lørdag den 20. september 2014

Pride and Prejudice - filmatisering af et mesterværk

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Pride and Prejudice / Stolthed og Fordom var tv-serie filmatiseringen fra 1995 - det faktisk også mit første møde med Austen. Jeg var dybt betaget og købte både tv-serien og bogen med det samme, og så så jeg den igen og læste den til stor betagelse - jeg har sjusset mig frem til at det var cirka omkring år 2000.

 Jeg har set Pride and Prejudice tv-serien fra 1995 et utal af gange siden og jeg har skønne minder med mig og min mor der har siddet og set den seks timer i træk. Ja jeg har endda tvunget min mand til at se den, men heldigvis var det ikke den store lidelse for ham. For mig er det næsten som at læse bogen når jeg ser tv-serien og derfor er den også at regne i blandt mine yndlingsfilm/serie.
Siden har jeg set andre udgaver, men det har ikke været nær den samme oplevelse for mig. Filmatiseringen fra 2005 var en ENORM skuffelse - og jeg har ikke set den siden. En af årsagerne er selvfølgelig at tv-serien fra 1995 nærmest slavisk følger hver en scene fra bogen, og der er plads til at handlingen kan udfolde sig på smukkeste vis. I filmen med Keira Knightley føles det hele alt for hastet og ja det er bare slet ikke det samme. Keira Knightley er i min optik heller ikke nogen Elizabeth Bennet, selvom hun gør et godt stykke skuespil.

Der findes faktisk tre filmatiseringer af Austens Pride and Prejudice jeg ikke har set. Der blev lavet en filmatisering i 1940 og en tv-serie udgave i både 1967 og 1980. Jeg ved ikke om jeg nogensinde får dem at se en dag, men jeg tror det ikke. Jeg tror kun jeg kan blive skuffet - jeg får i hvert fald ikke nogen behagelige vibs når jeg kigger lidt af dem på youtube.SPOILERS i videoerne hvis du ikke har læst Pride and Prejudice.


 
 
 
 
Derudover findes der et par filmatiseringer der bygger på Austens historie om Mr. Darcy og Elizabeth Bennet, men som er lavet om. Den mest kendte er Bridget Jones' Diary, som jeg finder dybt morsom og underholdende. Jeg synes det er smart tænkt at man har trukket den over i den mere humoristiske genre samt sætte den i nutiden i stedet for i fortiden. Det gør at konceptet efter min mening holder, og jeg nyder stadig at tage den frem og se engang imellem når jeg trænger til et godt grin. Og så er det jo bare fedt at det er samme Mr. Darcy, Colin Firth, som fra tv-serien i 1995.
 
 
 
 
 
Sidste år (eller var det året før det igen?) var jeg helt skudt i youtube serien The Lizzie Bennet Diaries, som faktisk også er en meget troværdig udgave af Austens originale mesterværk - den er bare sat i nutiden, med en helt igennem perfekte casting. Den er sjov, og den er så hyggelig at sidde. Godt nok foregår det hele i en videodagbog og det er sjældent man ser de situationer der bliver snakket om, men det bliver gengivet på en utrolig humoristisk møde, og Lizzie har Elizabeth Bennets skønne, skønne sarkasme.
 
 
 
Og sidst en udgave jeg ikke har set en musical film fra 2004 - Bride & Prejudice, og jeg tror ikke helt på konceptet når jeg ser traileren. Det virker lidt som en billig produktion og en lidt for meget haha film.
 

SHARE:

4 kommentarer

 1. Hvis jeg må lege med igen: Jeg har også den lange BBC udgave med Colin firth, og jeg elsker den højt. Dens imponerende grundighed, de skønne danseoptrin og den ubetalelige præst der er spillet med en "åndssvaghed" der slår det meste, sætter mig totalt i Austenmode. Jeg har også BBC's "Fornuft og følelse," der minder meget om filmen med Thomson og Winslet, men igen er en hel del længere. Bøgerne er skrevet med vidunderlig satire og pragtfuldt sprog. Imponerende når deres ælde tages i betragtning. Mvh. Flemming Dalsgaard "Fyldepennen."

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kunne ikke være mere enig. BBC har virkelig formået at skabe nogle gode serier.

   Slet
 2. Åh ja, jeg kunne ikke være mere enig. Jeg har også set bbc-filmatiseringen et utal af gange, alene og med alle dem jeg kunne overtale :) jeg blev også meget dkuffet over 2005-filmen. Den kunne på ingen måder leve op til serien.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er også en film jeg anbefaler til simpelthen alle. :0) Så fantastisk en film. Vi skulle næsten sidde og se den sammen engang. :0)

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig