søndag den 14. august 2016

3 akt plotstruktur

 
I øjeblikket læser jeg en frygtelig masse om plotstruktur, fordi jeg er ved at plotte hele min serie ud forfra. Hvilket jeg godt kan afsløre virkelig kun har gjort den bedre. Så jeg har plotstruktur på hjernen, så her får i en af strukturtyperne. Nemlig de tre akter – begyndelsen – midten og slutningen.

For at være en velfungerende historie skal disse tre ting være til stede. Det siger næsten sig selv. Men hvordan kan man bruge det?
 
Akt 1 – begyndelsen bør indeholde en situation der sender din hovedperson ind i en forandring. På en rejse så at sige. En rejse mod noget. Akt 1 skal stille et stort ubesvaret spørgsmål op, der får os som læser til at ønske at vide hvad der kommer til at se med hen her person.

I akt 1 ville hovedpersonen typisk have travlt med at finde nogle svar – måske få hjælp.

Altså først introduktion af personen eller historien. Derefter inciting incident som er den situation der skal kickstarte din historie. Altså en situation hvor der sker noget der skal kunne drive hele din historie hen mod klimaks. Aller helst skal det være noget som først bliver løst under klimaks.

Overgangen fra akt 1 til 2 er der brug for endnu et stort vendepunkt (et vendepunkt er noget der ændres for hovedpersonen, en dør der lukkes, en dør der åbnes) Det gør historiens konflikt dybere.

Akt 2 - midten skal fordybe læseren endnu mere i konflikten. Derfor skal den indeholde mange vendepunkter. Der skal være overraskelser, mere dybde, altså noget der får læseren til at føle. Steven Pressfield skriver i hans ’Nobody wants to read your shit’ at akt 2 bør tilhøre bogens skurk. Hvilket giver meget god mening.

Midtpunktet – lige midt i bogen skal det store twist komme og herefter igen skal der komme flere forhindringer, kriser og problemer.

Overgangen fra akt 2 til 3 skal også indeholde et stort vendepunkt. Dette vendepunkt skal dog være fyldt med svar og ikke spørgsmål. Dette er bogens store klimaks.

Akt 3 – slutningen er her hullerne skal udfyldes. Det er her nedtrapningen foregår. Når din hovedperson er nået hertil er han/hun et andet menneske. Vi som læsere skal være blevet klogere.


Man kan meget nemt finde ligheder mellem berettermodellen og tre akt strukturen. Altså at handlingen skal optrappe mod klimaks og så falde igen bagefter.
SHARE:

2 kommentarer

  1. Tak for info, det ser interessant ud og må prøves en dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var så lidt. Glad for der er nogen der kan bruge det til noget. :0)

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig