mandag den 28. maj 2012

Skrivetip #5

Kend din genre og derved din målgruppe.

Jeg har flere gange forsøgt at lave en genre oversigt her til bloggen med alle de mange fantasy genre der findes. Men et eller andet sted så er det altid svær at definere en fantasy genre fordi der ikke findes en klar linje indenfor fantasy. For én bog kan både være en moderne/urban fantasy, en romance fantasy eller en paranormal fantasy. Og der er rigtig mange forskellige meninger. Overordnet er paranormal fantasy generelt gået lidt ind og dække over fantasy der er skrevet til unge. Men andre vil igen kalde det young adult fantasy. Så det er virkelig håbløst nogen gange at definere en bog. Jeg kan huske at Twilight både blev sat til triller, romance og gyser en overgang. Så det viser bare hvor meget butikkerne og forlæggerne selv har styr på det.

Så i stedet har jeg fundet disse sider hvis du skulle være interesseret i at læse om de forskellige genre.


En forklaring på alle fantasy genre, fra epic Ringenes Herre til urban/paranormal fantasy som Twilight realt er. En god guide der også kommer med eksempler.
http://www.bestfantasybooks.com/fantasy-genre.php

Efter The Hunger Games er to mere genre blevet meget populær. Her kan du læse om forskellen mellem Dystopian og Utopian
http://en.wikipedia.org/wiki/Utopian_and_dystopian_fictionAt du skal kende din genre inden du går i gang med din bog er som udgangspunkt aldrig noget problem, for man skriver somregel altid i den genre man er vild med. (Det vil i hvert fald være dumt andet) Så den burde man kende til hudløshed. Men det vigtige er at læse en MASSE FORSKELLIGE ting i den genre og ikke kun læse de ting man bedst kan lide. For det handler om at skabe noget originalt og ikke det samme som de andre.

Det kan være et godt værktøj at visualisere din målgruppe mens du skriver. Måske have et bilede på din skærm af din niece hvis det er hendes målgruppe du skriver for. Så stil hendes billede en masse spørgsmål som: Hvad er det hun synes er spændende? Hvad kan du gøre for at inspirere hende? Hvordan kan denne historie blive mere levende for hende? Er bogen i et sprog hun vil finde naturligt? mv.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig