søndag den 7. april 2013

Skrivetip #16 - Alpha, Beta

Nej jeg skal ikke til at tælle på græsk. :0) Jeg vil tværtimod snakke om helte.

Sidste gang skrev jeg lidt om reglerne inden for kærlighedens genre, og hvorfor man har regler. Som jo bare guidelines der er opstillet fordi man ved det virker på læserne.
Hvis man så sammenligner de regler med mange paranormale YA romances i dag, så synes jeg der er alt for mange forfattere der forventer at vi som læsere skal tro at vores heltinde og helt bare automatisk bliver forelsket, uden at de egentlig kender hinanden, har konflikter eller egentlig nogen samtale. Selvfølgelig er der noget der hedder kærlighed ved første blik, men hvad så derefter? Skal man bare som forfatter lægge hænderne i skøder og tænke at så er det det, så videre med fantasydelen? F.eks. hvis man har et trekantsdrama og der ikke rigtig forgår noget (følelser, samtaler, konflikter mv.) mellem vores heltinde og de to fyre, andet end at de måske bare prøver at overleve, så ender det til sidst med hun vælger en af dem... men hvorfor valgte hun ikke den anden? Man skal huske at sine læsere er kloge. Utrolig kloge. De vil kunne føle om det er rigtig eller forkert. Her synes jeg nemlig Twilight gjorde noget rigtig godt. Man fik en fornemmelse af hvordan Bella og Jacob ville være sammen, og det samme med Bella og Edward.

Men lad os fortsætte lidt i regler eller guidelines, nemlig hvad er forskellen på Alpha og Beta helte:


Alpha:

F.eks. James Bond, Mr. Darcy, Mr. Rochester og Rhett Butler

I voksen realisme romances, er Alpha ofte en dominant, rig, succesfuld, magtfuld og selvfølgelig utrolig lækker mand.

Nøgleord:
- En leder
- Meget Maskulin, meget mand
- Magtfuld/succesrig
- Stærk, drevet, bestemt
- Kan være hensynsløs hvis presset
- Hans personlighed er sådan at heltinden enten svæver mellem modvilje mod ham, eller fasicnation.Beta:

F.eks. Noah fra Notebook

I voksen realisme romances, er ofte heltindens bedste ven, hun har haft et crush på siden barndommen.

Nøgleord:
- Er på ingen måde mindre lækker, succesrig eller maskulin end Alpha, bare i en mere blød udgave
- Mere afslappet og legesyg
- Charmerende
- Mere drenget
- Mere betænksom, især over for kvindens følelser og meninger
- Han er den type mand man nemt kunne forstille sig at blive gift og leve sammen med.
SHARE:

2 kommentarer

 1. Undskyld jeg siger det, men er det ikke meget letkøbte fordomme...?
  Og med dem beskrivelse af Alpfa-helten... Så kunne jeg godt bruge et par eksempler på hvad der kunne frastøde heltinden... i Twilight er det vel ikke personligheden men det faktum, at han er vampyr, der afholder hende fra at hengive sig med ét?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det jeg skriver her skal helt klart tages med et grand salt. Det er dumt at lave en ren beta eller ren alpfa udgave. Så jo der er en hel del letkøbte fordomme og skal kun bruges som identifikation af forskelle.
   Mht til Edward, så det at han er vampyr er jo en del af ham og hans personlighed. Men nej det er rigtig, han er i bund og grund en meget blød vampyr, men hans instinkter og behov gør at det går ud over den måde han behandler Bella på.
   Frastøde er så meget sagt. Det handler egentlig primært om at hun ikke bare falder ham i armene de første mange gange, men at han som Mr. Darcy er så stolt at Elizabeth ikke i starten kan lide ham. Eller at fyren måske ikke viser hvad han føler i første omgang, som man irritere en heltinde.

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig