fredag den 16. november 2018

Min lørdag på bogforum del 2

Da det er et inviteret event jeg her taler om, så skal jeg markere indlægget som reklame.Efter det første bogblogger arrangement om lørdagen - som jeg har skrevet om her - så afholdte Gyldendal et med deres tre internationale forfattere for den samme gruppe bogbloggere. Så vi blev siddende i lokalet og ind kom tre store internationale YA navne. De blev interviewet af Eva Lucia og her er min gennemgang af hvad der blev fortalt - så godt jeg nu har kunnet tyde mine notater: (der blev sagt virkelig mange gode ting i øvrigt - det er nogle vildt dygtige damer)


De starter ud en kort præsentation af alle tre forfattere, Teri Terry, Gayle Forman og Louise O'Neill samt et par sjove spørgsmål, som hvem de helst ville spise middag med af alle deres karaktere osv. Vi fandt også ud af at Teri Terry hedder det til efternavn fordi hun tog sin mands navn - hvilket hun ellers havde forsvoret at hun aldrig vil tage sin kommende mands navn, men det var et for godt forfatternavn til at sige nej til.Hvornår startede i med at skrive?

Louise O'Neill: Begyndte først at skrive, da hun skrev Only ever yours. Hun var omkring 27 år.

Gayle Forman: Hun startede med at fortælle historier - før hun begyndte at skrive. Hun arbejdede i mange år som journalist før hun så fik sin datter (og så kunne kun ikke længe være rejsende journalist) og besluttede sig for at prøve at skrive en bog.

Teri Terry: Skrev som barn og fortsatte med at skrive selvom hun blev advokat. For 15 år besluttede hun sig for at nu skulle hendes drøm være seriøs og hun er ikke stoppet siden.
Hvad fik jer til at skrive for YA målgruppen?

Teri Terry: Startede med at skrive for voksne. Men fandt ud af at hun elskede at skrive for YA målgruppen, så det blev hun ved med.

Gayle Forman: Hun har arbejdet for Teen Magazine og nød den tone rigtig meget. Så det gad rigtig god mening for hende at hun skulle skrive til unge mennesker. Hun føler at den store forskel på at skrive til voksne og YA er, at I YA genren har personerne lov til at føle det de gør. Og lov til at føle meget. Hvor voksne er mere vandt til at gemme deres følelser. 

Louise O'Neill: Hun tænkte ikke så meget i målgruppe, da hun sendte bogen ind. Den kunne gå begge veje. Nogen mente hendes bog var for mørk til at være i YA genren, det synes Louise O'Neill dog ikke selv. 
Hvad er det YA genren kan eller gør for teenagere?

Louise O'Neill: Hun kan ikke forstå hvorfor YA og børnelitteratur er så undervurderet. Det er der læsningen starter. At læse YA gør at man som læser er mindre alene og måske ikke føler man skal skamme sig så meget - og at man bliver set. Hun er glad for nu, at der er så mange forskellige YA bøger, at unge i dag måske har væsentlig nemmere ved at finde sig selv i bøger end da hun selv var ung. 

Gayle Forman: Hun føler helt sikkert at YA ikke kun er spejle for at se sig selv, men vinduer til at se andre verdener. Se andre folks synspunkt og derved forstå verdenen bedre. Hun synes det er så fjollet at man altid er imod det unge kan lide - som f.eks. som det var med Beatles dengang de kom frem. Hun mener også at man aldrig nogensinde stopper med at vokse og det er derfor at voksne læser YA og stadig kan få masser ud af dem. 

Teri Terry: Føler de to andre egentlig har sagt det hele. Men tilføjer at mange af de temaer der er i historierne handler meget om hvad der sker i den virkelige verden. Så man som læser bedre kan se objektivt på ting eller via at sætte det i anden kontekst nemmere kan forholde sig til ting som virker svære at forstå i den virkelig verden. Og så er YA genren måske der hvor de unge støder på ting for første gang og derfor går de måske mere rent ind, hvorimod voksne er farvet gennem mange år. 
Hvordan ser du udviklingen indenfor YA?

Teri Terry: Mener helt sikkert at det er blevet svære i Amerika at blive udgivet som YA forfatter. Der er kommet meget ud de sidste mange år - markedet er ved at være mættet.

Gayle Forman: Man ser helt sikkert mere diversitet. Alle skal have en stemme gennem bøger og det sker nu. Hun er stolt af den udvikling. 

Louise O'Neill: Hun synes også det er vigtig at der også nu er mere diversitet mellem forfattere.
Skal man skåne teenagere for svære emner?

Gayle Forman: Hun mener at læsere selv laver en vurdering af hvilke bøger de ikke tror der er for dem. Men hun mener også at det er en misforståelse at tro at hvis unge ikke læser om farlige ting, jamen så sker det heller ikke for dem. De er bedre forberedt ved at have læst om det i et sikkert miljø. Eller hvis der sker noget forfærdelig for et ungt menneske, jamen så har de især brug for at finde sig selv i bøgerne. At finde ud af at de ikke er alene. 

Louise O'Neill: Hun læste selv mange voksen bøger som teenager. Hendes mor gik ikke rigtig op i hvad hun læste. Og hun mener at voksne gerne ignorere det for ikke at tage de svære emner med deres børn. Efter nogle af hendes foredrag hvor hun har snakket om voldtægt (med løftet øjenbryn fra de voksne der var tilstede) så er der altid nogen der er kommet op bagefter og sagt at det er sket for dem. Og så har hun kunnet hjælpe dem. Så hun mener at ved at forhindre unge i at læse svære emner, fratager dem muligheden for at navigere rundt i de svære ting selv. 

Teri Terry: Personligt mener hun ikke at der er noget man ikke kan skrive om. Men hun har helt personligt nogle ting hun vil have svært ved at skrive om selv og ting hun ikke ønsker at læse om. F.eks. har hun meget svært ved at læse om dyremishandling og om mennesker der er alt for hjælpeløse. 
Og herefter mistede jeg faktisk tråden i mine notater, for Louise O'Neill fortalte lige her efter hendes meget levende og rørende beskrevet historie om hendes egen anoraksi. Så jeg var så fanget i hendes personlige fortælling, at jeg ikke fik skrevet mere ned. Og jeg kan umuligt gengive historien her efterfølgende. Sorry. 
Gyldendal gav os en rigtig flot Goodiebag med Jenteloven og masser af lyserød merch. Og så fik vi selvfølgelig signeret bøger.På søndag kommer jeg med det sidste bogforum indlæg (ja endelig!), og den handler om resten af min lørdag. Desværre havde jeg ikke mulighed for at være på bogforum om søndagen i år. 

SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig