lørdag den 2. marts 2013

Interview med Caroline ØrsumCaroline Ørsum er ligenu aktuel med ungdomsbogen Den Første Freak På Månen, du kan læse mere om Caroline på hendes hjemmeside: http://www.carolineoersum.dk/wordpress/Hvordan fik du ideen til Den Første Freak På Månen?
Mine romanidéer starter som regel med en idé til en hovedperson og måske noget om, hvilken stemning der skal være i romanen, og hvilken stemning hovedpersonen befinder sig i. I Den første freak på månens tilfælde fik jeg et billede af en ung fyr, der befandt sig i et forfaldent hus et sted langt ude på landet, og som følte, at hans liv kørte i ring. Den næste indskydelse var at drage en parallel mellem drengen i huset og en astronaut i kredsløb om jorden. Og så var jeg i gang.

 

Hvordan er din skriveproces? Hvad holder du mindst af og hvad holder du mest af i skriveprocessen?
Jeg starter som sagt typisk med en idé bestående af nogle løse tanker og stemninger. Tit lader jeg den idé ”lagre” lidt i et stykke tid, mens jeg måske arbejder på noget andet, og så går jeg i gang med at arbejde mere systematisk med at tænke over og skrive noter ned om handlingen og om personerne. På et eller andet tidspunkt går jeg så småt i gang med at skrive. Men jeg laver altid lidt forarbejde først. De første trin, hvor alt stadig er meget åbent, og der skal træffes valg konstant, er virkelig spændende, men kan også være hårde, synes jeg. Omvendt synes jeg, at den sidste del af processen, hvor man stadig retter nogle ting, men virkelig er kommet til at kende personerne og historien godt, kan være helt fantastiske, her kan jeg forsvinde næsten helt ind i bogen.

 

Har du nogen skriveritualer/vaner/rutiner?
Jeg prøver så vidt muligt at få skrevet hver dag. Og i perioder, hvor jeg arbejder intensivt på at skrive et udkast til et manuskript, har jeg en regel om, at jeg skal skrive 1000 ord om dagen. Det er faktisk en ret god regel – jeg kan se, at manuskriptet vokser rimelig hurtigt, og det er en rar fornemmelse! Så kan man altid rette i sit udkast bagefter, hvis noget alligevel gik lidt for stærkt.

 

Er du god til at planlægge din tid, og motivere dig selv?
Ja, det synes jeg grundlæggende, at jeg er. Jeg er vild med at skrive, og når jeg først er kommet godt i gang med at skrive på en bog, føler jeg, at processen ligesom får sit eget momentum og driver mig fremad, så jeg slet ikke kan lade være. Men selvfølgelig kan der være dage og perioder – især måske netop i starten af processen – hvor det er svært at komme i gang, hvor jeg kommer i tvivl om retningen i det, jeg skriver på, eller har svært ved at træffe nogle store beslutninger. På sådan nogle dage prøver jeg at sætte nogle konkrete arbejdsopgaver op for mig selv: Skriv et udkast til den og den scene, eller skriv X antal ord. Det kan nogle gange hjælpe lidt, synes jeg.

 

Hvor meget tid bruger du på research kontra selve skriveprocessen?
Det er forskelligt fra bog til bog. I Ordenen, som er en gyser, som jeg skrev i samarbejde med forfatterne David Meinke og Ina Bruhn, brugte jeg en del tid på research, fordi min del af romanen foregik på et psykiatrisk hospital i 1950’erne. I Den første freak på månen har jeg brugt tid på at sætte mig ind i spil og spiludvikling, rumfart og astronauter vidste jeg heldigvis en del om i forvejen. Jeg brugte nok i begge tilfælde et par måneder på at researche samtidig med, at jeg udtænkte karakterer, plot og den slags.

 

Har du overvejet at skrive paranormal fantasy for unge? Hvorfor/Hvorfor ikke?
Nej, det har jeg ikke. Og det er nok af den simple grund, at jeg heller ikke selv læser paranormal fantasy. Jeg har aldrig læst en fantasy-historie færdig, og jeg kunne ikke holde til mere end tre minutter af Ringenes Herre, da den var i fjernsynet, før jeg ikke gad se mere. Det er bare ikke mig, jeg vil tusind gange hellere skrive realisme. Og der findes jo masser af fantastisk dygtige fantasyforfattere derude, som brænder for det, så jeg vil lade dem om at skrive de fede fantasyfortællinger til de mange læsere, som genren jo har.

 

Hvilke skriveprojekter er du i gang med nu?
Jeg har for nylig afsluttet – og fået udgivet – romanen Den første freak på månen, som jeg har været i gang med i over to år, og jeg har også netop redigeret den sidste bog færdig i min letlæste ungdomsserie Kys, sved og rock’n’roll. Så faktisk holder jeg en lille smule skrivepause lige nu og koncentrerer mig om at få gjort min uddannelse færdig. Men jeg har en idé til en ny ungdomsroman. Den glæder jeg mig til at skrive på, når der bliver tid!

 

5 hurtigere favoritter...

Favorit sted at læse?
Hjemme i min sofa. Helt uforstyrret! Eller på en bænk i solen i min lokale park. Men så skal det nok lige blive sommer først.

 
Favorit sted at skrive?
Jeg skriver også mest derhjemme. Men tidligere har jeg også dyrket at sidde på en café og skrive, på én eller anden måde kan jeg godt lide den dér summende baggrundsstøj, der er på en café.
 

Favorit bog?
Det er svært at vælge én, men en bog, som jeg er vendt tilbage til mange gange, er Bjarne Reuters ungdomsroman Når snerlen blomstrer. Jeg er vild med karaktererne og deres kompleksitet, og så kan Reuter skrive med en humor, som på én gang er mild og barsk, og som virker totalt ubesværet.

 
Favorit forfatter?
Igen er det svært at udpege én, men jeg er ret begejstret for den amerikanske forfatter Chuck Palahniuk, der bl.a. har skrevet Fight Club og Choke. Han skriver nogle vilde og mærkelige bøger, der altid har en imponerende stærk fortællerstemme.

 
Favorit genre?
Det må blive realisme, det er i hvert fald den genre, jeg stort set altid både skriver og læser i, både når jeg læser voksen- og ungdomslitteratur. Men realisme er jo også et vidt begreb, og jeg læser alt fra Helle Helle, Benn Q. Holm og Jonas T. Bengtsson til Karl Ove Knausgård med stort velbehag.
SHARE:

2 kommentarer

 1. Spændende læsning :-)
  Jeg tror Caroline Ørsum er kommet for at blive...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det tror jeg også, helt sikkert

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig