tirsdag den 31. marts 2020

Emma

Emma

Forfatter: Jane Austen
Originalsprog: Engelsk
Genre: Historisk / kærlighed / periodedrama
Målgruppe: Voksne
Udgiver: Lindhardt og Ringhof

Tak til Bog og ide for anmeldereksemplaret/ ikkebetalt-reklame


Emma er rig og privilegeret. Hun kan være ulidelig, men er alligevel vellidt. Hun er yngste datter af mr. Woodhouse. Da hendes mor er død og hendes søster gift og flyttet, er Emma førstedame på familieejendommen Hartfield i Surrey. En position hun finder både naturlig og fortjent, omgivet som hun er af kærlige venner og en elskelig og hypokondrisk far. Hun påtager sig rollen som Kirsten Giftekniv og forsøger med større eller mindre held at føre folk fra sin omgangskreds sammen. Trods sin intelligens er Emma ikke altid lige heldig, hvilket hendes veninde Harriet får at føle. Hendes eneste kritiker, mr. Knightley, prøver ihærdigt at råde sin veninde, men Emma er egenrådig og stædig. Og hvis hun ikke passer på, kan hun let forspilde sine egne chancer…

'Emma' er en af mine absolutte yndlingsbøger og det er som altid en stor fornøjelse at genlæse den. Ligenu er bogen højaktuel pga. den nye filmatisering med Anya Taylor-Joy i hovedrollen som Emma. Da filmen fik afbrudt biografpræmiere, blev den senere frigivet på Blockbuster og Viaplay. Hvad jeg synes om den nye filmatisering kan læses lige her. Men det korte referat er: Læs bogen først. Bogen er bedst. Men så se filmen lige bagefter. For den er rigtig underholdende og tro mod bogen.

Jane Austen mente selv, at Emma ville være en hovedperson som kun hun selv vil kunne lide. Og jeg tror rigtig mange er enige, men det vil jeg personligt ikke give hende ret i. Jo, Emma er ikke den sødeste og mest fejlfri heltinde på jorden, faktisk er hun bedrevidende, stolt, forfængelig og forkælet.
Hun er med andre ord meget menneskelig og det er det jeg elsker hende aller mest for. Hun står lyslevende ud af siderne og man kan ikke andet end være optaget af hendes udvikling.

Datidens samfund gjorde at hun havde meget indflydelse over andre menneskers gøren og laden, og selvom hun gjorde det i bedste mening, så fik det nogle uheldige konsekvenser når hun blander sig i deres liv. Disse fejl og mangler er især det der er med til at skabe en stærk og fængslende persondreven historie men ikke mindst også kærlighedshistorie. Kærlighedshistorien er på ingen måde fyldt med klichéer, men er beskrevet ægte og indlevende.

Som alle andre bøger skrevet af Jane Austen er 'Emma' fyldt med masser af underlæggende humor og sarkasme, især i forhold til samfundet og det sociale aspekt. Og ikke mindst er den mesterligt skrevet. 'Emma' i sig selv er et helt fantastisk mesterværk, som er vellykket på så mange niveauer, at det er umuligt at sætte en finger på noget. Den er perfekt på alle niveauer. Og selv her hundrede år efter bogen er blevet skrevet er det stadig en bog som har sin berettigelse og som kan fange en moderne læser. Den er på alle måder tidsløs og universel.

SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig