søndag den 14. juni 2020

Tatovøren fra Auschwitz

Tatovøren fra Auschwitz


Forfatter: Heather Morris
Serie: Enkeltstående bind, med en efterfølger: 'Cilkas rejse'
Originalsprog og -titel: Engelsk, 'The Tattooist of Auschwitz'
Genre: Historisk - Anden verdenskrig
Målgruppe: Voksne
Udgiver: Aronsen

Tak til forlaget Aronsen for anmeldereksemplaret


TATOVØREN FRA AUSCHWITZ er baseret på den sande historie bag et af holocausts stærkeste symboler – de uudslettelige tal, der blev tatoveret på fangernes arme. Da Lale Sokolov, en slovakisk jøde, fik tildelt jobbet som ’Tatovøren’ – og i bogstaveligste forstand blev tvunget til med blæk at kradse numre ind i sine medfangers arme – brugte han den smule frihed, som hans position tillod, på frit at bevæge sig omkring og bytte juveler med mad. Sådan kunne han holde andre fanger i live.'Tatovøren fra Auschwitz' er, som der står i beskrivelsen, baseret på en sand historie fra Lale Sokolovs oplevelser i udryddelseslejren Auschwitz under Anden Verdenskrig. Så det siger næsten sig selv, at sådan en historien vil være barsk at læse. Det er den også, men gudskelov er den fortalt så de fleste vil kunne holde ud til at læse den. Den er nemlig ikke fortalt ned til mindste detalje af elendighed på elendighed. Det behøver man ikke at gøre med den her bog, man fornemmer tydeligt det helt igennem forfærdetlige sted og alt hvad der sker der.

Som barn har jeg selv besøgt Auschwitz og det var virkelig en frygtelig oplevelse. Det var ret grimt at se alt det ondskab der har været i vores verden. Først er det helt umuligt at forstå. Men når man får leveret det ene beviser efter det andet, så åbner det langsomt ens øjne og man kommer for altid til at have set.

Set i bagspejlet så var det da lidt af en traumatiserende oplevelse for et barn at se og det er lidt som om jeg i mange år har haft brug for at læse lige netop den her bog. For at vide at der også var håb på så mørkt et sted.

'Tatovøren fra Auschwitz' er en medrivende historie om at overleve for enhver pris. Prisen der blandt andet omfatter at man må samarbejde med dem der er med til at begå Holocaust - folkemordet der altid vil være en af verdenshistoriens sorteste pletter. Det er også en historie om at have håb og ja, endda om at finde kærligheden på et sted med så meget død. Og med så meget frygt for at være den næste der mister livet.

Det er samtidig også en historie som har rigtig mange flere historier bag sig og mellem linjerne. Det er hårde vilkår - de hårdeste der leves under i Auschwitz. De der ikke ser døden i øjenene med det samme, skal enten arbejde til de dør, eller også dør de af sult eller sygdom. Det var fuldstændig umenneskeligt.

Så forbered dig på at få dit hjerte knust under læsningen, men på også at finde håb og kærlighed. 'Tatovøren fra Auschhwitz' er en af den type historier man skulle gøre sig selv den tjeneste at læse.

Hvis ikke det havde været for Corona så ville jeg have haft den ære at interviewe Heather Morris, da hun skulle til Danmark i maj og det havde jeg virkelig set frem til. For nøj, sikke en fantastisk roman hun har skrevet her.

SHARE:

Ingen kommentarer

Tilføj en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig