torsdag den 21. juni 2012

Skrivetip #6

Husk sanserne!!

En forfatters vigtigste opgave, i at fortælle deres historie, er at gøre hvad de kan for at læseren kan leve sig ind i historien. Dette er der forskellige teknikker til. Den ene af de teknikker er, at man skal bruge alle sine sanser når man skriver. Vi bruger alle sanserne mere end vi tror til dagligt, men når vi skal formidle noget videre bruger vi ofte kun synssansen, men det er også vigtigt at føle gennem fortælleren. Noget mange romaner mangler fatalt i ungdomsgenren. Et eksempel på hvor sanser er brugt meget er Julie Kagawas bøger fra Iron Fey serien. Her er et citat fra den engelske bog:

A warm breeze blew into the closet, carrying with it a shocking assortment of smells - smells that should not be together in one place. Crushed  leaves and cinnamon, smoke and apples, fresh earth, lavender, and the faint, cloying scent of rot and decay. For a moment, I caught a tang of something metallic and coppery, wrapped around the smell of rot, but it was gone in the next breath. Clouds of insects swarmed overhead, and if I listened hard I could almost imagine I heard singing...... osv. osv.

Man skal på den anden side også passe på ikke at bruge alt for meget beskrivelse, for så dør tempoet fuldstændig. Så fordel sanserne hist og pist så læserne kan opfange stemningen.

Man kan finde både negative og positive varianter af alle sanserne, så man kan sagtens få det til at passe ind til sin og derved læsernes fordel. Hvis du har svært ved at få sanserne ind i teksten, så sæt dig et sted og lyt, se, dufte, mærk og smag.


Her er de sanser du skal tænke på når du skriver bogen:

Synssansen - kan man faktisk slet ikke komme udenom, så lad være med at koncentrere dig så meget om den. Der hvor man kan bruge synssansen ekstra, er når man laver små billeder i teksten til læserne. Altså metaforer. Men mere om det i et andet indlæg, det er nemlig alt for bredt til at tage med her.

Høresansen -  Fugle der synger. Vinden der rusker i bladene. Naboens børn der griner. Hunden der gør. Knirkende sko bag dig. En gren der knækker. Lyden af tyk væske der rammer cementgulvet med et thump... blod?

Lugtesansen - Duften af nyfaldet regn. Blomster. Røg. Citron. Klorvand. Kaffe.

Følesansen - Kuldegysning i kroppen. Solens varme stråler ramte hende på ryggen. Blodet forsvinder fra langsomt fra armen, og efterlader den følelsesløs. Krampe. Klump i halsen. Solen skære i mine øjne. Nålens spids stikker, med et lille prik, hul igennem min hud.

Smagssansen - surt, sødt, salt, cremet, blødt. Vinden smager tørt. Han smager af æbler.


Se giver disse eksempler ikke flere levende billeder i hovedet af dig?
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig