mandag den 20. maj 2013

Skrivetip #18 - Musik

Kender du ikke det, når man høre en bestemt sang i radioen, så er man lige pludselig 16 år igen til gymnasie- eller handelsskolefester. Eller også er man midt i at slå op med sin første kæreste. Musik har ligesom dufte en fantastisk egenskab til at få os til at huske følelser eller stemninger fra en tid ellers godt glemt.

Der har været lavet rigtig mange undersøgelse, for at musik kan påvirke vores kreativitet. Noget som en forfatter helt klart altid kan bruge.


Musik som research

Man kan udnytte at bruge musikkens egenskab til at fange en bestemt stemning. F.eks. hvis du skal rejse for at lave research, så kan det være det land har noget bestemt musik. Hvis du så høre det musik nok gange på din tur, mens du indsamler indtryk. Så kan du bruge musikken når du kommer hjem, til at fremkalde de indtryk mens du skriver din tekst.


Musik som skriveredskab

Der er nogen der ikke kan skrive til musik. Philip Pullman (The Golden Compas) er en af de forfattere som ikke kan. Når han skriver kan han høre rytmen i hans ord. Så hvis han høre musik samtidig lægger han mærke til begge rytmer. Det må da virkelig også være forvirrende. Men mega sejt han sådan har styr på ordrytmen.

Hvis du ikke kan høre musik mens du skriver, så brug musikken som stemning som optagt til at skrive. Sæt musikken på. Lav noget te, lav nogle dansemoves (eller lad være) og du er klar til at skrive løs.

Det er meget forskelligt hvordan musik kan virke for dig, mens du skriver. Det er også lige med at finde det rette musik til at sætte dig i den rette stemning. Måske er det One Direction med Kiss You. Det kan godt være du tænker, eji.. den er al for teenage-agtig. Men hvis nu du skriver til teenagere vil den så ikke være meget rammende? Vil den ikke sætte dig i den rigtige stemning? Hvis ikke, er det måske bedre for dig at høre noget Britney Spears, fordi det måske var dengang du var ung, så den får måske bedre de rigtige følelser frem i dig?

Når du finder musik giver det måske sig selv, men hvis du ikke rigtig ved hvad du skal søge efter. Så læg mærke til hvad musikken får dig til at føle. Hvad får teksten dig til at tænke på? Hvilken type historie kunne bruge den her sang til sit soundtrack? Passer den til en bestemt person? En bestemt scene? Eller som hele bogen?

Når du så lytter til musikken og skriver, skal du være opmærksom på at teksten ikke må forvirre dig og din tekst, men i stedet for støtte dig. Der er ikke nogen metode der er rigtig, gør det der fungere bedst for dig. Måske er det vandfaldslyde eller regnlyde, eller også er det det sidste nye hit der får inspirationen eller følelserne frem i dig.


Musik som motivation

Der er nogle forfattere der effektivt kan bruge musik som motivation, men det er svært. For her gælder det samme, hvis du høre en bestemt sang når du er i bestemt humør. Altså hvis du høre en bestemt sang hver gang du er motiveret, så skulle motivationen have nemmere ved at finde vej til dig når du så sætter musikken på uden at være motiveret. Smart. Men huha... det kræver godt nok at man er klar over når man er motiveret.

Jeg har nu efterhånden 30 sange selv til at skrive min historie til. Jeg høre som regel kun en på repeat af gangen, med mindre jeg er virkelig i flow, så lægger jeg heller ikke så meget mærke til musikken.

Jeg fandt fornylig en gammel højt elsket sang som jeg har hørt et utal af gange mens jeg var yngere. Jeg fandt ud af at den bare passede mere end perfekt til min historie. Der er faktisk sjovt nok også et hint i musikvideoen til min hovedperson. Ikke noget der vil give så meget mening for jer nu. :0) Men hvis i kommer til at læse min bog engang og ser videoen igen så vil i vide hvad jeg mente. ;0) Sangen er Savage Garden - Crash and Burn:

SHARE:

2 kommentarer

  1. Rigtig interessant indlæg! Nu er jeg jo ikke selv forfatter, men også som læser har musik haft stor indflydelse på mig. Når jeg læser hører jeg tit musik samtidig, og ofte er der én eller to sange jeg kommer til at forbinde med bogen. Det er fantastisk via radioen pludselig at kunne blive ført tilbage til en god læseoplevelse!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er rigtig, det er meget det samme som læser. Jeg har på et tidspunkt prøvet at læse til forfatterens playliste til den bog jeg var i gang med. Men det fungerede slet ikke for mig, så jeg tror også musik og følelser er meget individuelt.

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig