mandag den 9. november 2020

Interview: Henriette Hesselholdt

 



Henriette Hesselholdt er i øjeblikket aktuel med sin fantasyserie 'Gudernes krig' ved Tellerup og bind 3 er netop udkommet i serien. I øjeblikket skriver hun på bind 4 i serien.

Du kan finde hende her:

Henhes.dk

Instagram: https://www.instagram.com/forfatterhenhes/

Facebook: https://www.facebook.com/forfatterhenhes

 

 



Hvordan fik du ideen til bogserien?

En god blanding af inspiration fra rollespil (både pen&paper og online), gamle fantasybøger jeg har læst (eksempelvis Dragonlance og bøger af David Eddings), småhistorier jeg har skrevet i årevis (fanfictions med egne karakterer i starwars- harrypotter- og andre universer), en eksamensopgave (om en vis vampyrtroldkvinde i et tårn) og en masse gamle historier og forsøg på at skrive en bog. I gymnasiet skrev jeg på en vampyrhistorie med (en noget anderledes) Araca i hovedrollen, og Sorkan som supporting character. I dén historie var Sorkan blind (han fik hakket øjnene ud), og jeg har egentlig længe leget med idéen at han skal miste synet i Gudernes krig. Det passede dog ikke ind i plottet og ville bare blive en underlig detalje som højest ti mennesker ville forstå, så det droppede jeg igen.



Dine bogudgivelser falder altid sammen med dine to Tellerup forfatterkollegaer, Julie Midtgaard og Line Wenzel, hvordan timer I det samtidig med at I alle tre er enormt produktive og skriver om store fantastiske verdener?


Jeg ved faktisk ikke hvordan det er lykkedes os, men jeg er glad for at det har passet! Jeg har altid set mig selv som en der skriver meget langsomt, og jeg har gruet for hvor længe jeg ville være om at skrive de efterfølgende bøger. Heldigvis har jeg overrasket mig selv, og på en eller anden måde formået at udgive tre bøger på lidt over ét år. Samarbejdet med Julie og Line startede lidt tilfældigt da vi fandt ud af at vi alle tre ville debuttere på Fantasyfestivallen 2019 og besluttede at lave én stor fest, og hvor er jeg glad for at vi gjorde det! Både fordi de er skønne at holde udgivelsesfester med, men også fordi de er blevet to virkelig gode kollegaer som jeg har stor glæde af at dele forfatterrejsen med – og så er de bare to mega seje ladies!


Hvordan er din skriveprocess? Hvad holder du mest og mindst af i skriveprocessen?

Jeg skrev i mange år drevet af lyst og inspiration, som jeg jo havde hørt at man skal som forfatter. Og det blev der bare aldrig en bog ud af. Så hørte jeg Louise Haiberg fortælle hvordan hun plotter sine historier i detaljer, og fik på en eller anden måde lokket hende til at dele sine noter til Dæmondræberen. Hendes metode var simpel og genial, og jeg besluttede at plotte min bog på samme måde. Det tog lang tid, men jeg endte med en færdigskrevet bog: Gudindens avatar.

Til de efterfølgende bøger har jeg ændret en smule i processen så den passer helt til mig, og jeg har hurtigt lært en anden vigtig ting: skrivediciplin. Når jeg når til faktisk at skrive bogen (efter den er plottet færdig), skriver jeg på den hver dag, minimum 500 ord om dagen, undtagen i weekenderne hvor jeg holder fri.

Ganske simpelt ser jeg det som et arbejde. Fordi det er det. Mit drømmejob! Og ja, der er dage hvor motivationen er i nul. Dér skriver jeg også. Det er sløvt at komme i gang, men når jeg nærmer mig dagens 500 ord har jeg skrevet mig varm, og har svært ved at slippe tasterne igen.


Er du god til at planlægge din skrivetid? Og har du gode råd til hvordan man kan blive mere produktiv?

Som fuldtidsforfatter er jeg nødt til at planlægge min skrivetid! Jeg sætter alarmer på min telefon i løbet af dagen så jeg husker at gå fra den ene opgave til den anden, og så er dagen ellers delt op lidt som et skoleskema: fri læsning indtil kl 8. Skrive-/plottetid til kl 10. En variabel time frem til kl 11 (til SoMe, regnskab, besvare mails eller hvad der nu trænger den dag). En times praktiske opgaver indtil kl 12 (det er hér jeg må støvsuge og ordne vasketøj, ikke som overspringshandling i skrivetiden!). Endnu en variabel time til kl 13, og derefter to timers skrivetid inden jeg holder fri kl 15.

Jeg kan vælge at tage en dag uden skema for at sidde på café og skrive en halv dag, og hvis jeg skal skrive meget på kort tid bruger jeg pomodoro-metoden til skrivesprint. Min dag er ikke mere fastlagt end dét, men det er vigtigt at have en struktur i hverdagen.

Og hvordan får man så tid til at skrive hvis det ikke er ens fuldtidsjob? Man finder tid. Prioriterer det. Gudindens avatar blev skrevet mens jeg var på barsel, om aftenen når datteren var puttet. Jeg kunne først sætte mig og aftenhygge med en film når dagens 500 ord var skrevet. Om det så tog en halv time eller hele aftenen. Jeg startede i januar og nåede i mål inden udgangen af april.



Hvilke type scener holder du mest af at skrive?

Det varierer meget efter humør og stemning. Mest af alt holder jeg nok af at variere både typen af scener og hvilken karakter der har synsvinklen. Hvilket heldigvis er nemt med et stort persongalleri!



Hvad var det sværeste for dig i din vej til udgivelse?

At tage mig sammen til at skrive og faktisk tro på at jeg kunne færdiggøre en bog. Jeg har altid elsket at skrive, men jeg har også elsket at lave alt muligt andet kreativt, så min fritid har længe været brugt på mange forskellige projekter, og så er det altså svært at komme i mål med en bog ...

Omvendt er det blevet vanvittigt meget lettere nu hvor jeg har bevist for mig selv at det ’bare’ kræver hårdt arbejde at skrive en bog færdig. Det er på ingen måde umuligt.



Hvilken forfatter (eller eventuelt film) fik dig til at holde af fantasy? Eller som gav dig lysten til selv at skrive en fantasyfortælling?

Min kærlighed til fantasy startede da min far læste Hobbitten højt for mig. Det er noget af det første i genren jeg husker. Jeg lærte at læse selv med Harry Potter, og mange af mine første egne historier er inspireret af Tamora Pierces bøger. Selvom jeg ikke har problemer med at identificere mig med mandlige hovedpersoner, var der alligevel noget helt specielt ved at læse om Alanna dengang jeg selv var en pige der elskede at klatre i træer og drømte om at tage på eventyr i magiske verdener.


Hvad er dit bedste skriveråd?


Inspiration er overvurderet. Disciplin og vane er langt mere pålideligt, og et grundigt plot afværger de fleste skriveblokader.





5 hurtige:


Favorit...


...Sted at læse?

Sengen.


...Sted at skrive?

På café.


... Bog?

Findes ikke, men jeg er i øjeblikket i gang med Slægternes fejde af Line Wenzel og den er mega god!


... Forfatter?


Jeg kender for mange fantastiske, dygtige og søde forfattere til at liste dem her. Ingen nævnt, ingen glemt! Når folk siger at dansk fantasy ikke kommer op på niveau med amerikansk, er min første tanke at de burde læse noget mere dansk fantasy!


... Genre?


High fantasy.

 



SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig