fredag den 20. april 2018

Små påsatte brandeSmå påsatte brande

Forfatter: Celeste Ng
Originalsprog: Engelsk, Little Fires Everywhere
Målgruppe: Voksne
Genre: Realisme
Udgiver: Politikens forlag / Hr. Ferdinand

Tak til Politikens forlag for anmeldereksemplaretI Shaker Heights, Cleveland, er der styr på tingene. Vejene former et sirligt symmetrisk net, husenes farver er afstemt efter hinanden, og beboernes liv er mindst lige så velplanlagte. Ingen passer bedre til den beskrivelse end Elena Richardson, hvis største ambition er at følge reglerne.


Åh, jeg ved slet ikke hvor jeg skal starte. 'Små påsatte brande' udkom i går og jeg er lige blevet færdig med at læse den og jeg finder den fuldstændig og helt aldeles brilliant. Og af så mange forskellige årsager, at det er lidt svært for mig at samle trådene, for historien tog mig med på en rejse fyldt med opdagelser og følelser. Ng beskriver sine personer, så ægte at jeg føler at jeg kender dem og ikke nok med det så føler jeg faktisk med dem alle. Der er ikke nogen der er decideret 'the bad' guy, alle har en grund til at gøre det som de gør, på godt og ondt.

I starten af bogen fik jeg associationer til Jane Austens forfatterskab, og det er helt sikkert fordi jeg lige havde læst Austen inden jeg gik i gang med denne, at jeg kunne begynde at se ligheder. Men ikke desto mindre så følte jeg lidt, at jeg var landet i en moderne Austen historie. For historien starter ud med Celeste Ngs beskrivelser af det her lille samfund - på godt og ondt. Meget lig den måde Austen fortalte om sine personer. Det var helt sikkert det der drev mig ind i historien til at starte med. Men undervejs fandt jeg også utrolig mange forskellige lag.

Ikke nok med de komplekse karakterer, der danner en karakterdreven historie, så får vi også en form for et plot - og sikke et genialt plot. Små helt tilfælde hændelser begået af forskellige personer - enten af egoistiske årsager eller andre for dem personlige årsager - rammer hinanden og former til sidst et udfald. Efter man har læst bogen kan man nærmest trække en snor og se at hvis en af tingene ikke var sket, så var udfaldet heller ikke sket. Og det finder jeg virkelig imponerende. Jeg er dybt imponeret over Celeste Ngs måde at fortælle en historie på og med den her bog er jeg blevet instant-fan.

Jeg var virkelig opslugt under læsning og hvis jeg skal forsøge at sætte ord på hvad historien handler om og hvilke budskaber den rummer, så må jeg sige at den i høj grad handler om mennesker. Ng viser os gennem historien utrolig mange forskellige nuancer af moderskab, men andre store budskaber som raceproblematik og venskaber får vi også vævet ind mellem linjerne. Jeg kan virkelig kun anbefale den her bog til skyerne.SHARE:

4 kommentarer

 1. Åh, den lyder bare så god - glæder mig til at læse den :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, ja det kan du roligt gøre. Det er en af den slags bøger man bliver mere og mere begejstret for som man kommer ind i historien.

   Slet
 2. Jeg har lige læst den og jeg var virkelig også meget begejstret for den, den er helt klart min yndlingsbog indtil videre her i 2018.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt sikkert også en af mine yndlingsbøger i år indtil videre. Og jeg synes stadig den sidder i en længe efter man har læst den.

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig