lørdag den 9. maj 2015

Filmatisering vækker læselysten

Kender I det? I ser en serie eller filmatisering som har svært ved at slippe sit tag i jer, og så finder I ud af at den bygger på en bog, hvorefter I selvfølgelig anskaffer jer bogen?

Det er noget jeg har gjort ret konsekvent, igennem tiden. Mange af historierne har jeg ikke fået læst endnu, og i tråd med mit indlæg om de uventede eventyr, så tror jeg at filmatiseringen laver et automatisk niveau som man føler at man skal nå med bogen, hvilket gør at de bøger kan være svære at gå i gang med. Især når nostalgi begynder at blande sig.

Her er et lille udvalg af nogle af de film eller serier jeg har set før jeg vidste der var en bog. I dag løber jeg ikke på samme måde ind i den overraskelse, for jeg tjekker altid ud om filmen bygger på en bog. Hvis en film bygger på en bog, er det efter min overbevisning en større sandsynlighed for at det er en god film jeg skal ind og se. Fundamentet er allerede lagt, men så er spørgsmålet bare om filmatiseringen lever op til bogens niveau, fejler eller skyder i helt nye højder.

Charmed (Heksene fra Warren Manor), bygger på en bog af Cate Tiernan. Jeg har hørt at filmatiseringen trækker serien i en hel anden retning, men jeg elskede serien, og jeg er spændt på hvad jeg kommer til at synes om Sweep serien når jeg har læst den. Jeg har ikke læst den endnu, men jeg har stadig planer om at få det gjort. 


 
Gone with the Wind (Borte med blæsten) er en af de filmatiseringer jeg elsker aller mest, og jeg var her ret nervøs da jeg skulle læse bogen. Men bogen var faktisk endnu mere fantastisk end filmatiseringen, og det troede jeg ærligt talt ikke var muligt, så her er en gylden eksempel på at jeg ikke burde være så nervøs over filmatiseringerne. Der var nogle ting filmatiseringen var bedre til, men bogen giver bare en mere. Jeg tror det fungerer så godt fordi filmatiseringen trods alt er bogen så meget tro som den er.
 
Box-sættet her er i øvrigt en 75-års special udgave, hvor man får en lille bog med, en spilledåse og et lille lommetørklæde. Den er så evig fin og er et must når man er så stor fan som jeg er af den historie.
 
  
En anden boglig erhvervelse er John Jakes nord og syd. Jeg elsker den tv-serie, den er fantastisk. Jeg har læst den første bog og jeg var bestemt ikke skuffet, bogen var fantastisk. Men her er jeg nok stadig mest fan af tv-serie udgaven. Det er den der er mest 'rigtig' for mig af ren og skær nostalgiske grunde. Men jeg skal helt sikkert have læst de sidste to bøger i serien.
 
 
 


Her håber jeg helt sikkert at filmatiseringen har fulgt bogen tæt, for jeg elsker den filmatisering. Den er på alle måder smuk. Men jeg har snart mod på at forsøge mig. 
 
Her er en af de eksempler hvor jeg blev voldsomt skuffet. Filmen er bare epic og en af dem der bare slår mit hjerte totalt itu. Bogen får slet ikke sat de smukke krøller på historien som filmen gør. Den er stadig værd at læse, og uden bog vil der som bekendt ikke have været en episk filmatisering.
 
 Lace er en mini tv-serie som jeg i rigtig langt tid ikke vidste var en bog. Jeg kan rigtig godt lide de to mini serier. Det her er en af de historier hvor jeg i min ungdom fandt en lighed, og jeg håber at jeg i bogen vil kunne finde endnu mere nostalgi og relation til hvem jeg så mig selv som engang. Men jeg er en smule skræmt, for bogen er åbenbart en erotisk bog. Det synes jeg ikke tv-serien på nogen måde er. Det er egentlig ikke det erotiske der skræmmer, det er egentlig mere at bogen tydeligvis forsøger at sammenligne sig selv med Fifty Shades of Grey både med cover og tagline. Og selvom jeg godt kan lide Fifty Shades of Grey, så er det ikke lige sådan jeg ser på den her historie, og det er det der gør mig i tvivl om jeg mon finder hvad jeg søger.
 

Aristocrats er også en tv-serie jeg har genset rigtig mange gange , og af samme årsag som ovenstående. Jeg fandt som helt pre-teen ung, nogle ligheder med hvordan jeg så på verden. Jeg har haft bogudgaven rigtig længe, men vil rigtig gerne snart have den læst, både af samme årsag som ovenstående, rent nostalgiske grunde men også fordi den lyder vanvittig interessant, fordi det er en historisk faktuel fortælling om 1700 tallet London. Lige en bog for mig.


Har I nogle film eller serier I elsker som i først senere opdagede var en bog? Har filmatiseringen givet jer lyst til at læse bogen?


SHARE:

6 kommentarer

 1. Det kender jeg så evigt godt. Faktisk vidste jeg ikke, at Disneys 'Taran og den magiske gryde' er inspireret af en bog om drengen Taran, der gerne vil være ridder, og lige siden jeg fandt ud af det, har jeg haft lyst til at læse bogen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh.. ja, det er det smukke ved Disneys klassikkere, at de alle faktisk bygger på en nedskreven historie. Det elsker jeg, det er sådan et fint koncept.

   Slet
 2. Hov, jeg vidste ikke at "Charmed" var baseret på en bog! Den må jeg hellere tjekke ud. :D

  Sådan har jeg haft det med afsindigt mange bøger..
  'Safe Haven', 'The Last Song' og 'The Lucky One' af Nicholas Sparks. Alle 3 film jeg elskede og derefter læste bøgerne.. 'The Perks of being a Wallflower' af Stefan Chbosky og 'Stardust' af Neil Gaiman og mange mange flere..

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tog 'Stardust' og 'The Perks of being a Wallflower' i den omvendte rækkefølge, altså jeg læse bøgerne før jeg så filmene. Men jeg synes generelt de bedste film er nogen der bygger på en bog, det er som om de har mere substans.

   Slet
 3. Jeg vidste da ikke, at Heksene fra Warren Manor var bygget på bøger! Jeg elskede den serie, så det kunne da godt være man skulle finde frem til bøgerne bag :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg skal i hvert fald forsøger mig har jeg bestemt, selvom jeg ikke helt har et overblik over hvor meget de har fulgt bogen.

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig