lørdag den 18. maj 2013

Interview med Camilla Wandahl

Camilla Wandahl er lige nu aktuel med Den Røde Slange, som er tredje bind i Søstre på de syv have serien. Læs min anmeldelse af bogen her og smut også ind på Camilla Wandahls egen blog, som hun holder opdateret løbende med spændende bognyheder, tilbud om skrivekurser og meget mere.


Foto: Agnete Schlichtkrull













Du er nu aktuel med Den Røde Slange, hvordan fik du ideen til denne fantasyserie for børn?

Jeg har altid været fascineret af og vild med havet. Så jeg har faktisk skrevet en del tekster, hvor vand indgår, hvoraf også Så fandens forelsket (der foregår meget i en svømmehal) er blevet udgivet. Havet er uendeligt, vildt, roligt, mystisk ... alle mulige ting på samme tid. Og det gør sig rigtig godt i en fantasyroman! Og fra at tænke på havet og fantasy, var der i min fantasi ikke særlig langt til sørøvere, prinser og magiske væsner ...

Men faktisk fik jeg idéen til Søstre på de syv have, fordi der var en novellekonkurrence, hvor man skulle skrive en fantasynovelle til en antologi.
Jeg skrev en, der hed Sørøverpigerne og sendte afsted. Den handlede om en 15årig pige, der ved en fejl kom ombord på et sørøverskib og dér mødte sin ukendte tvillingesøster og den lækre, unge kaptajn, Maki. Desværre kom novellen ikke med i antologien, selvom den blev rost af dommerne. Så jeg sendte den til en anden fantasyantologi, som den heller ikke kom med i, selvom den igen blev rost af dommerne. Så var det jeg tænkte: Novellen hører ikke til i en klassisk fantasyantologi. Men hvor så?
Jeg fandt på at dele novellen op i kapitler og gøre den til en letlæsningsbog. Jeg sendte den til min redaktør, og hun skrev tilbage: "Det ser spændende ud, jeg glæder mig til at læse fortsættelsen". På det tidspunkt havde jeg ikke forestillet mig, at det skulle være en serie, men jeg blev så inspireret, at jeg straks satte mig ned og skrev Den Magiske Storm. Bøgerne blev antaget af forlaget, men så skulle jeg jo finde ud af, hvad der ellers skulle ske i serien, og hvor lang serien skulle blive, og jeg endte faktisk med at skrive hele bog 1 helt forfra. Handlingen er stadig rimelig meget den samme, bare mere uddybet og med et lettere sprog.

Idéerne til de enkelte bøgers handling, magien og de overnaturlige væsner kommer fra eventyrverdenen, fantasy og mytologier. For mig er det en fest at skrive om prinser, griffer og kæmpesøslanger (ideen til Den Røde Slange kom nok lidt fra Midgårdsormen). Men jeg er også blevet inspireret til at skrive i genren af andre eventyrbøger fx Pigerne fra Nordsletten, Lias Kamp og Det levende sværd og film om sørøvere fx Pirats of the Carribean Sea.


 
Din næste bog som udkommer er ASK KONGE TABER, kan du fortælle os lidt om den?

ASK KONGE TABER handler om 16årige Ask og Liv, der mødes på en efterskole. De bliver forelskede i hinanden, men de har svært ved at finde ud af at være kærester, fordi de af forskellige årsager er bange for at tro på kærligheden. Det er en realistisk ungdomsroman om rodløshed og kærlighed for 13+.
Jeg har arbejdet på romanen i flere år. Jeg skrev første udkast i 2009, da Hjerte i vente lige var udkommet. Egentlig troede jeg, at den ville blive min 3. bog, men der endte med at komme over ti bøger mellem den og Hjerte i vente:-) Det skyldtes blandt andet, at jeg blev optaget af Veninder for altid-serien, og at ASK KONGE TABER skulle redigeres rigtig meget. Også den har jeg faktisk skrevet helt forfra i andet udkast:-)


Du er nu fuldtidsforfatter. En drøm rigtig mange forfatterspirer har. Hvordan er det at leve drømmen når den bliver til en almindelig hverdag?

Jeg elsker at skrive bøger. Det er en fest at finde på handlinger og udkæmpe magiske slag til søs sammen med Vana og Sam. Men det er klart, at det også er hårdt arbejde. Jeg er nødt til at sætte mig selv i gang, også når jeg "bare" skal rette en roman i gennem og egentlig synes, det kunne være sjovere at begynde på en ny bog.


 
Hvordan er din skriveprocess? Hvad holder du mest og mindst af i skriveprocessen?


Min skriveproces er meget sådan "ad hoc". Jeg kan lide at skrive derudad, hurtigt og uden at tænke så meget over det. Så kommer handlingen af sig selv og personerne siger måske uventede ting, eller der dukker et sørøverflag ud af tågen ...
Helt konkret skriver jeg meget gerne på tid. Jeg sætter uret på 20 minutter, og så skriver jeg derudad i den tid. Jeg går ikke på internettet og tjekker ting eller sætter mig til at rette eller genoverveje personernes navne. Jeg laver heller ikke te. Jeg skriver bare i de 20 minutter. Når uret så ringer, har jeg som regel skrevet en god bid tekst og er kommet godt ind under huden på personerne. Hvis jeg har brug for det holder jeg en pause (hvor jeg laver te eller går med min hund) og ellers sætter jeg igen uret på 20 minutter.
Hele ASK KONGE TABER er skrevet på denne måde, og jeg har også brugt teknikken i de fleste af mine andre bøger. Det er inspireret af bogen Slug frøen (som jeg gerne vil anbefale) og et kursus i flowskrivning på Skriveskolen Hemingway (som jeg også gerne vil anbefale).
Jeg kan også godt anbefale at man mødes flere og skriver sammen. Så er det også en god idé at sætte uret, så man ikke kommer til at snakke hele tiden. Og så kan man jo snakke i pauserne mellem skrivningen:-)

Generelt kan jeg godt lide det meste af arbejdet som forfatter, men jeg kan allerbedst lide at finde på historien og skrive derudad. Så er det jo lidt som at lege, at jeg er i den verden, hvor romanen foregår. Det er fedt, når scenerne bare kommer, og det næsten er som om hovedpersonen selv fortæller historien og jeg slet ikke ved "hvor det kommer fra".
Når jeg skriver på denne måde venter der et ret stort redigeringsarbejde bagefter (blandt andet fordi der ofte har forvildet sig sidespor ind i handlingen, som ikke er nødvendige). Som regel skal jeg lige skubbe mig selv i gang, når jeg skal til at redigere en bog. Men når jeg så er i gang, er det faktisk ret sjovt.



Researcher du meget eller lidt?

Jeg researcher, når jeg har behov for det. Som regel først efter første udkast af bogen er skrevet. Hvis jeg så finder ud af noget, der ændrer på handlingen, så retter jeg det til under redigeringen. Men det er klart, at hvis jeg en dag går i gang med en historisk roman, så læser jeg nok lidt om perioden inden jeg går i gang;-) Indtil videre har min research mest været at tale med fagpersoner. Fx talte jeg med en balletunderviser i forbindelse med ASK KONGE TABER og en skovfoged i forbindelse med Tammy (hvor Tammy og Jesper redder en såret ræv i skoven).
Jeg har også taget duelighedsbevis til sejlbåd, mens jeg skrev på Søstre på De Syv Have-serien. Jeg kunne nok godt have læst mig til det, jeg havde brug for at vide, men jeg har altid drømt om at sejle, så det var også lidt for min egen skyld:-)


 
Hvad gør du ved skriveblokeringer?

Hvis jeg ikke ved, hvad jeg skal skrive, så sætter jeg uret på 20 minutter og skriver alt, hvad der falder mig ind. Hvis jeg synes jeg er et kedeligt sted i historien, så springer jeg frem til et spændende sted. Hvis jeg er bange for, at bogen er dårlig, så siger jeg til mig selv, at man først kan bedømme en bog, når den er færdig. Som regel er det meget kortvarigt, at jeg går i stå. Og jeg kan virkelig anbefale det med de 20 minutter.



Kan du løfte sløret for hvad du arbejder på nu?

Jeg skriver på rigtig mange ting samtidig i øjeblikket. Jeg er færdig med Søstre på De Syv Have-serien. Der mangler jeg bare at redigere de sidste to bøger i gennem. Men ellers har jeg gang i projekter i mange genrer lige fra paranormal romance til realistisk ungdomsroman og tøsebøger. Men som jeg også fortalte om ASK KONGE TABER, der har været fire år undervejs (og jeg havde jo idéen før det), så er det svært at vide, hvilken bog jeg får udgivet efter ASK KONGE TABER, som kommer til september (ud over Søstre på De Syv Have. De kommer selvfølgelig efterhånden som de bliver tegnet færdigt). Så det må tiden vise:-)


5 hurtige:

Favorit...


...Sted at læse?
I toget. Så flyver ventetiden afsted:-)

...Sted at skrive?
Faktisk er det ikke så vigtigt for mig hvor jeg skriver. Det kan være på en terrasse i Grækenland eller ved mit skrivebord derhjemme. Men jeg synes det er hyggeligt at være flere, der skriver sammen.

... Bog?
I øjeblikket er det nok Dødsspillet, fordi den var enormt spændende. En rigtig pageturner. Men der er så mange gode bøger derude! Jeg var også vild med Twilight og Harry Potter, da jeg læste dem. Som teenager elskede jeg Det år hestene kom (en historisk roman).

... Forfatter?
Der er også rigtig mange gode forfattere! Jeg beundrer Josefine Kloughards og Ursula Andkjær Olsens leg med sproget og Katarina Von Bredows evne til at beskrive forelskelsen i Alt for forelsket. Og så er Susanne Collins og Scott Westerfelds bøger virkelig spændende, synes jeg.

... Genre?
I øjeblikket læser jeg mange dystopier. Jeg kan også rigtig godt lide paranormale romancer, ligesom jeg læser mange almindelige ungdomsromaner og tøsebøger for at følge med i markedet. På det sidste har jeg kastet mig ud i også at læse nogle voksenromaner og digtsamlinger. Jeg har en liste med de bøger, jeg læser på min blog: http://www.camillawandahl.blogspot.com
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig