fredag den 12. juli 2013

Min mærkelige måde at læse på?

Flere af jer har spurgt hvordan jeg kan læse så mange bøger på en gang eller hvorfor jeg læser så "mærkeligt". :0) At jeg kom til at tænke på at.. ja.. det var da vel egentlig en nok meget specielt. Jeg læser nok faktisk mere specielt end mange af jer regner med, tror jeg. Jeg læser altid min. 5 bøger af gangen, nogle gange flere, og jeg læser altid 10% af de 5 bøger hver dag. (De meget lange er jeg helt nede på 5% om dagen. De korte og letlæselige er jeg oppe på 20% om dagen) Men selvfølgelig er der nogle dage hvor jeg ikke kan nå at læse noget.


Det hele startede fordi at jeg havde gang i en bog, jeg simpelthen ikke kunne få gjort færdig (Det var den sidste bog i Eragon serien), og så gik jeg fuldstændig i stå. Jeg kunne slet ikke komme videre. Så startede jeg på en ny bog, og det gik bedre, men samtidig forsøgte jeg at læse den første samtidig og jeg gik igen i stå (Det var Pern serien). Og så startede jeg på en ny igen (Altså en tredje bog, kan ikke huske hvilken), og det gik meget bedre, den slugte jeg med øjnene, og så læste jeg samtidig lidt i de andre bøger, og fandt ud af at det gik meget bedre for mig, at læse dem samtidig. Så jeg tvang mig selv til at sætte tempoet ned på, så de andre bøger kunne følge efter. Og jeg fik dem læst!
Må heller lige tilføje at jeg altid læser bøger færdig, jeg kan ikke lade dem ligge, så kredser mine tanker om dem, indtil jeg får dem læst.
Siden har det bare virket, jeg har aldrig siden haft en af de der tørrer læseperioder, som jeg altid har døjet sådan med. Bl.a. på grund af at jeg vil læse en bog færdig, selvom jeg absolut ikke kan lide den. For som regel så bliver jeg også meget positivt overrasket.

Siden har jeg udviklet lidt på ideen, så hvis jeg læser 10% på 5 bøger hver dag, så vil jeg i princippet blive færdig med en bog hver anden dag. Nogle gange er jeg dog blevet revet med og lige læst et kapitel mere. Det er svært at lade være, men jeg forsøger. For en anden helt klart fordel har været at jeg, i stedet for at sluge det bøger jeg elsker at læse, faktisk får dem til at vare meget længere, og det synes jeg faktisk har virket utrolig godt, især med hensyn til at anmelde dem. Og det er også fantastisk at være i universet i længere tid.

Til spørgsmålet om hvordan jeg kan skille dem ad, så har det faktisk aldrig været et problem for mig, men jeg vælger også gerne bøger som er meget forskellige. Bl.a. derfor jeg opfandt 10% af en bog hver dag systemet, for på den måde kunne jeg se hvornår jeg kunne begynde på en bog der lignede en anden for meget. mv.

Det lyder alt sammen meget planlagt og teknisk, men faktisk ikke. For hele ideen i det her for mig er at på den her måde, så nyder jeg bøgerne meget mere. Også de bøger som jeg før havde svært ved at komme igennem nyder jeg mere. Mit bogmonster bliver tilfredsstillet i nogen grad af andre bøger som fanger mig helt vildt, så de bøger der ikke gør, kan jeg bare nyde, nu for det de er.

Jeg kommer også ud over det problem der nogle gange kan opstå med intimiderende bøger, og generelt bøger hvor jeg skal sætte mig ind i en hel ny verden. For hvis jeg spreder dem lidt rundt omkring mellem bøger som er serier, eller hvor jeg kender verden i forvejen, er det tusind gange nemmere at komme i gang med dem.Et eksempel fra en forgående uge: Disse bøger er meget forskellige. Gallagher Girls og Pretty Little Liars kunne ellers godt minde om hinanden, det er jo samme genre og målgruppe, men agtens/spy delen er meget anderledes og hovedpersonerne er meget anderledes i Gallagher Girls kontra Skandaler. I Skandaler følger vi også fire piger, og de er så godt indgroet i mig fordi jeg har fulgt med i tv-serien. Vraggods er en voksen fantasy med stort F. Vildheks er en paranormal og målgruppen er børn. Pigen på klippen er en historisk roman for voksne. Så alle fem bøger er meget forskellige, så jeg bliver på ingen måde forvirret når jeg læser dem. Jeg tager 5% med pigen på klippen og Vraggods, 20% med Vildheks, 10% med de to sidste.Hvor jeg derudover ved siden af læste lidt på disse to bøger. Happy ever after var en lydbog, så den hørte jeg mens jeg lavede en masse praktisk. Og så er det en voksen romance/bryllups bog, så den gik ikke op og lavede ravage i mine fem bøger. The Bling Ring er en fagbog så den lavede heller ikke noget ravage.


SHARE:

7 kommentarer

 1. Jeg har undret mig en del, når jeg har set dine statusopdateringer på goodreads, må jeg indrømme, men tænker det jo er op til folk selv, så deror har jeg bare ladet det ligge. Man skal jo gøre, hvad der fungerer. Dog forstår jeg ikke, hvordan du kan læse til side 30 f.eks., når du starter en ny. Ofte begynder de jo først på side 7-9, og så kan man jo slet ikke nå at komme ind i historien :O

  De eneste bøger, jeg sådan for alvor har overvejet at læse sideløbende med resten er George R. R. Martins. Fordi de er så lange og jeg bliver træt i hovedet af al den information! Og okay.. lige nu har jeg gang i tre... Delirium som jeg læser med min søster, så den kræver vi begge har tid, Oksa Pollock som bare er min "normale" bog og så Hippie, som jo er en mere faglig bog, og derfor ikke en jeg bare kan suse gennem. Men ellers holder jeg mig nu bare til en enkelt. Selvom, nu du siger det med en bog hver anden dag...det taler ret meget til min (ikke-eksisterende) tålmodighed! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg tænkte nok at det kunne se lidt mystisk ud, men det har virkelig også taget meget hånd om sig lige pludselig. :0) Jeg kan faktisk rigtig godt lide at starte stille og roligt ud med en ny historie. På 30 sider eller derunder, når man kun lige at lære personerne at kende, men det synes jeg også fungere rigtig godt for mig. Nogle gange ville det være lidt svært at overskue og læse 60 sider til at starte på, i en bog som kan være lidt tung eller være intimiderende og med serier kender man jo verden i forvejen.

   Ja at gøre en bog færdig hver anden dag, det er simpelthen en helt fantastisk gevinst ved mit system. :0)

   Slet
 2. Det er en meget speciel måde, du læser på, men den virker samtidig også rigtig gennemtænkt. Jeg overvejer i hvert fald, om jeg ikke lige skal tænke min egen måde at læse på igennem. Jeg vil nemlig rigtig gerne læse noget mere, end det jeg gør nu, og det tror jeg, sådan en gennemtænkt måde kan være med til at hjælpe på. Desuden har jeg også virkelig svært ved at holde mig til en bog af gangen (selvom jeg virkelig prøver!). Jeg kan nemlig godt lide det med, jeg kommer ind i flere historier samtidig, og den ene historie derfor aldrig (eller stort set i hvert fald) kommer til at kede mig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg elsker også at stikke hovedet ind i flere forskellige historier. Du kan i hvert fald helt klart få læst mere hvis du planlægge det ligesom mig, og det gode ved systemet er at man selv bestemmer hvor omfangsrigt det skal være. :0)

   Slet
 3. Hvis du kan lide at spilde din tid, så skal du læse den. Ellers ikke. Den er sååååå laaaaaaangtrukkeeeeen! Suk :)

  SvarSlet
 4. Det er ret imponerende! Hvor mange sider får du så læst i snit per dag - det lyder som en hel del?
  Jeg plejer som regel kun at være i gang med to bøger på samme tid - en almindelig bog og en lydbog. Pt. er jeg dog også i gang med at læse en e-bog, og selvom alle tre er fantasybøger, så er de ret lette at adskille fra hinanden, for de er rimelig forskellige :-)

  Mvh. www.denlillebogblog.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. :0) Det ligger nok et sted mellem 150-250 sider om dagen. Så det er ikke fordi det er enormt meget, men en god slat får man da læst på den måde.

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig