lørdag den 21. oktober 2017

Beren and Lúthien

Beren and Lúthien

Forfatter: J.K. Tolkien - redigeret af Christopher Tolkien
Standalone
Målgruppe: Voksne
Genre: Fantasy

Bogen fås endnu ikke på dansk

Tak til Plusbog.dk for anmeldereksemplaret


Restored from Tolkien’s manuscripts and presented for the first time as a fully continuous and standalone story, the epic tale of Beren and Lúthien will reunite fans of The Hobbit and The Lord of the Rings with Elves and Humans, Dwarves and Orcs and the rich landscape and creatures unique to Tolkien’s Middle-earth. The tale of Beren and Lúthien was, or became, an essential element in the evolution of The Silmarillion, the myths and legends of the First Age of the World conceived by J.R.R. Tolkien.'Beren and Lúthien' er en af den slags bøger der tager tid at læse. Ikke fordi den er tung at læse (hvilket den helt sikkert er for de fleste) men fordi den kræver mere af sin læser. Den er nok mest i virkeligheden for nørdede Tolkien fans. Sådan en som jeg selv ynder at være engang imellem. For ja, en del af mig nyder Christopher Tolkiens dokumentariske observationer der er i starten og indimellem. Men den anden del af mig finder hans tekst utrolig indforstået og sommetider kræver det tungen lige i munden. Dog vil jeg ikke have været hans kommentarer foruden. Jeg forstår meget bedre historiens mening.

Lad mig forsøge at forklare lidt bedre: Christopher Tolkien, har påtaget sig den opgave (eller han har fået den tilskikket af sin far før han døde) at redigere sin fars, JRR Tolkiens, ufærdige tekster. Og dem er der tilsyneladende en del af. Tolkien fik i sin tid selv udgivet Lord of the Rings og Hobbitten. Resten er blevet udgivet under Christopher Tolkiens redigering. Men det er ikke sådan at han går ind og redigere i selve teksten, det er mere at han sammensætter og sammenstykker - i hvert fald som jeg har forstået det. Så når han er tilbage i noget gammel tekst hvor Tolkien bruger ordet fairy om elver, så redigere Christopher Tolkien det ikke til det han ved der senere er hvad Tolkien har valgt at redigere det til. Nej, han forklarer det i stedet. - Ja, jeg sagde jo det var lidt nørdet. Noget tyder på at dette bliver Christopher Tolkiens sidste redigeret Tolkien værk - det skriver han i hvert fald selv, da han nu er 93 år. Det er på en måde lidt trist. Da man virkelig kan fornemme at han er dedikeret til sit fars arbejde.

En af de andre baggrunds info vi får i bogen fra Christopher Tolkien er at Tolkien skrev et brev til sin søn mens han levede og ønskede at der på sin kones gravsten skulle stå Lúthien. Hvilket måske siger noget om at denne episke kærlighedshistorie bygger på Tolkiens eget ægteskab.

Selve Tolkiens historie om Beren and Lúthien, er helt sikkert en episk fortælling, men for mit vedkommende står den ikke mål med Lord of the Rings (Ringenes Herre). Men jeg elsker at få mere baggrundsviden omkring Middel earth, møde Huan (hunden på forsiden) få et glimt af Sauron og ja, møde den dødelige Beren der vil gøre det umulige for at få sin Lúthien. En virkelig smuk fortælling.

Sidst men ikke mindst så har den legendariske Alan Lee illustreret denne udgave og det gør han som altid virkelig magisk, stemningsfuldt og smukt.
SHARE:

2 kommentarer

  1. Åhh, den bog vil jeg så gerne læse på et tidspunkt! En skøn anmeldelse, du har skrevet :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak skal du have. Det er jeg glad for du synes. Jeg kan helt sikkert anbefale den hvis du står og mangler lidt High fantasy

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig