fredag den 5. juli 2013

Caroline Mathilde anmeldelse


Caroline Mathilde

Forfatter: Herta J. Enevoldsen
Serie: Caroline Mathilde #1
Genre: Historisk
Målgruppe: Unge/YA/alle
Udgiver: Gyldendal, 2013

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret

Tjek også Gyldendals facebook side, med bøger for unge ud. Der kan du finde spændende bognyheder og indimellem har de også nogle konkurrencer hvor du kan vinde deres fine bøger.Den unge Caroline Mathilde bliver som 14-årig gift med den danske prins Christian, men der er ikke meget eventyr over hendes liv ved hoffet: Hendes mand er tyrannisk og utilregnelig, hendes svigermor ondskabsfuld, og Caroline Mathilde føler sig ensom og forladt. Men da den unge tyske læge Struensee bliver kongens livslæge, bliver det starten på en forbudt kærlighedshistorie, der ændrer både Caroline Mathildes, Struensees og hele Danmarks skæbne...


Endnu en af Herta J. Enevoldsens bøger, som bringer barndomsnostalgiens glæde op i mig. Jeg kan godt se jeg har forstået rigtig meget af historien som barn, men det er alligevel noget andet at læse den som voksen. Det er helt klart en bog for begge målgrupper.

Som barn var disse karaktere nogle forbilleder, rollemodeller for mig, fordi de klarede de hårde tilværelser de var igennem på hver deres måde. Det er imponerende at Caroline Mathilde rejser sig igen og igen, efter at blive behandlet som hun blev af sin mand. Hun besad en imponerende viljestyrke. Og jeg kan ikke lade være med at grue for hvordan det ville være gået hende hvis ikke Stuensee var kommet ind i hendes liv.

Herta J. Enevoldsen fortæller historien med en utrolig indlevelse i personerne, der gør at man bliver revet fuldstændig med at stemning og handling. Hendes sprog er enkelt og ligetil. Hendes personbeskrivelser er spændende og farverige.

Som voksen synes jeg det er utrolig interessant, at læse om Caroline Mathildes opvækst, og om den første tid hos kong Christian. Der er mange forskellige holdninger om hende. Som udgangspunkt er det jo heller ikke særligt positivt det hun egentlig gør, omvendt hvis hun ikke havde gjort det, så kunne det være Danmark havde set helt anderledes ud i dag. Men mere om det i næste bog i serien.

Som sagt anbefaler jeg virkelig Herta J. Enevoldsens bøger til alle, store som små. Hvis der er noget vi kan tage ved lære af, så er det historie. Caroline Mathilde er en af de få danske farverige historier der er værd at kigge nærmere på.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig