søndag den 21. september 2014

Jane Austens skrivestil

Enhver forfatter har sin egen skrivestil, og der er ikke umiddelbart nogen guidelinje for hvilken skrivestil der opnår bestseller og mesterværk niveauer, men ved at analyserer lidt på de store forfatteres skrivestile kan vi måske blive lidt klogere.

Så jeg har selvfølgelig, i forbindelse med Austen tema ugens første uge, prøvet at analyserer mig frem til elementer i Jane Austens skrivestil. 


Det første der kan siges om Jane Austens skrivestil er at hun fælles for alle hendes bøger skriver sarkastisk og romantisk. Hvilket er en helt igennem herlig kombination, fordi det er to ret så store modsætninger. Men de fungerer bare så perfekt i Austens historier.

Men der findes to endnu større modsætninger i Austens skrivestil - Austen skriver i en logisk struktureret form - det er tydeligt at både karakterer, historien og plottet er godt gennemtænkt - samtidig med at hun kombinerer det med den romantiske side. Passionen, fantasien og det emotionelle er nemlig i høj grad også til stede i Austens historier. Struktur og fantasi går altså hånd i hånd i Austens værker og det er jo i sig selv noget af en bedrift.

Austens bøger har nogle tydelige hovedtematikker, som f.eks. kan læses ud af titlerne, Stolthed og Fordom, Fornuft og Følelser.. Men flere tematikker opstår gennem historien, men de fjerner ikke fokus fra selve hovedhistorien, tværtimod synes de at gør hovedtemaet stærkere.

Der bliver ofte sagt at Austen skrev forud for sin tid, og det kan der være mange grunde til, men jeg tror at grunden til hendes tekster i dag er så elsket, bl.a. var fordi hun ikke var så beskrivende (hun brugte meget dialoger) og hun havde plotdrevne og realistiske karakterer.Så hvad hvis nu Austen ikke havde haft den sarkastiske side i sine teksterne? Havde vi så stadig læst bøgerne her flere hundrede år efter? Ja det er jo et godt spørgsmål... En del af mig vil gerne sige ja selvfølgelig! Men en anden del af mig tror ikke rigtig på det. Så Austens skrivestil er helt sikkert den fulde årsag til hendes berømthed. Så som forfatterspirer kunne man jo så bare tage at kopierer denne skrivestil og så er man sikker på succes? Nope... det er nærmest umulig at kopierer en anden person skrivestil, for vi er alle forskellige, men man kan lade sig inspirerer og blive klogere på sin egen ved at analyserer lidt på andre forfatteres skrivestile. Men vigtigst er det dog at finde sin helt egen som man kan mestre.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig