søndag den 12. juli 2015

Skal du skrive en standalone eller en serie?


 

 

Hvis du har fået en ide, som du er helt vild med og gerne vil køre videre med. Hvad så? Hvordan finder du ud af om ideén kan presses ned i en bog eller bør være en serie? - og hvor lang skal den serie i såfald være? Hvordan kan man overhovedet styre det med serier? Skal de plottes samlet, eller hver for sig …

Disse spørgsmål jeg har gået med i rigtig lang tid. Eller det vil sige, jeg vidste godt at min ide aldrig ville kunne presses ned i en bog, men jeg vidste ikke om den ide skulle udsættes for en masse kill your darlings-angreb for så at kunne blive til en bog.

Af en eller anden årsag så var jeg sikker på at min historie skulle fylde fire bøger lige fra starten. Jeg tror det kom af at jeg slet ikke kunne overskue min historie skulle fortælles på kun tre bøger. Og så ville jeg virkelig gerne bryde med den klassiske trilogi opsætning;
1. bog: Starter højt.
2. bog: bro mellem bog 1 og 3.
Bog 3: Skuffer fordi bog 1 satte for høje forventninger.
Den klassiske opsætning er måske også tegn på at man ikke har lavet en samlet overordnet plot for alle bøger, for derefter at lave dem enkeltvis for hver enkelt bog.






 

Det er selvfølgelig super individuelt hvordan man gør, men her er hvordan jeg ser på det.


1. Vurder din historie - hvad er kernen? Og hvor lang tid tager den at fortælle. F.eks. hvis du har mange hovedpersoner, med hver deres mål og historie kan det være at én bog ikke er nok. Eller måske har du en hovedperson der skal nå rigtig lang, igennem mange handlinger og scener før personen når målet. Har du en kærlighedshistorie der ikke skal ‘gå for stærkt’, så er det heller ikke sikkert at én bog er nok. Har du kun et hovedplot, eller har du mange subplots? Har du en fantasyverden der skal fortælles om? (Hvilket er årsagen til at mange YA paranormale bøger altid er serier, hvor realisme oftes er standalones)
Kan der skæres noget fra? Ja man kan skære rigtig mange ting fra. Men skal man det? Som udgangspunkt skal man være tro mod den historie man gerne vil fortælle og give den plads. Det der måske kan skæres fra, det er de pludselig indfald, som egentlig måske ikke høre med til historien.
Tænk i tempo: Hvis man ikke har et passende tempo kan man blive forpustet og forvirret af historien som læser, eller man kan kede sig bragt. Tænkt på bøger der er udgivet som sammenligning. Hvilke tempoer kan du godt lide?

2. Når du så sammenligner alt det du gerne vil skrive om, og som støtter op om historien, med det tempo du gerne vil sætte, så kan du begynde at plotte. Brug eventuelt små sedler der kan flyttes. Hvad sker hvornår. - Det er ikke sikkert du har alle svarene, så stil spørgsmål på sedlerne i stedet. Tag kun de helt grove handlinger, og være så abstrakt som mulig. Men konkret nok til at du hele tiden kan fornemme en retning.

3. Når du har en lang handlinglinje, så del den op i bøger. Her kan det godt være du må tænke i andre subplots så bøgerne individuelt har noget at byde på og altså ikke bare bliver en slags ‘bro-bog’. Der skal gerne være et point of no return og et klimaks i hver bog, og samlet over hele serien. Fælles skal bøgerne have et overordnet tema/plot, som skal under behandling i alle bøgerne, og ikke bare medvirke i den første og sidste bog i serien. Skab en god balance.

4. Gå nogle skridt tilbage, og vurder. Hvor mange bøger har du? Er det realistisk? Er alle bøger lige værdige? Kan de gøres endnu bedre? Holder den overordnede tema/plot igennem alle bøger, eller bliver den strukket for langt? Skal hovedtemaet/plottet måske afløses af et endnu større på halvvejen? Skal en bog fjernes, eller tilføjes?





Husk: Lås dig ikke alt for meget fast når du har plottet. Det er ikke din facitliste du nu har lavet. Der skal være plads til at du kan ændre det hele, hvis du får en bedre ide. Også går du bare hen og plotter om. Måske dukker der en ekstra bog op ligepludselig som du ikke havde forventet at der skulle være, og det er helt okay. Bare du har en retning at gå efter. Og hvis du plotter sådan her, har du et godt overblik over hvad der sker hvis man sætter en bog mere ind, og hvor man skal ind og ændre noget hvis der er en ide der ikke holder, eller hvis din karakter har løst problemet før end beregnet.
SHARE:

2 kommentarer

  1. Ellers kan man gøre som fx. Michael Sullivan gjorde det: Skrive alle seks bøger før de blev sendt til udgivelse :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja hvis man kan vente så længe med at få sine bøger ud til læserne. ;0)

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig