lørdag den 22. september 2012

Målgruppe problematik

I morgen uploader jeg en målgruppe kategori. Men jeg har altså valgt at følge den lidt internationale måde at gøre det på. Den måde der normalt bestemmes målgruppen på er efter hovedpersonens alder. Alle kan i princippet læse alt, men det er rart at have en guide at følge, for det vil være træls at købe bøger som man ender med at give til lillesøster, fordi det ikke lige handler om noget man kan forholde sig til.

I Danmark har vi ikke et ordentligt målgruppesystem. Mange forhandlere har kun to grupper, nemlig børn og voksne. Men jeg synes f.eks. det er dybt kritisabelt at Saxo har Hunger Games til at stå under målgruppen børn. Hvad sker der lige for det?

Mange af forlagene har heldigvis en gruppe der hedder unge, men det synes jeg personligt heller ikke at det er nok, for det er fra 12-13 år og opefter. D.v.s. at de forfattere der i Danmark skriver til unge, skal sørge for at skrive til dem fra 12 år...... hmm... Er der ikke væsentlig forskel på hvad en 19-årig og en 12-årig har lyst til at læse om? Jeg synes generelt at vi i Danmark fylder de 12-13-årige med alt for meget tungsindet litteratur om sex, stoffer, selvmord, voldtægt og alverdens problemer. Giv dem da lov at læse om eventyr, bare rolig de skal nok nå at lærer verdens problemer at kende. Det er selvfølgelig lidt en anden diskussion... Det er heller ikke de bøger jeg anmelder mest. Faktisk kan jeg huske at jeg i folkeskolen nægtede at læse alle de skrækkelig bøger de kom med, og jeg kan huske jeg ikke var den eneste der havde det sådan. Så hvis jeg skulle give dansklærene et godt ord med på vejen: "Find noget litteratur de unge gider at læse, hvis i vil have dem til at følge med. Man behøver ikke have en hovedperson med anoreksi for at give dem en analytisk beskrivelse! Det var da langt bedre at give dem noget de måske rent faktisk kunne forholde sig til. Bare engang imellem i hvert fald. Gør det bare lige lidt sjovere at gå i skole!"

Men det var vidst lige et lille sidespor af et surt opstød.

For at gøre min lidt lange historie kort, så har jeg valgt at opdele målgrupperne således: (Hav i baghovedet at det selvfølgelig overlapper og at målgruppen er sat efter bogens hovedpersonalder.

For de helt, helt små

Børn

Unge

YA (Unge voksne)

Voksne
SHARE:

2 kommentarer

  1. Hej:)
    Jeg er lige 'faldet' over din blog da jeg ledte efter noget om karakter opbygning. Og tak for alle de gode råd der ligger på denne blog. Ufatteligt mange ting jeg kan komme til at bruge og evt. give videre til nogle jeg kender som selv elsker at skrive.

    Jeg tænkte på om du har lavet en anmeldelse af bogen 'Døde Piger Lyver ikke'(Thirteen reasons why) som er skrevet af Jay Asher?
    Selv mener jeg det er en fantastisk bog som jeg tror du og andre vil nyde at læse. Så hvis du ikke har læst den endnu så kan den varmt anbefales ;)

    //Nanna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nanna

      Tak skal du have, jeg er rigtig glad for at høre at du kan få glæde af noget af det jeg skriver. :0)

      Jeg har ikke lavet en anmeldelse af Døde piger lyver ikke, jeg har faktisk ikke fået den læst endnu, men den er på min læseliste. Men tak for tippet. :0)

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig