torsdag den 1. maj 2014

North and South

 
North and South

Forfatter: John Jakes
Serie: North and South #1
Genre: Historisk fiktion
Målgruppe: Voksne


















Part history, part novel, this book chronicles two great American dynasties over three generations. Though brought together in a friendship that neither jealousy nor violence could shatter, the Hazards and the Mains are torn apart by the storm of events that has divided the nation.


Nord og syd er simpelthen en genial bog. Den har så utrolige mange menneskelige tematikker at byde på, primært om krig og menneskelige forhold til venner, familie og fjender under den amerikanske borgerkrig. Der er tidspunkter hvor bogen river mit hjerte itu og andre tidspunkter hvor det bliver glødende rørt.

John Jakes er utrolig dygtig til at fastholde et tempohøjt flow, der ellers er udfordret af mange synsvinkelskift. Men noget af det jeg ofte fascineres af når jeg læser er hvor forskellige mennesker er, og det ses nu engang bedst i en historie med flere synsvinkler. Jeg synes især det var et rigtig godt valg til at vise alle de mulige konflikter der kan være i den amerikanske borgerkrig. Nord og syd viser også hvordan nationen overhovedet udviklede sig så drastisk lige pludselig.

Jeg elsker også at John Jakes ikke fortæller os hvad vi skal mene. Samtidig elsker jeg at han får vist at sydstatsmændene ikke kun er onde fordi de tillod slaveri. Verden er ikke så sort og hvid og det er meget nemt at tro det med sådan en borgerkrig, men det var slet ikke tilfældet. Jeg synes altid man har hørt at sydstaterne er for slaveri, og det er i følge John Jakes ikke helt rigtig. Godt nok er det ikke sikkert at sydstaterne nogensinde selv ville have opløst slaveriet, fordi de ikke var parat til at acceptere konsekvenserne af det - deres stort set total ruin. Men bare det at opleve gråzonerne gør bogen vildt interessant og helt fantastisk at læse. Generelt er det en virkelig skøn ting når bøgerne åbner vores øjne. Jeg elsker det!

Nord og Syd er også blevet filmatiseret i en mini tv-serie udgave, med blandt andet Patrick Swayze i en af hovedrollerne. Jeg har selv set tv-serien et utal af gange, og af den grund var jeg selvfølgelig utrolig spændt på at sammenligne de to. Men jeg kan konkludere at tv-serien meget trofast følger bogen. Der er dog et par karakterer der er skåret ud, bl.a. den ene hovedperson, som er Orry's bror. I tv-serien har de løst det ved at de to brødre er slået sammen til en. Både tv-serie og bog fungerer rigtig godt, og jeg har svært ved at fremhæve en frem for den anden. For den ene har uundgåeligt nogle fordele som den anden ikke har.

Så mit møde med bogen har været meget positivt, og jeg skal helst sikkert fortsætte med de to næste bøger i serien.
SHARE:

5 kommentarer

  1. Hvordan er den på hhv engelsk og dansk? Har du læst begge versioner og i så fald, hvilken vil du anbefale?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo jeg startede med at læse den på dansk hjemme hos min mor og læste videre i min engelske udgave hjemme og jeg synes faktisk at den danske oversættelse gør et fantastisk stykke arbejde. Jeg vil ikke have noget imod selv at læse dem på dansk, men jeg foretrækker som udgangspunkt at læse dem på engelsk.

      Slet
    2. Men jeg tænker på, hvor gammelt sproget er på engelsk og dermed hvor let tilgængeligt, det er?

      Slet
    3. Jeg synes den er meget let læselig, men jeg har også læst et ton af engelsk gammelsprog, så jeg vil sammenligne den med Stolthed og fordom af Jane Austen - sprog, hvis du har læst den?

      Slet
  2. Hvor er jeg glad for at du kunne lide den. Jeg synes også at den er super god!

    SvarSlet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig