeg er godt klar over jeg snart skal til at stoppe hvis ikke jeg skal skrive side op og side ned med masser af kærlighed til en forfatter og en bog som har været med til at ændre mit liv og hvordan jeg så på mig selv. Så videre til næste:
At læse hendes bøger:

I langt tid læste jeg kun Pride and prejudice igen og igen, og nøjes med at se alle de andre bøgers filmatiseringer. Men da jeg endelig kom i gang var det helt tydeligt at hun har en helt særligt stil som jeg elsker og vil beundre til enhver tid.

Jeg elsker at hendes historier handler om så meget og der er en dybde dér, som ikke alle formår at fange. Mange tror at Jane Austen kun skriver om kærlighed, men hendes bøger er så langt fra kun det. At læse hendes bøger kan være både hjerteskærende romantisk, det kan være umådeligt morsomt, men det kan også være øjenåbnere, berigende og utrolig tankevækkende og det er bare grundlæggende helt igennem fantastisk. I dag når jeg genlæser Pride and prejudice er det lidt som at genfinde en del af min sjæl, ja det lyder overdreven, men det er virkelig som om jeg finder mig selv dér mellem siderne og nogle gange har jeg brug for at blive mindet om det der står der. Åh, nu får jeg helt lyst til at genlæse den igen, men nej, nu må og skal jeg have læst de sidste to bøger af hende jeg endnu ikke har læst. Og ja det er dårligt jeg ikke har det, men jeg har delvist ventet på de flotte folio society udgaver og delvist så frygter jeg også lidt af 'afslutte' forfatterskabet, for der er altid noget særligt over at læse gode bøger den første gang. Men nu skal det altså være, og jeg glæder mig som et lille barn kan jeg godt sige jer. 

Bøger jeg har læst:2 bøger af forfatteren jeg vil læse i marts/april
Eftersom Jane Austen er født før kameraets tid, så findes der ikke noget som sådan video eller billedmateriale jeg kan hive frem fra youtube, men jeg har i stedet fundet en lille dokumentar - jeg ikke selv har set, men planlægger at se på et tidspunkt.Favoritforfatter er en serie hvor jeg fortæller om en af mine favoritforfattere og hvorfor eller hvordan forfatteren er kommet til at betyde så meget for mig. I forbindelse med indlægget vil jeg i de to pågældende måneder læse eller genlæse to bøger af forfatteren.I 2017: I januar og februar læste jeg Stephenie Meyers to bøger: Kemikeren og Life and Death. I marts og april læste jeg J.K. Rowlings to bøger: Fantastiske skabninger og hvor de findes - filmmanuskriptet og The Cuckoos Calling. I maj og juni læste jeg Kasie Wests to bøger: By yourself og Pivot Point. I juli og august læste jeg Neil Gaimans to bøger Norse Mythology og American Gods. I september og oktober læste jeg JRR Tolkiens to bøger Beren and Luthien og Silmarillion. I november og december læste jeg George R R Martins to bøger Den herreløse ridder og The World of Ice and Fire. 
I 2018: I januar  og februar læste jeg Lisa Kleypas to bøger: Marrying Winterborne og Devil in Spring. 
SHARE:

1 kommentar

  1. Jeg faldt også i med begge ben over 'Pride and Prejudice' miniserien fra BBC. Jeg så den hver gang den kom i tv, og efterfølgende anskaffede jeg mig den på DVD og fik læst bogen. Jeg er vild med bogen, men miniserien har altså en helt særlig plads hos mig, og jeg har set den utallige gange. Og jeg er helt enig, den korte film der er kommet efterfølgende er intet værd. Det er kun miniserien der duer :)

    SvarSlet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig